Columnist Kees Thies: RTV Dordrecht naar een streekomroep voor gebied met 270.000 mensen.
DORDRECHT - De gemeenteraad van Dordrecht bespreekt het voorstel (dinsdag) om nog eens geld uit de gemeentekas te halen om RTV Dordrecht overeind te houden.
Eind 2022 werd bekend gemaakt dat de locale media organisatie even geen landelijke steun krijgt, die in het verleden wel richting Dordrecht ging. (zie eerdere berichten onder nieuwsverhaal).
Volgens AD De Dordtenaar columnist Kees Thies is de enige oplossing: Een streekomroep. In het verleden moesten alle plaatsen in de Drechtstreek op grond van hun eigen zendmachtiging samenwerken. Thies wijst erop dat het ook mogelijk is om een vergunning te krijgen voor een complete streekomroep.
In andere delen is van Nederland is hiervoor al gekozen omdat een locale mediaorganisatie met ambitie te groot voor het servet en te klein van het tafellaken dreigt te blijven.
Thies vraagt zich in dit verband af: is het goed om extra geld in RTV Dordrecht te steken of is het water naar de zee brengen?
Kar
,,Wie ‘trekt de kar’ naar een streekomroep?", zo vraagt Thies. ,,Net als vorig jaar krijgt ‘onze’ lokale omroep een extra subsidie van de gemeente. Destijds betrof het een bedrag van 100.000 euro om de kwaliteit overeind te houden… dit keer wordt anderhalve ton overgemaakt."
Niet alleen Kees Thies bepleitte eerder voor samenwerking tussen omroepen in de Drechtstreek. Ook vanuit toenmalige besturen werd dat verklaard.
De opsomming van nieuws uit het verleden laat dat zien.
Een voorbeeld:
In mei 2016 was de discussie vergelijkbaar:
Columnist Kees Thies concludeert vandaag in AD De Dordtenaar: ,,De lokale omroep was eigenlijk al stuurloos”. Hij vindt dat een streekomroep de enige toekomt mogelijkheid is om minder afhankelijk te zijn van het financiële infuus van de overheid.
Een juiste waarneming.
Het markante blijft wel dat pakweg een kwart eeuw geleden Dagblad De Dordtenaar al opende op pagina 3 met een pleidooi voor een regionale omroep. Pieter Hornix, toen sleutelfiguur bij de omroep, hield daarvoor een pleidooi. Is er anno 2016 sprake van 25 jaar stilstaand of 25 jaar achteruitgang.
Landelijk wordt in nota’s al aangegeven dat Dordrecht ook op omroepgebied met de regio een uitzendgebied zou moeten gaan vormen. Het is voor de historie een boeiende vraag: waarom is het nog niet gelukt?
De tekst uit mei 2016 was van de hand van de voorzitter a.i. van RTV Dordrecht, die in het voorjaar even aan boord kwam om de aanvraag van een nieuwe zendmachtiging mogelijk te maken. De nieuwe toekenning vanuit Hilversum staat dinsdag ook op de agenda voor de gemeenteraad.