‘Operatie Boekendiner’ bij Chez Heeren Jansen, en met Caty Groen, was een schot in de roos

DORDRECHT - ‘Operatie Dordtse Kil’
Zo heet het nieuwe boek van Caty Groen. Het is het achtste boek over de fictieve Dordtse rechercheur Rick Benson en speelt zich af in het gebied rondom de buurtschappen Willemsdorp en Wieldrecht. Het restaurant Chez Heeren Jansen speelt een belangrijke rol en daarom organiseerde ‘het Chez team’ een boekendiner met drie gangen.

Het was om halfzes (inloop) al druk. Nieuwsgierig keek iedereen rond en op zoek naar een mooi plekje aan het raam met uitzicht op de rivier. Rondom de bar een gezellige drukte met een drankje aan de sta-zittafels. Gastheer en gastvrouw Andreas en Suzanne Hanika hadden het er maar druk mee, maar niets was hun teveel. De taken waren verdeeld en niemand liep elkaar in de weg. Het restaurant was met 60 personen helemaal vol.
Rond kwart over zes nam Andreas het woord en vroeg iedereen om aan de gereserveerde tafels plaats te nemen. Vervolgens vertelde hij dat er dadelijk iemand langs zou komen om te vragen of men als hoofdgerecht ‘vis’ of ‘vlees’ wilde.
De tekst gaat onder de foto's verder

Daarna gaf hij de microfoon door aan de heer Nijsen. Namens ‘Mi Gusto’ bood hij alle gasten een bubbelend aperitief aan. Dankbaar werd dit ‘aanbod’ met applaus ontvangen.
Nu was het de beurt aan Caty Groen, de auteur van het nieuwe boek. Zij stelde zich kort voor en vertelde wat haar aandeel in deze avond zou zijn. Tussen de gangen door zou zij het een en ander vertellen over de Rick Benson serie en uiteraard iets over het ontstaan van het nieuwste boek.
Daarna was het de beurt van het keuken-en barpersoneel. In no-time werden alle tafels bediend en kon iedereen zich te goed doen aan een overheerlijk koud voorgerecht.
Op de foto’s onderaan dit artikel kunt u in ieder geval zien hoe mooi het er allemaal uitzag en ik verklap nu al dat het niet alleen mooi was, maar ook overheerlijk gevarieerd (vis/vlees).
Net voor het hoofdgerecht nam Caty het woord en liep zij als een volleerd artiest met de microfoon door het restaurant. Vertelde eerst hoe zij aan het idee van de ‘Rick Benson-serie’ was gekomen. Het had te maken met een nieuw boek van Appie Baantjer en een gesprek dat zij toen had in de boekwinkel van Vos & van der Leer.
Het kwam hier op neer: “Caty, zoiets zou toch ook leuk zijn als dergelijke gebeurtenissen in Dordrecht zouden kunnen afspelen?”
Caty zei ‘ja’ en zo gebeurde het. Maar het moest beslist geen ‘Baantjer 2.0 ’ worden!
Benson werd in haar boeken een jonge rechercheur en woonde in een appartement boven de stripwinkel ‘Sjors’ aan het Scheffersplein. Caty vertelde de daarbij behorende anekdote toen zij de eigenaresse van de bewuste winkel op de hoogte stelde dat zij een vreemde man boven had wonen*.
* Er werd niet alleen gegeten, maar ook gelachen om Caty’s verhalen.
Het plan was om in ieder boek een bepaalde wijk te laten afspelen, maar daar werd af en toe van afgeweken. Het verhaal moest belangrijk zijn en niet een specifieke wijk. ‘De personen die in de boeken worden beschreven lijken echt, maar ze zijn het niet.’, is ook zo leuk verwoord.
Het eerste boek (2012) speelde zich toch af in de wijk Land van Valk waar zich een mysterie afspeelde. Daarna volgden er boeken over o.a. raadsels op de Dordtse kermis, werd er in Crabbehof gefluisterd en er was een moord op een bouwplaats.

‘Het werd tijd voor het hoofdgerecht en dat was toch wel een megaklus voor de keuken. Zie maar eens voor zestig mensen tegelijk iets moois op tafel te krijgen.
Blijkbaar geen al te groot probleem, want al snel hoorde je overal de loftrompet. Andreas had al eerder iets gezegd over de bijzondere biefstuk van het huis: ‘Biefstuk van Ome Cor’ en daar was echt geen woord van gelogen. Wat zag dat er mooi verzorgd uit en lekker dat het was!
Toch was ik benieuwd naar de naam van het gerecht met de kabeljauw. “Noem hem maar ‘Kabeljauw van tante Cor.” Tja …..
Na het hoofdgerecht vertelde Caty iets over het nieuwste boek waarin het personeel, het restaurant en de omgeving van het restaurant Chez Heeren Jansen een rol speelde. Dat Suzanne haar tijdens een etentje had gevraagd of deze plek niet geschikt was voor een nieuw boek. Het gebied ligt immers zo ver van de bewoonde wereld! Doordat de pont niet meer naar ’s Gravendeel vaart zijn er genoeg hoekjes en gaten waar dingen kunnen gebeuren die het daglicht niet verdragen.
Een waarheid als een koe en die vatte Caty bij de horens. Rick Benson ging in dit buitengebied undercover.
In het boek lees je in ieder geval dat het goed komt met Denise, de dochter van Suzanne en Andreas. Tot slot vertelde Caty dat bij iedere boeking van het boekendiner ook het nieuwste boek hoort.
Als je benieuwd bent naar de rollen van kok Niels, grote Andreas, Fred, Denise en Suzanne dan raad ik aan om het boek nog snel voor de feestdagen aan te schaffen. Onderaan vindt u de titels van alle 'Rick Benson's.
We zijn toe aan het nagerecht en konden we ons in eerste instantie vergapen aan een prachtig plateau met verschillende lekkernijen. Daarna werd het echt smullen geblazen.

Paniek
Het nawoord was van Caty, maar dit dreigde even uit de hand te lopen. Er klonk namelijk muziek en dacht iedereen dat Andreas zou gaan zingen. Ook nu had Caty de lachers op de hand, want dit wilde zij (en Suzanne) niemand aan doen. Het zou beslist de melk laten schiften.
De muziek ging uit en zo kon Caty alsnog iedereen bedanken en meedelen dat zij tijdens de aansluitende koffieronde aan iedere tafel het boek zou komen uitreiken.
Het was leuk om te zien dat Caty echt de tijd nam om bij iedere tafel een praatje te maken of iets in het boek te schrijven.
Kortom: Het boekendiner was echt geweldig! Ik ben geen lezer, maar Caty is er wel in geslaagd dat ik nieuwsgierig ben geworden en het boek dus wèl ga lezen en wellicht smaakt het - net als het diner - dan ook naar meer.
Chez Heeren Jansen had met het boekendiner een schot in de roos en is, wat mij betreft, voor herhaling vatbaar.
“Caty, deel negen met Pasen? ;)
Rick Benson-serie:
Mysterie op het Land van Valk
Raadsels op de Dordtse kermis
De fluisteraar van Crabbehof
Blind gezicht op Dordrecht
Hoge bomen in Stadspolder
Moord onder de hamer
Een oude zaak in de Nieuwe Haven
Operatie Dordtse Kil
Klik in het fotoalbum op de foto. Hij wordt vergroot en via de pijltjes links en rechts kunt u naar voor of achter.
Fotos en bewerkingen: Ferry Visser