Geweldige opkomst bij de Computercursus bibliotheek AanZet Stadspolders
DORDRECHT - Op woensdag 1 februari startte de computercursus en een week later ga ik eens kijken hoe ver de cursisten inmiddels zijn gevorderd en wat ze allemaal krijgen voorgeschoteld in het speciaal daarvoor ingerichte gedeelte/hoek van de ontmoetingsruimte in het Polderwiel.
Volle bak
Om half elf stap ik de gemeenschapsruimte van het Polderwiel binnen en wist niet wat ik zag! Had nooit verwacht dat er maar liefst twaalf deelnemers in de leeftijdsgroep ‘50 plus’ zouden aanschuiven. Verscholen achter de bibliotheek stonden maar liefst vier groepen tafels vol met laptops. Sommige deelnemers hadden hun eigen laptop meegenomen.
De tekst gaat onder de foto's verder
Het werd me snel duidelijk dat er voldoende begeleiding was. Cursusleider Irma Brouwers had hulp van twee vrijwilligers. Leo was de ‘oude rot’ in het vak en Ludo was vandaag voor het eerst om de cursisten overal mee te helpen.
De deelnemers hadden al heel wat van de eerste les opgestoken. Dit, dankzij het geweldige oefenprogramma ‘Oefenen.nl’
De bibliotheek had overal voor gezorgd. Bij de cursus hoort ook een gratis ‘Klik & Tik werkboek’. Bovendien lag bij iedere laptop een muis en een koptelefoon. Deze laatste is nodig omdat alle onderdelen/stappen van het computerprogramma mondeling worden uitgelegd. Iedereen zit dus in zijn eigen bubbel en heeft geen ‘last’ van een ander.
De cursisten moesten vorige week leren inloggen en een eigen account aanmaken voor ‘Oefenen’. Daarvoor hadden ze een ‘gebruikersnaam’ en een specifiek wachtwoord nodig. In principe was dit eigenlijk de eerste stap van de cursus.

Eenmaal in het programma krijg je heel veel tussenstappen die allerlei belangrijke computerzaken één voor één behandelen.
Sommige stappen hebben 'sub-stappen'. Is een stap verwerkt dan krijgt de cursist als beloning een spelletje. Daarna komt de volgende stap.
Ik ga hier niet alle stappen beschrijven, maar ook ik ben op een gegeven moment even aangeschoven om te kijken hoe je een ‘Tikkie’ naar iemand verstuurt of van iemand krijgt.
Maar je leert ook
* hoe je jezelf en je computer kunt beveiligen tegen berichten van ongewenste personen of 'nepbedrijven',
* hoe je het geluid van het apparaat harder of zachter kunt zetten,
* hoe je een e-mail moet versturen,
* hoe je de wifi instelt,
* hoe je een treinreis plant van A naar B met een app als b.v. NS
* hoe DIGID werkt
Maar je kunt ook je Nederlandse taal verbeteren en hoe je van je computer geen bende maakt. Een computer werkt echt nóg sneller als je alles netjes in mappen zet en het liefst in alfabetische volgorde.
Gezellig samenzijn
De deelnemers zijn heel leergierig. De meesten hebben een apart schrift meegenomen voor de aantekeningen. Het lukt me niet om me niet met de cursisten te bemoeien. Je blijft blijkbaar voor je hele leven een onderwijzer. Toch leuk dat de cursist met mijn tip haar toetsenbord anders ging gebruiken en nu wel met twee vingers/handen typt.
De nooit stilzittende bibliotheekactiviteitenbegeleider (3x woordwaarde) Seya serveert tussen de bedrijven door een kopje koffie, want ook dat zit in de ‘prijs’ inbegrepen (gratis ;-) ).
Vragen staan vrij
Uiteraard hebben de cursisten hun eigen vragen. Sommigen hebben al best veel basiskennis en volgen de cursus min of meer als een soort opfrisser.
Zo ook de mevrouw van 80 jaar!!!! Ze is net verhuisd van Sliedrecht naar Dordrecht. In Sliedrecht volgde zij ook een computercursus en wilde zich nu ‘hier’ in Dordrecht lekker ‘opfrissen’ en nog meer kennis vergaren. Ze wilt vandaag weten hoe ze bij een Podcast kan komen. Een ander wilt weten hoe ze met Excel, Word en Powerpoint moet werken.
Irma stelt iedereen gerust. In de cursus zitten voldoende mogelijkheden die je later kunt gebruiken op je eigen PC. Bovendien heeft zij op andere dagen en locaties een inloopspreekuur. Je kunt er met je specifieke vragen terecht.
De drie begeleiders lopen hun benen uit hun lijf, want er zijn vragen genoeg. Valt er een computer uit, geen punt, er wordt een nieuwe gehaald.
HVC
“Leo, hoe doe je dat met een app?” Leo fronst en buigt zich voor de telefoon die getoond wordt. Mevrouw wilt graag de app van HVC op haar telefoon. Op de Samsung wordt de App Store geopend en in het zoekvenster wordt HVC getypt. Al snel is duidelijk welke app het is en die wordt geïnstalleerd en geopend. Na het beantwoorden van wat vragen ziet mevrouw dat ze a.s. donderdagavond het plastic afval moet buiten zetten. Nu nog uitleggen hoe je de app op de startpagina kunt krijgen en klaar is Leo!
"Best wel simpel!", zegt de dame dankbaar.
Huiswerk
De cursisten krijgen geen huiswerk mee, maar het leuke is wel dat ze thuis gewoon verder kunnen met de oefeningen. Ze hebben immers al een gebruikersnaam en een wachtwoord.
Het is twaalf uur en de cursus zit erop voor vandaag. Er wordt afgesloten en het programma belooft dat je de volgende keer verder kunt gaan op de plek waar je was gebleven.
Sommigen verkassen meteen naar een andere tafel. Bestellen een salade of een soepje en genieten nog even na. Nog vier keer te gaan.
Meer weten? Klik hier.
Foto's Ferry Visser