DWAALSPOOR via dwaaltocht naar ‘Het Perfecte Plaatje’
DORDRECHT - Toch maar weer proberen. Het fotograferen van ' Dwaalspoor’ tijdens de Dordtse Decemberdagen is altijd een uitdaging. Vorig jaar was het - mede door het slechte weer - prut. Ook wat er toen vertoond werd kreeg niet echt de hoofdprijs. Daarom moesten de feestelijke ‘Decemberdagen’ dit jaar korter en vooral ook anders. De Dwaalspoorroute werd een ‘rondje’ over o.a. de Groenmarkt, Wijnstraat, Dok Straatman, Voorstraat en langs de Nieuwe Haven. Niks mis mee!
Het weer is op dit moment niet veel beter. Toch kan ik het niet laten om ondanks het slechte weer, mijn eigen rondje te maken. Te beginnen bij de Riedijkhaven waar een sleepboot mooi verlicht langs de steiger lag. Bij de Boombrug en Leuvehaven werd ik ook vrolijk van de verlichte schepen. Maar het uitzicht vanaf het Drierivierenpunt naar de Damiatebrug was mede door de dreigende lucht het mooist. Dit moest de KOPFOTO worden.
Bij het Dok van Straatman lag het stoomschip Pieter Boele voor anker. Op deze plek zal pas na de kerstdagen de geschiedenis van de boot verteld worden. Bij het Vlak waren er een aantal bomen prachtig uitgelicht. Er was maar één woord voor: ‘mysterieus’.
De tekst gaat onder de foto´s verder
De Lange IJzerenbrug maakte zoveel indruk dat ik vergat om naar de verlichte tuin van Museum van Gijn te kijken.
Bij het brugwachtershuisje aan het Blauwpoortsplein was een lichtprojectie op het trottoir. De meeste mensen reageerde koeltjes en keken eigenlijk alleen rond om te zien waar de projectie vandaan kwam. Snel verder naar de Houtuinen waar je jezelf te kijk kon zetten. Twee dames riepen: “Kijk een fotograaf, misschien komen we wel in de krant!” Ik bood aan om hen te vereeuwigen, maar vertelde ze toch maar eerlijk dat de foto leuk was, maar niet mooi. Dit, omdat de rode verlichting in het frame zo fel was, dat alles rood werd. Zelfs de giraffe kleurde mee. Na de roze olifant, (be)staat er in onze stad - zij het tijdelijk - ook een roze giraffe. ;)
Daarna werd het zig-zaggen geblazen. Hoewel de Grote Kerk niet bij Dwaalspoor hoort, blijft de toren aantrekkelijk voor een foto. Daarna naar de Voorstraat waar in een nis tegenover de Lachende Monnik een leuk ‘tafereel met drie wijzen’ werd uitgelicht.
Een groepje belangstellenden hoorde van de gids het bijbehorende verhaaltje. Bij de Pelserbrug stak ik de Voorstraathaven over om op de Grotekerksbuurt, en in het midden van de straat, een opvallende projectie waar te nemen.
Daarna naar het Stadshuis dat aan de voor- en zijkant (Groenmarkt) de mensen tot stilstand bracht. Vooral de projectie aan de Groenmarktzijde was heel mooi. De projectie op het Stadhuis was wat bleekjes. Misschien is het een idee om alle overbodige straatverlichting in de buurt van het Stadshuis te doven, zodat de projectie toch meer ‘gaat leven’. (Dit geldt natuurlijk ook voor de meeste andere locaties.)
Op het Scheffersplein wordt het verhaal van ‘onze Arie’ op het pand van V&D in beeld gebracht. Echt leuk bedacht. Je zag ‘Arie’ vanaf zijn sokkel glunderen.

Nu nog even naar de Botermarkt, maar die had ik beter kunnen laten liggen. Gekleurde lampjes, wat hekwerk en schuttingen verraadde de plek. Achter de schuttingen bevond zich een doolhof. Het is niet te hopen dat er teveel mensen met een zwakke blaas gaan kijken. (doordenker)
Er restte mij nog een tweetal objecten die buiten de officiële route vielen: ’Het Hof van Nederland’ en een lichtshow in de ‘De Kunstkerk’.
Het Hof zag er feeëriek uit en de muziek ‘a la Pink Floyd’ klonk mooi bij de projectie. Hier kon je wel een poosje blijven zitten. Helaas was het weer er niet naar, dus maakte ik de onderstaande verrassende foto vanuit het poortje naar de projectie.
Mijn laatste doel van de avond was de lichtshow in de Kunstkerk. Ik beken eerlijk dat ik er nog nooit was geweest en dat was ook de reden dat ik de prachtige deur niet open kreeg. Eenmaal binnen werd ik welkom geheten door twee medewerkers en liep wat onwennig door het gebouw met een prachtige trap c.q. tribune. De projectie die ik zag was voornamelijk rood. Ach, het is de kleur van de Kerst toch!
Ik had mijn camera al opgeborgen, maar haalde hem toch weer tevoorschijn toen ik in de Museumstraat de achterkant van de Kunstkerk zag. Heel bijzonder.
Bekentenis
Het Nederlandse woord ‘fotografie’ komt uit het oud-Grieks en betekent letterlijk: ‘Schrijven met licht’. Maar deze fotograaf heeft een probleem. Namelijk 'het schrijven met licht in het donker’. Ieder jaar wil ik wel iets vastleggen wat mooi is uitgelicht, maar iedere keer als ik de gemaakte foto’s op de PC bekijk ben ik niet tevreden.
Maar deze keer is het toch anders. Door een stom toeval veranderde de knop met instellingen van mijn camera van icoon en maakte ik een foto met een andere instelling en zag tot mijn verbazing geen wazige foto. Sterker nog, de foto was best goed gelukt. De afbeelding was scherp en de lampjes, die meestal bij een slechte belichting of sluitertijd als een lichtgele vlek in beeld verschijnen, waren echt lichtpuntjes. Het spreekt vanzelf dat deze per ongeluk ingestelde instelling voor nachtfotografie nu in mijn eigen geheugen zit.
Of er foto’s bij zitten die tot de categorie van ‘Het Perfecte Plaatje’ thuishoren weet ik niet. Ik zou zeggen: "Bekijk het maar!"
Voor mij was één ding duidelijk: 'Het fotoresultaat maakte mijn woensdagavond - ondanks het mindere weer - helemaal goed.'
Ferry
Klik in het fotoalbum op een foto om hem te vergroten. Via de pijltjes links en rechts kunt u voor/en achteruit.