Workshop ‘Eerste Hulp aan Kinderen’ (Wat hebben we veel geleerd!)
DORDRECHT - EHBO-vrijwilliger Jan Sievink stond gisteravond voor de tweede keer in de gemeenschapsruimte in het Polderwiel. Bibliotheek AanZet Stadspolders organiseerde samen met ‘Jong JGZ’ een EHBO-avond voor de ouders met jonge kinderen. In januari was er al een workshop voor de ouders met baby’s, vanavond ging het over de ‘hulp’ aan de iets oudere kinderen t/m 10 jaar.
Aan de hand van een Powerpointpresentatie werden gedurende twee uur heel wat interessante onderwerpen aangesneden. Ook de ouders moesten aan slag. Er werd geoefend met behulp van allerlei hulpmiddelen. En ja, hoewel je bij EHBO altijd serieus moet zijn, er werd toch ook gelachen.
Op een A4-tje stonden een aantal vragen die vanavond behandeld gaan worden.
Reanimatie
De tekst gaat onder de foto's verder
Jan begon met de reanimatie van het kind. Waar moet je dan met name op letten als een kind ineens wegvalt? Zuurstofgebrek komt bij het jonge kind eerder voor en daarom moet je heel snel de ademhaling controleren. (Bij kinderen ouder dan 12 jaar is meestal de bloedsomloop niet in orde.)
Er werd vervolgens geoefend met de poppen. Van belang is om in ieder geval 112 te bellen en de telefoon op de speaker zetten. De centrale helpt je altijd! Reanimatie bij volwassenen gaat met het protocol 30 massages en vervolgens 2 x beademing. Bij kinderen is dit 15 massages en 2x beademing.
Sommigen wisten te vertellen dat je tijdens de massages het tempo kunt aanhouden van het liedje ‘Staying alive’.
AED
Het is heel verstandig om na te gaan waar er bij jou in de buurt een AED aanwezig is. Veel AED’s zijn beveiligd met een code. Het is slim om de app ‘hartslagnu’ te downloaden (Meer info: www,hartslagnu.nl).
Verslikken
Jan past de 'buikstoot' toe
Wie verslikt zich niet af en toe? Kinderen dus ook. Je kunt het best 5 x tussen de schouderbladen slaan en vervolgens de ‘buikstoot’ toe te passen. Het spreekt vanzelf dat ook deze werkwijze geoefend werd. Ik moet eerlijk zeggen dat het een vrij komisch gezicht was, want Jan had een aantal oefenbelts meegenomen. Die moest je om doen en als je de buikstoot goed deed dan spuwde het apparaat aan de voorkant een prop uit het reservoir.
Er werd ook met de oefenpop geoefend waarbij ‘het kind’ op de schoot zat.
Bloedneus
Ook kinderen krijgen wel eens een bloedneus. Laat het eerst de neus snuiten en houdt daarna het neusbeentje 5 minuten aangedrukt. Heel belangrijk is dat het hoofdje voorover ligt. Blijft het bloeden? Nogmaals en desnoods huisarts bellen.
Epilepsie
Kinderen kunnen af en toe kort ‘afwezig’ zijn. Ineens is de concentratie weg. Natuurlijk denk je dan niet meteen aan epilepsie. En toch is het wel een vorm ervan. We noemen dit ‘absences’.
‘Absences zijn heel korte gegeneraliseerde aanvallen die enkele seconden duren. Ze kunnen voorkomen bij kinderen vanaf het vierde leeftijdsjaar. Kenmerkend is een plotselinge verandering van bewustzijn, waardoor je afwezig bent, niet meer reageert en niet verder gaat met waar je mee bezig was.’
Als dit gebeurt moet je zorgen dat er voldoende ruimte om het kind is zodat het zich niet kan verwonden bij een evt. ‘vreemde beweging’. Absences heb je in heel veel verschillende vormen. Krijgt een kind geregeld dit soort verschijnselen dan uiteraard naar de huisarts, want dan praten we (meestal) wel van epilepsie.
Oververhitting – onderkoeling
Via een videoclip (zie ook de website van oudersvannu ) werden de verschillen heel duidelijk uitgelegd.
Bij oververhitting praten we echt als het lichaam >38 graden is. Kenmerken: o.a. bleekheid, spierkrampen, gezwollen plekken in het gezicht. Reageren: koele plek zoeken, warme kleding uit, geef een sportdrank of iets zouts. LAAT NOOIT EEN KIND ALLEEN ACHTER IN EEN AUTO!
