maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Alle Schapenkopjes verdienen een kansrijke start

27 november 2020

DORDRECHT - Alle Dordtse kinderen verdienen een goede start. Ongeacht hun achtergrond of situatie. Dat is waar de gemeente en partners uit sociaal en medisch domein zich voor inzetten. Gezamenlijk hebben zij de website schapenkopjes.nl opgezet. Daar kunnen (aanstaande) ouders laagdrempelig betrouwbare informatie vinden over alles dat speelt in de eerste 1.000 dagen van een kind. Ook zien (aanstaande) ouders makkelijk waar ze terecht kunnen voor hulp of ondersteuning, als dat nodig is. Schapenkopjes.nl is onderdeel van het programma Kansrijke Start.

De informatie op schapenkopjes.nl is opgedeeld per fase: bij een kinderwens, tijdens de zwangerschap, en als het kindje geboren is. Op een begrijpelijke en overzichtelijke manier legt de website uit hoe je kindje de start kan krijgen die het verdient. Ook is de website een portaal naar sociale en medische professionals die voor (aanstaande) ouders klaarstaan. En het geeft een overzicht van het (vrijwillig) aanbod aan ondersteuning en activiteiten in de stad. De naam Schapenkopjes verwijst natuurlijk naar de beroemde bijnaam voor Dordtenaren.

Kansrijke Start
In september 2018 is het landelijke actieprogramma Kansrijke Start gestart. Het uitgangspunt is dat als een kind zich vanaf de zwangerschap tot de tweede verjaardag (de eerste 1.000 dagen) goed ontwikkelt en ouders zelf goed voorbereid zijn, het meer kans heeft om gezond en veilig op te groeien. Dordrecht heeft zich aangesloten bij dit programma. Onder meer gynaecologen en kinderartsen, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, verloskundigen, kraamzorg en het sociaal wijkteam hebben de handen ineen geslagen om Dordtse kinderen een onbezorgde kansrijke start in een stabiele en veilige thuissituatie te geven. Schapenkopjes.nl is één van de acties uit deze samenwerking.  
Manager Jong JGZ Maaike Luiten: "Het mooiste wat je een kind kunt geven is een kans om gezond en gelukkig op te groeien. Dat is waar alle betrokkenen voor gaan."

Netwerk
Doordat veel verschillende partijen betrokken zijn, is er een netwerk van kennis en expertise. En kunnen signalen sneller worden opgepikt.
De kracht van die samenwerking wordt ook onderschreven door Ingrid Vlot, huisarts: "Huisartsen zijn laagdrempelig bereikbaar om vrouwen en jonge gezinnen te helpen en zo nodig een schakel te zijn met andere hulpverleners.”

Bereiken
Schapenkopjes.nl wordt breed onder de aandacht gebracht, bijvoorbeeld online en via posters en flyers. Deze zijn onder meer verspreid via huisartsen, bibliotheken en consultatiebureaus. Maar ook kinderopvang en sociale wijkteams.
Wethouder Rik van der Linden (Jeugd): "Alle Schapenkopjes verdienen een kansrijke start. Daarom moeten we proberen zoveel mogelijk (aanstaande) ouders te bereiken. Zeker ook de groepen die moeilijk te bereiken zijn of de weg niet zo goed kennen. Zo kunnen we veel problemen bij ouders en kinderen voorkomen. We hopen dat de laagdrempelige informatie op schapenkopjes.nl daar ook aan bijdraagt, als onderdeel van de brede aanpak Kansrijke Start."
 

Lees meer over:

kansrijk start schapenkopjes
Deel dit bericht met je vrienden!