Praatjesmaker op bezoek bij Henk Donkervoort (wie kent hem niet?).

01 maart 2024 • 12:30 door Ferry Visser
Praatjesmaker op bezoek bij Henk Donkervoort (wie kent hem niet?).

DORDRECHT - In deze terugkerende rubriek gaat onze praatjesmaker Ferry op bezoek bij Dordtenaren of bekende personen die werkzaam zijn in Dordrecht. Dit keer een gesprek met Henk Donkervoort. Hij was onlangs mede-initiatiefnemer van de mooie afscheidsplechtigheid in de Trinitatiskapel voor de Dordtse fotograaf Rinie Boon. Veel Dordtenaren kennen hem eigenlijk wel ergens van, maar er is echt wel meer!
Daarom nu een praatje met deze ‘Henkie-van-alles’.

Je bent in Wielwijk opgegroeid. Woon je daar nog steeds?
Mijn ‘bewuste’ leven begon op mijn zevende inderdaad in de nieuwbouwwijk Wielwijk en ik heb daar een geweldige jeugd. Er waren nog noodwinkels toen ik daar kwam wonen en heb dus het winkelcentrum zien bouwen en de prachtige ‘Sporthal Wielwijk’ die inmiddels al weer afgebroken is. Ik ben daarna naar mijn eerste koopwoning in de Vondelstraat in Krispijn verhuisd en later via Sterrenburg naar Dubbeldam waar ik 23 jaar gewoond heb. Nu woon ik met mijn eega Ingrid in een appartement in het centrum van Dordt met geen enkele intentie hier ooit nog weg te gaan. Na een mooi leven in de buitenwijken is het een beloning om nu in het centrum van mijn stad te wonen.

* boven: Sporthal Wielwijk (Regionaal Archief Dordrecht)
* beneden: Frisol-R basketbal Eredivisie (met foto's uit het archief van oud-Frisol-R speler Gerard Seits)

Heb je een lievelingsstekje in onze stad?
Niet echt. Zwervend door de stad met BIG RIVERS bijvoorbeeld is mijn favoriete plek wel bij de Grote Kerk (mainstage), maar eigenlijk vind ik het hele centrum gaaf. Ik sport bij Basic Fit op de Maasplaza en zou over de Spuiboulevard naar huis kunnen fietsen. Maar dat doe ik niet, ik schiet altijd de Prinsenstraat in om over de Pottenkade door de Grotekerksbuurt te fietsen. Als er dan op de maandagochtend al groepen toeristen lopen met gidsen van ‘ontdek Dordrecht” word ik helemaal blij. Natuurlijk bezoek ik ook graag de horeca en afspraken vinden dan ook plaats bij Post of het Magazijn. Om een hapje te eten is er een grote keuze en iedere vrijdag lunchen we samen op verschillende locaties in de stad. Voor afhaal of een lunch ben ik wel een fan van Jermain van 'Boer'n Bontje' op de Voorstraat.

Dordrecht heeft een aantal iconische bruggen. Welke vind je het mooist?
De huidige ‘Zwijndrechtse’ brug heb ik één mijn ‘Lifestyle Dordrecht’ periode wel eens iconischer genoemd dan de Grote Kerk. Ik vind die brug super beeldbepalend voor Dordrecht maar tijdens de decemberdagen ben ik ‘s avonds ook wel drie keer naar de verlichte Lange ijzeren Brug gefietst om te genieten van de sfeer daar, de verlichting en dat gedeelte van de stad.Ik kijk overigens uit naar de plaatsing van ‘Hanneken van Dordt’ en heb weinig begrip dat het niet bij het Drierivierenpunt komt te staan omdat het prachtige beeld van Gerhard Lentink technische storing zou veroorzaken voor het scheepsverkeer. Als de mensheid naar de maan en andere planeten kan reizen dan had dit kleine probleempje dus ook opgelost kunnen worden. Maar ik accepteer de huidige alternatieve locatie die nu gepland is hoor!Noem drie gebouwen die voor jou echt kenmerkend zijn voor Dordrecht.
1)  Sportboulevard Dordrecht, een iconisch gebouw, modern en geweldig. Jammer dat het in de samenleving de waardering en trots niet krijgt die het in mijn ogen verdient. Los van de 70 clubs die daar huisvesten liggen daar nog zoveel mogelijkheden voor evenementen.

2) Bij Kasteel Crabbehof heb ik toch ook mooie events meegemaakt toen Ad en Hannie Eland het nog exploiteerden. Ik kijk er altijd nog even extra naar als ik bij mijn kleindochter, die bij Deetos/Snel korfbalt, langs rijd.