Bij onderkoeling zoek je zo snel mogelijk een warme douche of een deken. TIP: ‘Voorkom dat een kind in de zomer niet meteen in het koude water gaat!’
Valt in beide gevallen het bewustzijn weg dan altijd 112 bellen.
Insecten
Ook hier een video en het allerbelangrijkst was toch wel dat je als ouder kijkt hoeveel keer een insect het kind heeft geprikt of heeft gebeten. Nooit laten krabben, maak de plek evt. koud, kijk of het kind ook bij het oog is gestoken.
Gestoken in mond of benauwdheid: 112 bellen!
Het komt zelfs voor dat het kind in een shock raakt (situatie waarin je bloeddruk te laag is om je lichaam van bloed en zuurstof te voorzien). In zo’n situatie is het levensbedreigend.
Een Epi-pen is dan handig, want je kunt het kind dan alvast een adrealinestoot geven en geef je het kind en alle hulpverleners meer tijd - zo’n 20 minuten - voor maatregelen.
Teek
Als je buiten speelt dan loopt iedereen kans om een tekenbeet op te lopen (vaak meerdere). Teken bijten en zuigen bloed en bij een verkeerde ‘hulp’ kan het beestje bacteriën in je bloed ‘kotsen’. Er zijn genoeg hulpmiddelen in omloop om de teek op een goede manier te verwijderen. De bekendste is de ‘tekenpen’. Houdt altijd de plek in de gaten (evt. met balpen omcirkelen)! Kijk vooral op plekken die warm zijn op het lichaam (o.a. oksel, haargrens, liesstreek). Noteer ook de datum. Let ook op griepachtige klachten (koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, minder kracht in armen, benen of romp, tintelingen, of pijn in een of meer gewrichten.
Kijk geregeld (zeker 3 maanden) of er een kring rondom de bewuste plek is ontstaan. Ga dan naar de huisarts. De kans dat het kind besmet is, kan* voor de ziekte van Lyme zorgen.
Door het kind van te voren met ‘Deet’ in te smeren kan het helpen tegen teken.
* met nadruk op het woord ‘kan’.
Vergiftiging
Pillen zijn voor een jong kind al heel snel ‘een snoepje’. Om een gevaarlijk misverstand te voorkomen berg je alle medicijnen veilig (zo hoog mogelijk) op. Merk je dat het kind zich ineens ‘anders’ gedraagt, vraag dan rustig of er iets is. Krijg je een antwoord dan kun je evt. gebruikmaken van de app ‘Gifwijzer’. Kom je er niet uit, bel dan de huisarts. Hij moet je meteen helpen.
Controle op: bultjes, diarree, geur (adem), misselijkheid.
Wist u dat:
de bonen van de Goudenregen heel giftig zijn?
de kerstster (zo mooi met kerst) ook?
een klein beetje tabak kan ook voor vergiftiging zorgen?
schoonmaakmiddelen er soms uitzien als een lekker drankje?
Tip: Laat het kind nooit overgeven!
Botbreuken
Het is bij kinderen heel moeilijk te zien of het iets heeft gebroken. Er is meestal sprake van een ‘twijgbreuk’. Voordat u de huisarts raadpleegt kunt u het best eerst zelf iets uittesten. Laat het bijvoorbeeld eerst iets pakken en kijk naar de reactie. De huisarts zal u in de meeste gevallen doorverwijzen om een foto te laten maken.
Rondvraag:
Wat hoort en nu eigenlijk in een verbanddoos?
Jan raadde aan om op de site van het Oranje Kruis te kijken. Controleer regelmatig de ‘houdbaarheid’ van de spullen.
Nawoord:
Omdat er zoveel wisselde werkvormen en verschillende zaken aan bod kwamen, vloog de tijd. In het verslag staan meerdere links. Ik raad iedereen aan om de links te bekijken. Vooral de vele video’s (Kijk bij de optie ‘Kinder EHBO’) zijn zo duidelijk en leerzaam!
Er waren zeven dames aanwezig en helaas drie afzeggingen. Zelf vond ik het toch wat vreemd dat er geen mannen bij de workshop aanwezig waren. Ik weet in ieder geval wat zij hebben gemist. Namelijk: “Heel veel!”
Ferry