Pasen in Weizigt: 'Een schot in de roos!'

DORDRECHT - Op tweede paasdag vonden er in het bezoekerscentrum Weizigt van 10 tot 2 uur ’s middags allerlei gratis paasactiviteiten plaats. Het was een drukte van belang en best aangenaam droog weer. Bij binnenkomst verwenden de vrijwilligers je meteen met koffie of thee en voor de kinderen was er limonade.
TIP: Stuur de link van deze pagina naar b.v. uw PC of laptop. Het leest veel lekkerder en u geniet meer van de vele foto's.
De tekst gaat onder de foto's verder
Iets verderop in het vernieuwde Koetshuis waren de knutselactiviteiten gepland. Op het voorplein stonden tafels waar een aantal ouders gezellig aan een zelf meegebrachte paas(l/br)unch zaten. Zo vrolijk kan Pasen dus zijn!
Tijdslot
De organisatie had bewust een tijdslot geregeld. Vanaf halfelf konden de eerste 30 kinderen een half uur naar eieren zoeken in de tuin. De volgende vier groepen kinderen kwamen steeds een half uur later tot halfeen. Een slimme zet, niemand liep elkaar in de weg omdat de activiteiten redelijk ver uit elkaar waren uitgezet.
Dit allemaal onder leiding van Mevrouw ‘Blij-ei’. Wilde je iets vragen? Geen punt, de altijd vrolijke mevrouw Blij-ei hoorde en zag je overal bovenuit. Wat een leuk idee!
De paashaas had in de tuinen van Weizigt heel veel houten eieren verstopt. Zodra de kinderen hun mandje hadden ontvangen gingen ze op pad. Wie vijf eieren had gevonden ging trots naar de tent op het voorplein. Daar konden zij hun mandje met de vijf eieren omruilen voor een eierdoosje.
De tent was niet alleen voor de kinderen. De papa's en mama's konden zich ook opgeven als vrijwilliger.
Daarna snel naar het Koetshuis, want het eierdoosje moest uiteraard mooi versierd worden. Aan de lange knutseltafel werd geplakt, getekend, geknipt en heel mooi versierd!
Aan een andere tafel werden er zaadbommetjes gemaakt. Uit een emmer kregen de kinderen wat aarde, mest en natuurlijk allerlei zaadjes op een bordje. Op de tafel stond een spuitbus met water zodat alles goed gemengd kon worden. Daarna begon het minder schone werk.
Op het bordje werd alles gemengd met een lepel of met de handen. Door alles goed te kneden kregen de kinderen een vruchtbaar kleibonkje met zaadjes. Het kneden ging wel, maar om er een mooi eitje van te maken was best lastig.
Er pasten precies zes zaadbommetjes in het eierdoosje. Uiteraard mocht iedereen zijn doosje - versierd en wel - mee naar huis nemen.
Buiten activiteiten
Behalve dat je naar eieren kon zoeken konden de kinderen (en ouders!!!!!) ook spelletjes doen die overal op het terrein stonden. Er was een verkleedhoekje, zodat je je op je Paasbest kon laten uitzien. Maar je kon ook zonder verkleedpartij in het levensgrote vogelnest - met enorme eieren - gaan zitten of staan.
Regelmatig kwam je de Paashaas tegen en dat betekende dat er ook gesnoept kon worden.

Natuurlijk ging iedereen naar de kinderboerderij, want het woord ‘Lente’ betekent immers ook ‘Nieuw Leven’.
De oud-Hollandse spelletjes voor jong en oud waren leuk, maar de dieren kregen uiteraard toch de meeste aandacht.

Internationaal
Wat mij vooral opviel was dat het kinderpaasfeestje in Weizigt ook een internationaal feestje was. Zo sprak ik o.a. met mensen uit Polen, Roemenië en Tsjechië. Zo leuk!
Ja, echt een ‘Schot in de roos!’
Op de terugweg naar huis kon ik het toch niet laten om nog even langs de Twintighoevenweg te fietsen. De moeite werd beloond en leverde wederom een leuk lenteplaatje op.

Fotoalbum
Om de foto's te vergroten klikt u op een foto. Via de pijlen links en rechts kunt u voor-of achteruit bladeren.
Foto's en bewerkingen: Ferry Visser
Naar mijn laatste column