Kolonel Francois Palm schreef 350 jaar geleden krijgshistorie en kreeg in 1674 Staatsbegrafenis in Dordtse Grote Kerk
DORDRECHT/NAARDEN - Kolonel Francois Palm - die in de stad Dordrecht werd geboren en na 54 jaar in 1674 een staatsbegrafenis kreeg in de Grote Kerk - lijkt vergeten in de historie van zijn stad.
Op 12 september schreef hij 350 jaar geleden met heldhaftig optreden voor de poorten van Naarden geschiedenis. Hij bracht een ommekeer in de oorlog op het land en het Franse leger zette de afmars in. De oorlog was begonnen in 1672 in het rampjaar.
Palm werd door zijn hoofdrol bij de herovering van Naarden de held van het land.
Het Nederlands Dagblad (ND) vestigt vandaag aandacht op de vergeten held in zijn geboortestad, waar zelfs geen straat naar hem is genoemd.
Elders is zijn naam opgenomen in het colectief geheugen. Langs de snelweg Amsterdam-Amersfoort, staat de Kolonel Palmkazerne. Naarden heeft een straat die de Kolonel Palmstraat heet, Ze wordt doorsneden door het Franse Pad, aldus het ND.
De vestigstad Naarden was toen in 1672-1673 in handen gevallen van het Franse leger in opdracht van Koning Lodewijk XIV.
Kolonel Palm gaf leiding aan de herovering met zeshonderd mariniers in opdracht van de Prins van Oranje. Veel aanvallers vielen dood of gewond in het water van de gracht.
De beide zoons van Palm werden door het lood getroffen. De kolonel, zelf gewond aan zijn arm, zag het onder zijn ogen gebeuren, maar ging door met de strijd. Hij sneuvelde een jaar later en werd met grote eer met een Staatsbegrafenis in de Grote Kerk begraven.
WIKIPEDIA
De kazerne was genoemd naar François Abrahamszoon Palm (1620 te Dordrecht - 1674 te Bergen, graafschap Henegouwen), een luitenant op het einde van de Tachtigjarige Oorlog. In de jaren daaropvolgend streed hij in 1659 in Denemarken (Slag in de Sont) en de landing bij Nyborg op Funen. In 1664 werd hij kolonel der mariniers, in het vervolg op het Rampjaar 1672 streed hij in 1673 in Naarden en sneuvelde in 1674 na gewond te zijn in de Slag bij Seneffe.
In het rampjaar 1672 onderscheiden zich enige compagnieën mariniers onder het bevel van generaal Willem A. van Hoorne en luitenant-kolonel Francois Palm door hun felle optreden tegen het Franse invasieleger bij Woerden.
De mariniers ontzetten de bijna verslagen Nederlandse troepen bij Woerden, heroveren een verloren vaandel, namen een standaard van de Fransen mee en maakten een aantal gevangenen. Helaas bleken de Fransen toch te sterk en kwam Woerden na een van de grootste veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis nog een jaar onder schrikbewind te staan van de Franse bezetter.
Palm werd door de Prins van Oranje voor deze actie verheven tot kolonel der mariniers, als opvolger van de tijdens de zeeslag bij Solbay gesneuvelde luitenant-generaal Willem J. van Ghent.
In 1672 gaf de Dordtse militair al leiding aan de eerste kleine successen tijdens de opmars van het Franse leger. In 1673 werd zijn naam alom genoemd toen hij op 12 september 1673 geschiedenis schreef en zo de bevrijding van het veroverde land dichterbij bracht.