3) Kunstmin en op dezelfde lijn het ‘Holland” gebouw waar nu het onderwijsmuseum in zit.
Kunstmin is natuurlijk echt een kenmerkend gebouw en natuurlijk kost het de samenleving wel een enorme zak met geld en ben je daar nooit klaar met onderhoud dus zou het handiger zijn een nieuw duurzaam gebouw te bouwen maar dat moet de nieuwe generatie maar gaan manegen.

Je vroeg om drie gebouwen dus ik stop maar. ;) Dordt barst van de schoonheid en afhankelijk van de jaargetijden noem ik waarschijnlijk in de zomer weer andere gebouwen.


Wat verwacht je van de nieuwe Spuiboulevard?
Veel! Ik hou van vernieuwingen en blijf ook niet in het oude hangen. De plannen en tekeningen spreken me aan maar ik ben geen bouwkundige dus kan me er nog niet alles bij voorstellen. Het karakter zoals omschreven klinkt zoals het hoort in de toekomst en ik vertrouw erop dat ‘de Gemeente’ met het ‘Dordthuis’ of ‘huis van Stad en Regio’ (effe nog een goede naam verzinnen) nu eens niet met een overschrijding van miljoenen op de proppen komt. Dus roep ik de Gemeenteraad op om nu al alert te zijn en niet achteraf ‘ach en wee’ te gaan roepen.

Heeft het bezige baasje in je, ook tijd om zich te ontspannen?
Jazeker! Ik heb werken altijd leuk gevonden en dat geeft energie. In de zakelijk lastige fases, die ik ook voldoende heb gehad, had ik altijd mensen in de buurt voor een goed gesprek of advies. Heb met mijn onderwijsvrouw altijd ‘iets leuks’ ondernomen tijdens de talrijke schoolvakanties. Zuid-Europa en skiën in Oostenrijk zijn de ‘ontspantoppers’ voor mij.

Ik durf het eigenlijk niet te vragen, maar heb je hobby’s?
Ik heb naast werken mijn hele leven in clubs en organisaties gezeten (o.a. de High Five Foundation, FC Dordrecht, Merwekrabbers, Stichting Intocht St Nicolaas, Lions etc). Hobby’s als postzegels verzamelen of een oude munten verzameling heb ik niet ontwikkeld.


Van welke muziek kun je genieten? (Blijf jij - net als ik - ook hangen in je lievelingsmuziek van vroeger?)
Ik heb altijd met m’n zoontjes meegeluisterd dus ben wel doorgegroeid. Na Eminem met 8 mile (de film) ben ik redelijk mee gaan ontwikkelen. Een paar keer per jaar duik ik nog even het verleden in met ‘Woodstock’ (1969). Van het laatste Rolling Stones album ‘Hackney Diamonds’ wil ik in de auto ‘Sweet Sounds of Heaven’ nog wel eens loeihard draaien.


Zijn er tv-programma’s die je beslist niet wilt missen?
Nee hoor. Een lekker filmpje of serie van Netflix bekoren me altijd. Maar ‘naar TV kijken’ levert voornamelijk ergernis op.

Is er in huize Donkervoort ook een keukenprins of prinses? Zo ja, wat is zijn/haar specialiteit?
We vinden het allebei leuk om wat te kokkerellen maar zijn zeker geen toppers. Als er dan iets extra’s moet gebeuren dan ben ik de tafeldekker en sta niet in de keuken. Hoewel ... mijn echte bijnaam is toch 'Chef-vaatwasser'  ;).


Je bent al meer dan 40 jaar ‘alround’ bezig. Maar vooral met en over onze stad. Hoe heeft dat zo kunnen groeien?
Ik ben van de generatie ‘naar je club gaan om te sporten en vrienden te ontmoeten’. De periode van de Puch, de lelijke eend (Citroen 2cv). Dus moest je ook oud papier ophalen, jeugdteam begeleiden etc. Mijn vader zat ook altijd in clubjes. Dat was de inspiratie voor een bestuurslid om mij op m’n 18e in het bestuur te vragen en dan niet om zware besluiten te nemen, maar om ‘te kijken en leren’ hoe het in een bestuur werkt. Na een aantal jaar ben ik bij die club weggegaan. In mijn periode bij de krant (Ik heb 14 jaar bij het toenmalige Dagblad de Dordtenaar gewerkt.) kwam ik bij FC Dordrecht binnen en bij iemand die in de Stichting Intocht St Nicolaas zat. Zo viel ik in diverse supergave organisaties als de al eerdergenoemde Merwekrabbers, High Five Foundation, Lions, Reclameclubs etc.

Zijn er nog ‘Dordtse dingen’  waarvan je denkt: ‘Dit zou ik nog wel eens willen gaan doen voor Dordrecht’.
Met een plan of een goed idee sta ik nog steeds snel ‘in de fik’ en wil meedoen, maar ik vind gelijktijdig dat ik mijn tijd gehad heb en dat het nu aan jongere mensen is. Maar goed, niets veranderlijker dan een mens want ik ben onlangs (februari 2024) weer gebeld en heb een gesprek gehad en pak waarschijnlijk een interim klus op en heeft alles met Dordt te maken.


