Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Update: Schip 'rivier boot stad' wordt met speciale techniek tot sculptuur gemaakt

7 september 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - Schip 'rivier boot stad' gaat volgende fase in: van schip naar sculptuur.

Afgelopen week zijn de vrijwilligers van rivier, boot, stad'' gestart om met een speciale techniek het hout van het schip langzaam zwart te blakeren. Door deze techniek lijkt het schip meer op een oud teruggevonden schip. De tjalk wordt als het ware getransformeerd tot een houtskoolpotlood, dat de route tussen het Dordrechts Museum en het Hof van Nederland tijdens de sleeptocht kan gaan markeren. Wanneer dat gebeurt is nog onbekend.

De verkoolde tjalk zal in een later stadium tijdens de reis door het Hofkwartier in Dordrecht, verschillende onderdelen achterlaten. Deze brokstukken worden in de laatste fase van het project teruggeplaatst als bronzen sculpturen in de openbare ruimte. De serie van sculpturen wordt een blijvende herinnering in de openbare ruimte, die de route van het Dordrechts Museum naar het Hof van Nederland markeert en de belevingswaarde van de omgeving verhoogt.

De gemeente Dordrecht maakt in een persbericht bekend dat op zaterdag 9 oktober geen kunstboot vertrekt vanaf het Dordrechts Museum naar het museum Hof van Nederland. Het wordt later. Volgens de website van AD De Dordtenaar wordt al gesproken over uitstel tot in 2022. Telegraaf journalist Sebatian Schram concludeert dat van uitstel eventueel afstel kan komen.

In elk geval zal met welke beslissing dan ook niet meer de naam zijn verbonden van wethouder Piet Sleeking, die na meer dan 27 jaar werk in het openbaar bestuur op 21 september afscheid neemt. Het college van burgemeester en wethouders weet dat het voorlopige uitstel van de beslissing over de route van de kunstboot ook de gemeenteraadsverkiezingen (16 maart)  steeds dichterbij brengt.

Door de gemeente Dordrecht en het Dordrechts Museum is besloten om de sleeptocht van het schip van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson op 9 oktober voorlopig uit te stellen.

Het museum en de gemeente verwachten in de week van 13 september het advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te ontvangen, waarin zij adviseren over het tijdelijk weghalen van de museummuur. We vinden het van belang om alle formele procedures zorgvuldig te volgen. Wanneer we daarbij rekening houden met de wettelijke bezwaartermijn voor vergunningen, is de datum van 9 oktober niet haalbaar.

De sleeptocht wordt verplaatst naar een later moment.

 

Lees meer over:

gemeente 9 oktober
Deel dit bericht met je vrienden!