Praatjesmaker op bezoek bij oud-wethouder Bert van de Burgt

21 maart 2023 • 11:30 door Ferry Visser
Praatjesmaker op bezoek bij oud-wethouder Bert van de Burgt

DORDRECHT - In deze terugkerende rubriek gaat onze praatjesmaker Ferry op bezoek bij Dordtenaren of bekende personen die werkzaam zijn in Dordrecht. Onlangs dook de naam van oud-wethouder Bert van de Burgt op in een artikel over de nieuwe buurtvereniging ‘De tuin van Sterrenburg’.

Voorwoord
“Jeetje, hij kan het maar niet laten hè!’ Ik ken Bert vanaf de tijd dat hij als directeur van de Museumstraatschool was. Zelf werkte ik bij ‘de openbare’, maar mijn vrouw werd, als lid van de ‘Vliegende brigade’, ’ingekwartierd’ bij Bert op Christelijke Museumstraatschool. Ik hoorde alleen maar fijne dingen over de sfeer op school en was heel blij dat ik ieder jaar mee mocht naar het afsluiten van het schooljaar met het team. Ik herinner me nog de geweldige speurtocht door de Dordtse binnenstad met de BBQ-afsluiting op de dependance in de ‘Suis’ (Heer Heymansuysstraat).

Regelmatig zag ik Bert terug als Wethouder van Onderwijs op de vele sportcomplexen waar ik ook rondzwierf met mijn collega’s. Bert schoot in 2010 ook de geweldige Mini-Roparun actie af op de atletiekbaan. De actie die meer dan 100.000 euro opleverde voor het goede doel: ‘Voor mensen, die met kanker te maken hebben’. De juffen en meesters van Dordtse Klasse(n) renden in dat jaar voor het eerst de Roparun.

Toen ik een poosje geleden zijn hoofd weer eens in de media zag, dacht ik terug aan die geweldige leuke tijd. Omdat we inmiddels allebei als pensionado’s door het leven surfen, wilde ik ook eens van Bert horen hoe het nu met hem gaat. Want, hij stopte als wethouder voor zijn gezin en familie. Lukt het een beetje Bert?

Kortom: Tijd voor een praatje.

Maar gelijk met de deur in huis vallen. Je bent nu een paar jaar thuis. Kun je het thuis een beetje wennen?
In 2016 mocht ik met pensioen gaan. Ik bleef wel nog twee jaar in de gemeenteraad als fractievoorzitter van het CDA. Om pensioentijd te ervaren ben ik eerst een half jaar niet op verzoeken ingegaan om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen in stichtingen e.d. Vanaf begin 2017 tot nu toe mag ik een tiental functies vervullen. Nu in 2023 stop ik met een drietal. Dus wel meer thuis, maar toch ook actief in de samenleving. Ik heb niet hoeven wennen, het was een goede balans.

De meeste mensen kennen jou als een soort ‘Jimmy’ van Boudewijn de Groot. De eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind fietst. Klopt dit?

De tekst gaat onder de foto's verder

 
Kromgebogen niet, wel hard trappend. Ik fiets graag, omdat ik verder niet meer sport. Jaren heb ik gebasketbald en gekorfbald. Na mijn Tia lukte het niet meer en daarom beweeg ik me al wandelend en fietsend. Wandelen in de (Nieuwe Dordtse) Biesbosch is heerlijk.

Als wethouder maakte je - net als in je onderwijstijd - overuren. Die uren heb je nu over. Vul de uren eens in?
Ik mocht altijd wel kerkelijk actief zijn in de Zuidhovenkerk. Nu ook nog en dat doe ik van harte. Ik geef nog wat les aan kinderen die wat achterstand o.a. door Coronalockdowns opgelopen hebben. Wat ook mooi is dat ik mijn kennis en ervaring opgedaan als wethouder Sociale zaken mag gebruiken als regelmaatje mantelzorger van Stichting MEE. Als vrijwilliger kom ik bij zeven gezinnen waar de mantelzorger het zwaar heeft en hulp kan gebruiken bij regelzaken. Op zaterdag vindt je me langs de lijn bij voetbal- of korfbalwedstrijden van de kleinkinderen. Ik heb zeker nog uren over als pensioentijd samen met mijn vrouw.

