Dordrecht geeft op Essenhof wederom paden namen in relatie tot tweede wereldoorlog

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft besloten om nog eens drie paden op de begraafplaats de Essenhof namen te geven. In de toekomst zal elk pad op een nader te bepalen tijdstip worden onthuld. Voor een (dubbel) pad is de keus gevallen op een echtpaar.
In het besluit van het college van burgemeester en wethouders worden de volgende namen genoemd:
* Jan Kloos en Diet Kloos Barendregtpad
Dordts verzetsstrijdersechtpaar, 1919-1945 en 1924-2015
Voor het (dubbele) pad van de Biesboschaula naar het Indiëmonument
Dina (Diet of Doeschka) Kloos-Barendregt - die als leerling op het Johan de Wittgymnasium begon - werd na de oorlog een bekende Nederlands zangeres van oratoria. Ze trouwde in 1944 twee weken voordat haar man Jan werd opgepakt door de bezetters en later werd vermoord.
* Emanuel Hamburgerpad
Dordtse leraar op de gemeentelijke HBS en verzetsstrijder, 1901-1945. Mr. Hamburger was tevens prominent SDAP-lid: Voorzitter van de Dordtse afdeling en Statenlid.
Zijn naam wordt verbonden aan het pad van het Indiëmonument naar de Thuredrith aula. Dat loopt - op korte afstand - langs het graf van Emanuel Hamburger
* Gijs van Bemmelenpad
Dordtse politieagent en verzetsstrijder, 1898-1944
Voor het pad van de Thuredrith aula naar de monumentale brug bij de oude ingang.
Eerder
Eerder kregen rabbijn Katan, verzetsman Leendert Keesmaat en koerierster Lenie Dicke al een vernoeming op de Essenhof.om zo namen toe te voegen aan het collectief geheugen van de stad Dordrecht.
Werkgroep
Een werkgroep onder verantwoordelijkheid van de straatnamencommissie heeft de vier namen voor drie paden voorgesteld na een uitgebreid onderzoek.
Jan Alleblas, die meer dan veertig jaar voor het gemeentearchief werkte, Igle Weidenaar van de Essenhof en tevens consul voor alle eregraven namens de oorlogsgraven-stichting en Hans Berrevoets.werken in de groep samen.
De opzet is dat alle paden, die door de Essenhof vooraf zijn geselecteerd, een relatie krijgen mense, die van betekenis zijn geweest in de tweede wereldoorlog. De straatnamen-commissie werkt bij naamgeving bij voorkeur thematisch,