Thursday 16 September 2021

Alles over Dordrecht

Godfried Bomans genootschap hoopt op blijvende herinnering in Dordrecht aan Pieter Bas

9 april 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - Het Godfried Bomans Genootschap besteedt in het laatste nummer van het blad GODFRIED aandacht aan het gegeven dat in Dordrecht niets herinnert aan de geboorte in 1851 van Pieter Bas.

De hoofdpersoon uit het debuutboek van Godfried Bomans (1913-1971) heeft wel een plek in het collectief geheugen van steden zoals Leiden en Gouda. In Gouda herinnerde ook burgemeester Pieter Verhoeve bij zijn installatie in 2019 aan het verleden van zijn stad met het boek van Pieter Bas.

Voorzitter Fred Berendse laat weten dat hij hoopt dat er in Dordrecht een beweging op gang komt om iets te doen met het Godfried Bomans verleden van de stad.

Dat zou passen in activiteiten aan het einde van het jaar wanneer wordt stilgestaan bij de vijftigste sterfdag van de schrijver. Tien jaar geleden was er met medewerking van de bibliotheek een Pieter Bas/Godfried Bomans weekeinde in Dordt.

De laatste keer dat Bomans in Dordrecht was, vijftig jaar geleden, ging hij voor in een overvolle Grote Kerk.  Dat deed hij op uitnodiging van ds. J.A. van der Meiden, die net als Bomans lid was van het Dickens genootschap. Philip Elzerman schreef in toen weekblad Merwesteyn een groot verhaal over de komst van de populaire schrijver voor een dienst in de Grote kerk. Door het plotseling overlijden van Godfried Bomans ging het idee voor een tweede kerkdienst niet door.

Het Bomans genootschap verzamelt zoveel mogelijk herinneringen aan de schrijver ook om zo veelzijdig mogelijk aandacht te kunnen geven bij activiteiten rond de 50 ste sterfdag van de schrijver in december 2021. Godfried Bomans had voorzijn plotselinge dood eerst nog geschaakt op zijn club Bloemendaal.

 

   
   

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!