Zuidhovenkerk

Lees je de krant(en) op papier of digitaal of speur je nu het internet af?
Ik lees nu nog twee kranten en Topics. Het Nederlands Dagblad en De Dordtenaar lees ik digitaal. Het Nederlands Dagblad lees ik op vrijdag en zaterdag op papier. Dit zijn uitgebreide edities. De onderdelen waarop ik nog vrijwillig actief ben daar volg ik het gemeentelijk nieuws nog van. Om actueel op de hoogte te zijn. Het nieuwe integraal beleidsplan Sociaal Domein is daar een voorbeeld van.

Onlangs hoorde ik dat oud-wethouder Maas op dit moment zijn eigen huis aan het bouwen is. Heb je ook ‘last’ van twee rechterhanden?
Het zijn twee linkerhanden! Mijn vrouw heeft meer technisch inzicht en ik heb handige zonen die door haar worden ingeschakeld. Als het om grotere klussen gaat is de afspraak met mijn zonen: pa haalt en betaalt, en zorgt voor een goede catering.

Je bent bestuurslid van RTV Dordrecht. De gemeente stopt voorlopig (voor de zoveelste laatste keer) de subsidie. Het is nu al bekend dat dit bedrag (150.000 euro) niet toereikend zal zijn. Kun je, als bestuurslid, een schatting maken hoeveel geld er echt nodig is? Inclusief nieuwe studioapparatuur voor de radio?
Ik was tot 1 januari 2023 lid van de raad van Toezicht van onze lokale omroep. De afgelopen jaren heeft de omroep zich verder geprofessionaliseerd. Zeker met eenmalige subsidies van de gemeente Dordrecht, landelijke bijdragen voor pilots en meer eigen inkomsten door het maken van o.a. videoproducties. De kwaliteit van RTV Dordrecht is toegenomen en om die vast te houden moet de landelijke insteek van goede lokale- of streekomroepen een keer goed tot stand komen. Het Rijk is aan zet. Eerst moet er nog gewerkt worden aan de streekomroep en dan rekenen.

In 2019 overhandigde jullie een burgerinitiatief aan burgemeester Kolff. Dit had te maken met het Sterrenburgpark. Het park wilde o.a. een natuurspeeltuin en een terras. Er zou een bedrag van 137.000 euro mee gemoeid zijn. Gaan jullie het redden?
We zijn drie jaar verder. Er is gelukkig veel veranderd, maar wat zit er nog in de planning? Samen met Milco Hoffmann (van E-wheels) heb ik met vijf andere partijen het initiatief genomen wat de Tuin van Sterrenburg is gaan heten. De realisatie van Het Tuinhuis, leren werken bij E-wheels en Het Tuinhuis als ook de buurtvereniging Sterrenburg doet Samen zijn er met vertraging door Corona gekomen. Het park is niet meer van mensen die honden uitlaten, van fietsers en zwervers, maar van Sterrenburgers die er verblijven, en elkaar ontmoeten. Het programma van activiteiten in Het Tuinhuis, het park en de wijk groeit en dat zit zeker in de planning. Koningsdag zal weer bruisen vanuit Het Tuinhuis. Een idee was bijv. om in de zomer een buurtcamping te houden in het park.

Onlangs werd er in het Tuinhuis in het Sterrenburgpark een nieuwe buurtvereniging opgericht, genaamd: ‘De buurtvereniging’ en is onderdeel van de buurtvereniging ’Tuin van Sterrenburg’. Bij jouw naam staat ‘penningmeester’. Hoeveel leden heeft de vereniging nu?
De buurtvereniging Sterrenburg doet Samen is de naam van de buurtvereniging. De Tuin van Sterrenburg is het park voor zovele Sterrenburgers met daarin Het Tuinhuis, het werk voor vrijwilligers en participanten in en om het Tuinhuis, alle speelvoorzieningen, de uitlaatplaats voor honden, de beweegroutes, de wandelclub, etc. Het Tuinhuis is ook de huiskamer van de wijk en het ‘honk’ van de buurtvereniging Sterrenburg doet Samen. We hebben bijna 50 leden! Meer zijn er welkom. Als lid kun je gratis deelnemen aan alle activiteiten van de buurtvereniging zoals de lezingen, de voorleesclub, de speelclub, en ook aan de gezamenlijke activiteiten met de bibliotheek die in Het Tuinhuis zit.


