Positieve resultaten nieuw afvalbeleid
DORDRECHT - Dordtenaren scheiden hun huishoudelijk afval steeds beter. Het percentage afval dat al door bewoners wordt gescheiden is gestegen van 49% naar ruim 56%. Daarmee is een flinke eerste stap gezet richting de landelijke doelstelling van 75% bronscheiding en 100 kilo restafval per inwoner per jaar. De gemeente is blij met deze resultaten en trots op de inzet van Dordtenaren om afval zo goed mogelijk te scheiden. De gemeente wil samen met alle Dordtenaren verder werken aan het hergebruik van grondstoffen.
Dordtenaren scheiden hun afval steeds beter. We zijn op de goede weg en dat willen we vooral vasthouden. Daarom wil de gemeente het inwoners nog makkelijker maken om hun afval te scheiden en het aantal kilo's restafval terug te dringen. Om die reden werkt de gemeente aan een nieuw afvalbeleid. De eerste maatregelen van dit beleid zijn in het voorjaar van 2021 uitgevoerd.
Maatregelen
Bij de laagbouwwoningen in de wijken Stadspolders en Dubbeldam zijn zo'n 8000 minicontainers voor Plastic, Blik en Drinkpakken (PBD) uitgezet. Voor de inzameling van luier- en incontinentiemateriaal zijn vijf extra verzamelcontainers geplaatst, in gebieden zonder restafvalcontainers.
Ook het ophalen van afval is veranderd. Zo mogen inwoners de zakken met PBD wekelijks buiten zetten en de restafval mini containers nog maar één keer per vier weken. In de warme zomermaanden is ook de service op Groente- Fruit- en Tuinaval en etensresten (GFT-E) verhoogd. In juni tot en met augustus mogen inwoners deze elke week aan de weg zetten in plaats van om de week. Tot slot moeten bewoners betalen voor het laten ophalen van grof restafval..
Positieve resultaten
Ook het ophalen van afval is veranderd. Zo mogen inwoners de zakken met PBD wekelijks buiten zetten en de restafval mini containers nog maar één keer per vier weken. In de warme zomermaanden is ook de service op Groente- Fruit- en Tuinaval en etensresten (GFT-E) verhoogd. In juni tot en met augustus mogen inwoners deze elke week aan de weg zetten in plaats van om de week. Tot slot moeten bewoners betalen voor het laten ophalen van grof restafval.
Volgende stappen
Vanaf 12 december kunnen Dordtenaren in de historische binnenstad gebruik maken van GFT-E containers. In de volgende fase van het grondstoffenplan komt er ook inzameling bij de hoogbouw. Denk hierbij aan de verzamelcontainers voor GFT-E en extra containers voor het scheiden van papier en PBD afval. Naar verwachting wordt dit uitvoeringsplan in het voorjaar van 2023 aan de raad voorgelegd.