donderdag 21 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Symbool vliegende hollander

Adriaan de Vries probeert met Vliegende Hollander groen denken op het goede spoor te krijgen

23 juli 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - Pamflet. Dat is de kort en bondige naam van een Dordts nieuwsblad voor de natuur, dier en mensen.

De Vliegende Hollander (DVH) van de Hollanderstraat 4 is de uitgever. Daaraan is al bijna veertig jaar de naam verbonden van Adriaan of Ad de Vries. Hij is een groene denker en doener, die groen ziet als werkwoord. ''Met je keuze van je te kopen produkten kunt je invloed  uitoefenen op de gezondheid van de Aarde en dus van jezelf,'' aldus de denkwijze van de vrijwilligersorganisatie.

Hij combineerde zijn leven als geboren idealist bij de NS - als hoofdconducteur - met duurzame activiteiten, toen dat woord nog niet gemeen goed was.

Bakkerskar
''Ik weet nog dat Adriaan met de bakkerskar op pad ging om in de stad te  staan voor de Vliegende Hollander. Dat moet bijna veertig jaar geleden zijn", aldus een 87-jarige medewerkster van het eerste uur in de zomeruuitgave van Pamflet over de produkten die stonden voor groen en natuur.

Adriaan komt ook graag mensen op het spoor, die mee willen doen. ''Je wilt helpen om de wereld te verbeteren? Je vindt de vliegende hollander een goede formule? Neem contact met ons op en we proberen je vaardigheden in te passen."

Schaken
Inmiddels is het werken voor het spoor verleden tijd. Daarom heeft Ad of Adriaan naast zijn idealen ook ruimte om te schaken bij overdag club De Klockelaer elke donderdagmorgen vanaf half tien.

De schaaksport past in het blad nog niet in het rijtje schrijven voor de natuur, dier en mensen. Groen is immers een werkwoord.

Ad schrijft zelf artikelen, maar krijgt ook medewerking van Hannneke Kijlstra en Stefan van den Hout.

Nicolaas Hartma (87) neemt afscheid met een column, waarin hij uitlegt dat de  jaren gaan tellen. Hij waarschuwt daarin de consument, die volgens hem door het kapitalisme wordt belazerd. De produktie van aardbeien noemt hij als voorbeeld.

PAMFLET biedt, met bron vermelding, de gelegenheid om artikelen over te nemen. Wie vaste lezer wil worden, kan op de website van de organisatie meer te weten komen. Mailen ook over de (voedsel) aanbiedingen kan naar: devliegendehollander83@gmail.com.

Deel dit bericht met je vrienden!