Sterrenburg bestaat uit drie wijken. Het park ligt in Sterrenburg 2. Ik neem aan dat de meeste buurtverenigingsleden uit deze wijk zullen komen. Klopt dit?
Ja, op een enkeling na, die vrijwillig werkt in Sterrenburg.

Zelf heb ik na bijna 40 jaar onderwijs nog steeds contact met mijn oud-collega’s van de twee scholen waar ik werkzaam was. Jij werkte op maar liefst zeven scholen waarvan vele jaren als directeur. Zie je nog geregeld je collega’s?
Op de zeven scholen, schoolgemeenschappen heb ik mogen werken met ca. 1000 collega’s. Met een aantal heb ik nog contact. Meestal heeft dat een aanleiding zoals pensionering, ziekten, overlijden. Een enkeling zie ik regelmatig.

Dezelfde vraag over je wethouderschap. Is er een vereniging van oud-wethouders van Dordrecht die af en toe nog bij elkaar komen?
 Neen, die is er niet. Wel voor ereburgers, enkele wethouders zijn dat. Voor de hand ligt dat je eigen politieke partij contact onderhoudt. Onregelmatig spreek ik nog een collega wethouder uit mijn tijd.

Ik citeer even een stukje uit de krant:
‘Hij komt op de fiets naar het stadskantoor en biedt in zijn werkkamer op de zevende verdieping een feestelijk echt Dordts koekje aan vanwege zijn afscheid: ‘Een Vriesepleintje. ‘Wat is in vredesnaam een ‘Vriesepleintje?’

Kijk op de site van Bakkerij van der Sterre!

Volgens mij was je met je 21 jaar de jongste directeur ooit. Hoe heb je dat toen ervaren?
Of ik de jongste was weet ik niet. Wel vond ik het bijzonder fijn met de collega’s waar ik 1975 mee begon. Dat zette zich door naar in een steeds groter wordend team. We moesten veel ontwikkelen voor Nederlandse tweede taal en het onderwijs in eigen taal. Samen op cursus en ontwikkelen heb ik als positief ervaren. Die jaren waren de basis voor mijn onderwijsvisie en loopbaan.

1 en 1 = 2. Je zet je graag in voor anderen. Burgemeester Brok noemde je vaak ‘de schoolmeester’. We hebben op dit moment veel vluchtelingen uit Oekraïne. Heb je al taallessen geven?
Taallessen niet. Ik ben wel voorzitter van Samen Dordt. Dit samenwerkingsverband van kerken heeft de verantwoordelijkheid genomen voor vrijwilligerswerk bij de opvang van Oekraïners. En inmiddels ook voor de opvang van vluchtelingen in Dordrecht, de ‘overloop van Ter Apel’. Mooi werk.

We zijn van dezelfde generatie. Blijf je - net als ik - nog steeds hangen in de muziek van toen?
Enkele keren per jaar ontmoet ik nog mijn oude schoolvrienden uit Utrecht. Daar zitten nog wel drie vrienden bij die echt zijn blijven hangen in de muziek van toen. Ik was en ben in die groep een buitenbeetje. Dus zelf niet blijven hangen. Draai en luister weinig muziek meer.

Je woont vanaf 1971 in Sterrenburg. Denk je/jullie weleens aan een verhuizing naar een appartement?
In 1971 kwam ik met mijn ouders in Crabbehof wonen. Na het overlijden van mijn vader zijn mijn moeder en kinderen in Sterrenburg gaan wonen. Dat was in 1973. Dus dit jaar woon ik 50 jaar in Sterrenburg. Ons huis heeft een mooie tuin, we lopen de Zeedijk over en we zijn in de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

De eenzame boom staat kromgebogen .........


​Denken aan een appartement doen we weleens als ‘kleine pijntjes’ je irriteren en je ze groter maakt, maar concreet vullen het nog niet zo in. Trappen lopen is goed voor je, en evt. een traplift kan ook nog.

De laatste vraag in deze rubriek: Heb je nog een uitsmijter voor dit interview?
Ik werd bij mijn afscheid gekarakteriseerd als de schoolmeester, de dominee en de koopman. Dat vond ik wel raak!

Foto's en bewerkingen: Ferry Visser

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.