Ben je iemand die een bucketlijst heeft? (zo ja, wat staat dan bovenaan?)
Nee, absoluut niet. Ik heb me de laatste maanden wel eigen gemaakt om enigszins met de dag te leven.

Ik las ergens dat je niet wil zeggen hoe oud je bent. Ik ken er nog eentje, maar waarom hebben wij dit? ;)
Omdat leeftijd een getal is en wat moeten mensen er mee? Als je met iemand een fijn of mooi gesprek hebt, wat doet leeftijd er dan toe? De laatste keer dat ik mijn leeftijd eerlijk vertelde, werd ik uitgelachen. Men bleek me een stuk jonger in te schatten. En dan…..???

Je startte in 1994 je eigen bedrijf ‘Donkervoort Consultancy’. Kun je in het kort uitleggen waar het bedrijf voor staat/stond?
Reclame-ontwerp en adviesbureau. Voor veel regionale klanten de communicatie mogen verzorgen maar in die tijd ook krantenadvertenties, Gouden Gids. Drukwerk management, thema campagnes etc.
In die tijd (2002) ook begonnen met ‘Life Style Dordrecht’. Samen met Ad Heysman hadden we binnen een week een concept en een proefnummer. Zijn dat uit liefde voor ons eiland uit gaan geven met een leuk team mensen. Iedereen kunnen betalen was de missie en de eerste 10 jaar hebben we er geen niets aan verdiend. Maar …. de waardering van ondernemend Dordt en het plezier dat we ermee hadden, was onbetaalbaar.


Je was ooit Opper en Prins Carnaval, voorzitter van de businessclub en een periode commercieel manager van FC Dordrecht, je bent ambassadeur van ‘High Five Foundation’, je zit in de herenclub van De Lions: ‘We serve’. Allemaal dingen voor het plezier van anderen. Waar kan iemand jou nu eens plezier mee doen?
Ik heb zelf alles vanuit het hart en met plezier gedaan. Veel geleerd en mooie mensen ontmoet.Gewoon aardig tegen elkaar doen op ons eiland’ is de enige wens die ik heb. ‘Kijk eens om je heen of je misschien ergens kunt helpen…’.

Het gaat op dit moment best goed met onze plaatselijke FC. Zie je een klein zonnetje nadat de laatste twee jaar dramatisch verliepen in de KKD? m.a.w. Zien we je dit jaar al als presentator bij het promotiefeest van FC Dordrecht?
Ingrid en ik zijn van plan vanaf mei een lange zwerftocht door Zuid Europa te maken, maar ik heb Leon Vlemmings (innovatie-manager FC Dordrecht) toegezegd terug te komen voor het Statenplein. Ik huldig echter de gedachte die de meeste supporters hebben: ‘Niet promoveren! ‘De club is er nog iet klaar voor. Nacompetitie spelen en dan de laatste wedstrijd met 4-5 verliezen zou het mooiste scenario zijn.

Afscheidsuitje FC Dordrecht met innovatiemanager Leon Vlemmings en trainer Michele Santoni

Je hebt bij FC Dordrecht heel veel voorzitters meegemaakt. Was je er ook toen wijlen Nico de Vries de voorzittershamer hanteerde? Wat kun je er nog van herinneren?
Jawel, maar dat is heel lang geleden. Ik was toen ‘die gast van de Dordtenaar’ en had dan af en toe met Gerard Bouwer te maken. In zijn tijd heeft Cruijff 3 wedstrijden voor ons (DS’79) gespeeld.
​Een hele mooie tijd was met Frans Derks! Hij realiseerde de eerste grote verbouwing waardoor we een professionele Businessclub kregen, die dan ook groei realiseerde.
Maar alle fases bij de BVO op de Krommedijk zijn geweldig geweest. Een BVO is echt niet te vergelijken in beleving en aanpak met een gewoon bedrijf. Ik heb er 40 jaar veel gedaan, slapeloze nachten van gehad, maar bovenal veel geleerd en onnoemelijk veel plezier gehad!​​


Kan ik je nog verleiden tot een persoonlijke uitsmijter?
‘Go your on way! Probeer een fijn leven te leiden en goed voor je omgeving te zijn…’ .

In het fotoalbum staan een aantal foto's uit deze reportage ( + bonus foto). Om die te vergroten klikt u op de foto en via de pijlen links en rechts kun u verder bladeren.

Foto's: Henk Donkervoort en Ferry Visser
Bewerkingen: Ferry Visser


Meer lezen van Ferry? Klik hier.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.