Oprichting Ondernemersfonds in Dordrecht: Voor en door Dordtse ondernemers

DORDRECHT - Ondernemers in Dordrecht kunnen vanaf 2024 gemakkelijker gezamenlijke activiteiten ondernemen op het gebied van een veilige en schone omgeving, bereikbaarheid, promotie en andere zaken. De activiteiten kunnen worden betaald uit het Ondernemersfonds, waarbij ze zelf met elkaar (per gebied) beslissen over de besteding ervan. De gemeenteraad besluit voor het einde van het jaar over een opslag van de Onroerendezaakbelasting voor niet-woningen die dit mogelijk moet maken.
De gemeente vindt het belangrijk dat ondernemers collectief activiteiten kunnen organiseren waar ze samen verantwoordelijk voor zijn. Daarom maakt de gemeente het initiatief voor een Ondernemersfonds mogelijk. Chris van Benschop, wethouder Arbeidsmarkt & Economie: "Een stadsbreed Ondernemersfonds is een zeer bruikbaar middel om de volgende stap te zetten in de samenwerking van Dordtse ondernemers. Door het fonds krijgen de profit en non-profit sectoren meer slagkracht en kunnen ze als partner van de gemeente werken aan een hun eigen economisch klimaat in Dordrecht."
Gezamenlijke activiteiten
Met het Ondernemersfonds kunnen tal van activiteiten die het vestigingsklimaat ten goede komen worden bekostigd. Zoals de beveiliging van bedrijventerreinen, de promotie van de binnenstad en wijkwinkelcentra, programma's ter ondersteuning van de lokale arbeidsmarkt, de uitwisseling met het onderwijs en de verduurzaming en vergroening van de bedrijventerreinen. Enkele bedrijventerreinen (op de Westelijke Dordtse Oever) kennen daarbij al langer een vergelijkbare samenwerkingsstructuur met inbreng van eigen middelen voor collectieve activiteiten, als ook het centrumgebied van de binnenstad. De insteek is om deze aanpak via een Ondernemersfonds met een opslag van Onroerendezaakbelasting te verbreden naar alle werkgebieden op het Eiland van Dordrecht.
Tariefaanpassing Onroerendezaakbelasting (OZB)
Alle gebruikers en eigenaren van onroerend goed (uitgezonderd woningen) betalen mee aan het Ondernemersfonds. Het biedt de mogelijkheid tot meer onderlinge samenwerking, betere netwerken en meer kennisuitwisseling. De volledige extra opbrengst vanuit de opslag Onroerendezaakbelasting vloeit terug naar het Ondernemersfonds. Bij andere gemeenten die al zo'n Ondernemersfonds hebben, zijn hier goede ervaringen mee.
De volgende stap
Om per 1 januari van start te gaan is het nodig dat de gemeenteraad nog voor het einde van het jaar besluit over de oprichting van het Ondernemersfonds en of de Onroerendezaakbelasting voor niet-woningen hiervoor verhoogd kan worden. Het is de bedoeling dat het Ondernemersfonds vanaf 1 januari 2024 is opgericht. Hierna kunnen de ondernemers en de eigenaren van het vastgoed zelf verder aan de slag om de organisatiestructuur en de activiteitenplanning met elkaar verder vorm te geven.