Columnist Thijs Blom over toekomst regionale omroepen: "RTV Dordrecht is blut"
DORDRECHT/DRECHTSTREEK - RTV Dordrecht heeft een gerede kans om over een paar maanden het eigen faillissement te moeten aanvragen.
Columnist Thijs Blom verklaart vandaag op zijn vaste plek in Dordt Centraal de lokale omroep alvast blut. Columnist Kees Thies sprak dinsdag in Ad De Dordtenaar een vergelijkbaar oordeel uit: ,,Niet samenwerken? Prima... maar dan ook geen centen."
De vraag die politiek speelt: Houdt de gemeenteraad RTV Dordrecht overeind totdat in 2027 van het rijk geld komt in het kader van de dan voorgeschreven streekomroep.
Op Facebook reageert een voormalig bestuurslid van RTV Dordrecht, Rene Portielje, op de regionale samenwerking zonder nog RTV Dordrecht:
Voor egotripperij is geen ruimte. Goed dat de 5 lokale omroepen in de Drechtsteden deze stap gezet hebben. Bescheidenheid past alleen maar RTV Dordrecht, ook omdat deze omroep technisch al failliet is.
De columnisten nemen nu de omroep de maat: De aanleiding tot de sombere toekomst van de lokale omroep in Dordrecht is dat niet is gereageerd op de uitnodiging van vijf omroepen uit de Drechtstreek, die uitzenden in acht gemeentes, om mee te doen aan een stichting Drechtstreekomroep. De bestuurder/directeur van de omroep - Ton van Wijngaarden - zei in AD De Dordtenaar hierdoor te zijn overvallen en hij liet aan de krant weten anders naar de werkelijkheid te kijken.
Op de website van RTV Dordrecht is verder geen verklaring te vinden. Ook is er geen standpunt te vinden van de Raad van Toezicht van de omroep. De Dordtse politiek bezint zich wel op de toekomst van de omroep na vorige week mensen uit die wereld te hebben gehoord in het Stadskantoor.
Een vraag die speelt: Krijgt RTV Dordrecht weer extra geld nu een landelijke subsidie is afgewezen om in elk geval klaar te zijn voor de voorgeschreven streekomroep vanaf 2027 waarvoor het rijk wel geld over heeft? Wat is opgebouwd vanaf het tijdperk Trom (de voorloper van de omroep) zou zo nog drie jaar behouden kunnen blijven. De raadsleden lijken op voorhand niet enthousiast te zijn om even het geld op tafel te leggen. In de politiek wordt gesproken over veel ego's in de regionale omroep wereld, die over hun eigen schaduw moeten heenstappen. RTV Dordrecht heeft al twee keer de boot gemist om de leiding te nemen op weg naar regionale samenwerking.
Thijs Blom geeft zijn perspectief op die werkelijkheid.
Kees Thies zet kanttekeningen in zijn krant dat telkens de financiële nood bij RTV Dordrecht wordt opgelost door geld van de gemeenteraad. Hij ziet nog maar twee keuzes voor de politiek van Dordrecht: Wederom weer tonnetjes bijplakken in een niet te stelpen wond of: Niet samenwerken is geen centjes mee. Kees Thies kent de omroep van binnenuit: Hij was een periode hoofdredacteur.
Ook Thijs Blom kon in de keuken kijken van de omroep, die op 1 januari 2024 weg moet zijn van het Leerpark. Hij poogde samenwerking tussen de regionale omroepen te bevorderen. Op zijn plek in Dordt Centraal geeft hij zijn ervaringen weer, maar zijn conclusie blijft: RTV Dordrecht is blut.
Column Thijs Blom
Het is u vast opgevallen dat er de laatste tijd nogal wat aandacht is voor de lokale omroep. Er is een gerede kans dat RTV Dordrecht over een paar maanden het eigen faillissement moet aanvragen. Ligt u er van wakker? Vast niet. Eigenlijk ben ik wel benieuwd of u het jammer vindt als deze omroep verdwijnt. En waarom dan wel, of juist niet. Uit onafhankelijk onderzoek bleek onlangs dat ze beter presteren dan omroepen met een soortgelijk budget, maar daar kan ik niet zoveel mee. En politici die moeten beslissen over de toekomst van de omroep ook niet.
Voor zover u het nog niet wist ben ik in het dagelijks leven ‘projectleider samenwerking omroepen’ bij regionale omroep Rijnmond en ben ik nu bezig met de afronding van dat drie jaar durende project. Ik ga u niet vermoeien met al mijn ervaringen, maar het woord in de functie zegt het al; ik moest samenwerking tot stand brengen tussen omroepen. Aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Maar in één gebied bleek dat het moeilijkst van allemaal: de Drechtstreek. De omroepen tekenden allemaal een overeenkomst met Rijnmond, maar een gezamenlijke streekomroep vormen lag véél te gevoelig bij de omroepen.
Tot twee keer toe trachtte ik ‘van onderaf’ en heel praktisch een streekredactie op te zetten. De gedachte was simpel; de kleine omroepen met louter vrijwilligers moesten tips en ideeën aandragen, RTV Dordrecht zou ze uitvoeren met professionele journalisten van zichzelf plus vier van Rijnmond en de NOS. Het werd een fiasco. RTV Dordrecht hield de reporters liever in de stad en dat kon ook, want vanuit de streek kwam er nauwelijks input. Conclusie: zonder professionals in de streek werkt het niet. Iedereen wees verwijtend naar elkaar en keek reikhalzend uit naar financiering vanuit het Rijk. Maar die kwam niet.
De vijf omroepen die de acht omliggende plaatsen bedienen hebben nu plots een koepelstichting opgericht, een aanzet tot vorming van een streekomroep. Keiharde noodzaak om over een paar jaar geld van het Rijk te krijgen. RTV Dordrecht tekent niet. Beetje dom. Want wie niet wil samenwerken verdient geen geld, óók niet van de gemeente. Gewoon tekenen bij het kruisje dus? Ik zou het doen, maar er wel bij zeggen dat de handtekening niets waard is. RTV Dordrecht is blut. De huur is opgezegd en zonder subsidie kunnen er in 2024 geen salarissen meer betaald worden. Hoe het zover kon komen?
Goeie vraag.
(Noot redactie: De leiding van RTV Dordrecht heeft enkele maanden geleden aan Dordrecht.net toegezegd met een eigen visie op deze kwestie te komen. Deze verklaring is echter tot nu toe niet binnen gekomen).