Kees Klok presenteerde zijn nieuwste boek

DORDRECHT - Op zondagmiddag 12 maart om 16.00 u presenteerde Kees Klok, in samenwerking met Uitgeverij Liverse, deel VIII van zijn serie literaire dagboeken, onder de titel 'Verder van huis': Literair dagboek 1987-1987.
‘The place to be’
Uiteraard vond de uitreiking plaats in zijn stamcafé Visser’s Poffertjes op de Groenmarkt.
Persoonlijk vond ik het geweldig dat ik een uitnodiging had gekregen. Kees was vorig jaar ook aanwezig bij de boekpresentatie van de ‘andere Kees’ (10 jaar Thies) waar ik ook een verslag van mocht maken in de Trinitatis kapel. Daar heb ik even met hem gesproken over ‘ons’ Pedagogisch Academie verleden en natuurlijk Griekenland. Tijdens dit gesprek merkte ik dat schrijven behalve plezier ook een band schept.
Druk druk
Ook op zondag is het bij Visser’s Poffertjes een drukte van belang. Ik was er al een beetje bang voor, want wie regelmatig over de Groenmarkt rijdt ziet dat er tegenwoordig ook buiten een drankje kan worden genuttigd. ‘Kon ik nog wel naar binnen? Ik ben namelijk niet iemand die met het woord ‘Pers’ op zijn voorhoofd rondloopt’.
Enfin, kruiwagens helpen blijkbaar ook in de kroeg en ik begroette een aantal bekenden en een drankje. Kees stopte even met signeren en verwelkomde me hartelijk met een handdruk en als bonus kreeg ik van zijn administratie de groeten van een oud-leerling. Het begon dus al heel warm en fijn.
De tekst gaat onder de foto's verder
.jpg)
Het 'voorwoord' was van Kees en gezien het aantal aanwezigen bood hij maar meteen zijn excuses aan voor het geval dat de uitgever te weinig boeken had meegenomen. Kleine troost: gewoon bestellen bij de administratiebalie en de boeken komen zo snel mogelijk.
Dienstmededeling: Één persoon hoefde haar telefoon niet af te sluiten, want voor de geboorte van een achterkleinkind moet je een uitzondering kunnen maken.’
Gehoord: "En dan geeft ze natuurlijk een rondje!"
Kees introduceerde de zangeres ‘Thisgirlslife’ (Ilona Snip). Ik kende haar al van een eerdere boekpresentatie en ja, het werd dus weer genieten van haar warme stem. Het eerste liedje heette ‘Verdwalen’. Rondkijkend zag ik dat iedereen van Ilona's muziek genoot.
.jpg)
Daarna vertelde Kees over ‘het waarom schrijven van ego-literatuur’.
Het zijn autobiografische teksten, zoals de brief, het dagboek, de autobiografie, de reisbeschrijving en de memoires. Het gaat hierbij steeds om teksten waarin een auteur een zelfbeeld geeft van zijn persoon (karakter, leefwijze, levensgeschiedenis, levensomstandigheden) en van personen uit zijn omgeving.
Het grappige is dat Kees nog steeds niet echt weet waarom hij zo gek is van ego-literatuur. Het overkwam hem gewoon!.
In Amerika ontmoette hij - in een lift - zijn Griekse Stella en trouwde later met haar. Zij moedigde hem aan om vooral door te gaan en in 2007 kwam - net na haar overlijden - het eerste dagboek van deze serie uit: ‘En vooral: de gordijnen dicht’ (periode: 30 augustus 2004 - 20 augustus 2005)
Daarna overhandigde hij het eerste exemplaar aan Wim van Til, oprichter van het in Nijmegen gevestigde Poëziecentrum Nederland.
.jpg)
Het was weer tijd voor een intermezzo en Ilona zong het lied ‘Moordende liefde’. Daarna was het de beurt aan Wim van Til. Hij vertelde o.a. over het Poëziecentrum Nederland en besloot met een gedicht van Kees: ‘American Dreams’.
Tot slot benadrukte Wim nog even hoe goed hij het nieuwste boek vond en besloot met de woorden: “Ik ging het boek gisteren lezen en morgenavond was het uit’.
.jpg)
Ilona zong haar laatste lied. ‘Anders’ was niet anders dan de eerste twee nummers. Wij Dordtenaren hebben echt een ‘Eefje de Visser’ in huis. Voor mij een typisch 'geval' voor 'BIG RIVERS 2023. Het hoofdpodium waard!

Kees nam het laatste woord en bedankte iedereen voor hun aanwezigheid. Het was nu tijd om nog even na te praten met een drankje en om boeken te kopen. Hij had ook nog een tip: Mocht men ooit in de buurt van Nijmegen terecht komen dan is een bezoekje aan Poëziecentrum Nederland beslist de moeite waard. (Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen).
Voor de website: klik hier
Bofkont
'Tijdens de presentatie werd het boek, dat in de winkel 17,95 kost, door de oprichter aangeboden voor 15,00 euro. Desgewenst kon je het boek gratis laten signeren.
Waarom ik het woord ‘bofkont’ boven deze alinea schreef, heeft te maken met een bericht dat ik een maand geleden op 18 februari in het AD las.
T. B. te A. voorman van Forum van Democratie had namelijk een nieuw boek uitgegeven. Gesigneerd kostte het boek 39,95 euro en met een persoonlijke boodschap moest je maar liefst 100 euro op de toonbank neerleggen! (In de boekhandel lag het boek voor 21,95 euro in het schap.)
Ik had dus ook ‘Spekkoper’ boven deze alinea kunnen zetten, want dat zijn alle mensen die het boek van Kees vandaag hebben aangeschaft.'
Veel leesplezier!
.jpg)
Blurb (ook ik kende dit woord niet ;-) )
Zoals uit de ondertitel al blijkt, bestrijkt het dagboek de jaren 1987 en 1988, een periode die een onverwachte wending in zijn leven bracht. Op de achterkant van het boek staat o.a. het volgende te lezen:
‘Er vinden in deze periode een aantal belangrijke gebeurtenissen in mijn leven plaats. Ik neem afscheid van de laatste lesuren bij een scholengemeenschap en gaat geheel over naar een veelbelovender onderwijsinstituut. Mijn oriëntatie in de wereld wordt sterk beïnvloed door een studie in de Verenigde Staten en een belangrijke ontmoeting daar, zal uiteindelijk mijn leven fundamenteel veranderen. Daar tussendoor spelen de eenvoudiger perikelen van het leven, zoals lekkende daken, stormschade en de moeizame relatie met literair Amsterdam.’
'Verder van huis': Literair dagboek 1987-1987
ISBN:978 94 92519 44 3
Foto's en bewerkingen: Ferry Visser