Herdenking Vrije Statenvergadering in teken vrijheid en verdraagzaamheid

DORDRECHT - De Eerste Vrije Statenvergadering van 19 juli 1572 wordt in Dordrecht niet meer vergeten. Op woensdag 19 juli is er weer een uitgebreid programma op het plein voor het museum Hof van Nederland. Vier vrijheid en verdraagzaamheid zal mede het thema zijn bij het evenement dat vooral wordt gedragen door het Dordrechts Museum. Dertien jaar geleden begonnen de eerste activiteiten rond 19 juli 1572 na jaren van stilte.
Kolff
Burgemeester Wouter Kolff opent de manifestatie. Zijn collega uit Alkmaar - Anja Schouten - zal ook spreken. Dordrecht en Alkmaar behoorden nu 451 jaar geleden tot de twaalf steden die kozen voor de Prins van Oranje als stadhouder en leider van het verzet.
Alkmaar
Burgemeester Schouten plaatst 19 juli 1572 in Dordrecht ook in het perspectief van Alkmaar. Tien jaar geleden was in Alkmaar die aandacht nog niet aanwezig. In het museum in Alkmaar was er een andere zienswijze, zo blijkt uit een artikel uit januari 2013 op Dordrecht.net. (zie artikel in verwijzingen naar eerdere publicaties over 19 juli 1572)
Unie Dordrecht
Een vervolg op de Eerste Vrije Statenvergadering staat al op de kalender: op 4 juni 2025 is het 450 jaar geleden dat de Unie van Dordrecht werd getekend door Zeeland. Dit wordt als een belangrijke vervolgstap gezien op de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572.
UITNODIGING
Vier vrijheid en verdraagzaamheid en herdenk: de Eerste Vrije Statenvergadering
Herdenking | Eerste Vrije Statenvergadering
’19 juli 1572, een verborgen revolutie’
Wist je dat in het Hof van Nederland in 1572 de eerste belangrijke stap gezet is in de onafhankelijkheid van Nederland? Dit is de plek waar op 19 juli 1572 tijdens het begin van de Tachtigjarige Oorlog twaalf burgemeesters van Hollandse steden en enkele edellieden bij elkaar kwamen voor een geheim overleg. Dit overleg staat bekend als de Eerste Vrije Statenvergadering.
In deze bijeenkomst werden voor het eerst collectieve afspraken gemaakt tussen de opstandige Hollandse steden, de adel en prins Willem van Oranje. Ook werd er voor het eerst gesproken over vrijheid van godsdienst. De afspraken worden gezien als een belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis, want ze legden de basis voor een samenwerking tussen de Staten en de stadhouder die zou uitmonden in het ontstaan van een onafhankelijke Nederlandse republiek.
Programma 19 juli
Deze gebeurtenis herdenken we op 19 juli en we vieren de waarden vrijheid en verdraagzaamheid, die zowel toen als nu van groot belang zijn in onze samenleving.
Mensenrechtenjurist Domenica Ghidei Biidu geeft op 19 juli op het plein voor het Hof een lezing over vrijheid en verdraagzaamheid, ook is er een optreden van spoken-word artiest Elten Kiene en de burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten zal een openingswoord verzorgen. De avond wordt gehost door Kees Thies.
Het programma is GRATIS toegankelijk en vindt plaats op het plein voor het Hof. Voor de herdenking nog een bezoekje brengen aan het museum? Op 19 juli geldt tussen 17:00 en 19:00 gratis entree bij Hof van Nederland.
Meld je aan
18.45 Inloop
19.00 Welkom door burgemeester Wouter Kolff
19.05 Introductie op het programma door journalist Kees Thies
19.10 De Statenvergadering vanuit Alkmaars perspectief Anja Schouten, burgemeester van Alkmaar
19.20 Optreden door spoken word-artiest Elten Kiene
19.30 Lezing door Domenica Ghidei Biidu, mensenrechtenjurist en strategisch adviseur gelijkheid, non-discriminatie, diversiteit en inclusie, namens Nederland is zij lid van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie
20.10 Interview met Domenica Ghidei Biidu door journalist Kees Thies
20.30 Einde programma
Film De Vrije Staten
In het museum draait de Film De Vrije Staten. Hierin wordt de Eerste Vrije Statenvergadering nagespeeld door Nederlandse top-acteurs. Bij een museumticket is entree tot de film inbegrepen.