Praatjesmaker op bezoek bij burgemeester Wouter Kolff

DORDRECHT - In deze terugkerende rubriek gaat onze praatjesmaker Ferry op bezoek bij Dordtenaren of bekende personen die werkzaam zijn in Dordrecht. Hij maakt nu een praatje met burgemeester Wouter Kolff (de ‘u’).
Voorwoord
“Ik ben echt niet brutaal, maar leerde de kinderen op school wel de uitdrukking ‘Brutale mensen hebben de halve wereld’. Het woord 'praatjesmaker' geeft in principe al een heel klein beetje aan dat er een vleugje brutaliteit in zit. Dat juist dit ervoor zorgde dat het een geliefd leesobject werd, was zelfs voor deze praatjesmaker niet echt verwacht. Zo ook de 15e in deze serie.
Stiekem hoopte ik dat de burgemeester mee zou willen doen, maar ik verwachtte het niet. GROOT was mijn verbazing dat hij het juist wèl leuk vond!
Wie A zegt, moet ook B zeggen (leerde ik de kinderen ook ;-) ). Ik zeg heel eerlijk dat het een enorme uitdaging werd, want, ”Wat vraag je nu aan zo’n man!” Natuurlijk niet te privé. Een burgemeester heeft het razend druk, teveel vragen is ook niet de bedoeling. Gelukkig mogen de ‘kandidaten' altijd vragen cancelen. Er blijft altijd wel iets te lezen.
Kortom: Tijd voor een praatje.
De tekst gaat na de foto's verder.

U werd hier in de buurt geboren. De polderjongen uit Mijnsheerenland is na burgemeester van Veenendaal nu ook burgemeester van één van de grootste gemeenten van ons land. Het begrip ‘opwerken’ is u niet vreemd. Vertel! Ambieert u de Top 10?
Als u met de top 10 de top 10 van leukste en mooiste steden bedoelt, dan heb ik dat allang bereikt ;-).
Dordrecht is een stad waar veel gebeurt en waar gelukkig nog veel meer te gebeuren staat. Er zijn veel plannen om de stad verder te helpen. Maar daar horen ook veel uitdagingen bij. Het is mooi om daar samen met wethouders, medewerkers, partners en inwoners een bijdrage aan te leveren en dat blijf ik voorlopig heel graag doen.
Moet u voor uw ambt verplicht naar bepaalde tv-uitzendingen kijken? (zo niet, naar welke programma’s kijkt u dan graag?)
Zeker niet. Er is geen draaiboekje, als je dat bedoelt. Het is wel belangrijk gevoel te houden bij wat er speelt in de samenleving en in het bijzonder in onze stad. Dat doe ik zeker niet door de hele tijd op kantoor te zitten. Ook de ontwikkelingen op landelijk en wereldniveau raken ons. Kijk maar naar de oorlog in Oekraïne, de vluchtelingencrisis, energiecrisis en de uitdaging die we met elkaar hebben voor het klimaat. Daarbij kijk ik, als het lukt, graag naar nieuws- en actualiteitenprogramma's. En verder zijn mijn vrouw en ik groot fan van "Even tot hier" en van "Expeditie Robinson". Tot slot kijk ik iedere Formule 1-wedstrijd, ook al is het soms op een onmogelijk tijdstip.
Uit de krant: “Burgemeester Kolff twitterde …….’ Moet u - als burgemeester zijnde - dit doen of vindt u het gewoon leuk?
Ik bekleed een publiek ambt en vind het belangrijk om daar in transparantie een inkijkje in te geven. Mensen hebben soms vragen over besluiten of gebeurtenissen op social media en daar reageer ik dan op. Het is niet dat ik dat moet; er zijn burgemeesters die niet op social media te vinden zijn, maar ik vind het belangrijk wel te doen. Natuurlijk kan ik niet altijd alle vragen beantwoorden, maar ik doe mijn best.

Na een twitterbericht komen er ongetwijfeld reacties. U heeft meer te doen. Het lijkt me dus sterk dat u die reacties zelf beantwoord.
Klopt mijn vermoeden?
Het klopt zeker dat ik meer te doen heb ;-), maar het klopt niet dat ik de reacties niet zelf beantwoord. Dat doe ik wel degelijk zelf. Ik heb wel een woordvoerder die mij helpt bij bijvoorbeeld toespraken of het beantwoorden van persvragen, maar ik beantwoord de reacties allemaal zelf.
Hoe ziet uw werkdag er meestal uit?
Er is geen sprake van een vast protocol per dag, maar ik heb wel vaak overleggen die elke week terugkeren. Maandag bijvoorbeeld is vooral een overlegdag. Ik spreek dan met medewerkers van mijn kabinet over de week die komen gaat en we blikken ook terug op de week daarvoor. Ik heb dan ook afspraken met de politie, brandweer en het openbaar ministerie en bereid samen met de gemeentesecretaris en de griffier collegevergaderingen en de vergaderingen van de gemeenteraad voor.
Dit is ook vaak de dag dat ik met collega burgemeesters uit de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid spreek over bijvoorbeeld de opvang van mensen uit Oekraïne of andere vluchtelingen.
Soms is er een naturalisatiebijeenkomst waar ik mensen blij mag maken met een Nederlands paspoort en als er een echtpaar een jubileum heeft, maak ik daar ook graag tijd voor. Aan het eind van de middag of in de avond vindt vaak een overleg van het veiligheidsberaad plaats waar ik met 24 andere burgemeesters en leden van het kabinet over diverse crises, zoals de vluchtelingenopvang en de afgelopen periode vooral ook over de coronacrisis.
En op de dinsdag starten we met een collegevergadering en hebben we overleg met medewerkers over de plannen voor onze stad of regio. Eén keer in de maand is er een raadsvergadering in het Stadhuis en op de andere dinsdagen vergaderen we in commissieverband over tal van onderwerpen.
Gedurende de rest van de week is de invulling iedere week anders. De afwisseling spreekt me erg aan!
Vanaf september 2017 bent u burgemeester van onze stad. Het eerste jubileum zit er dus op.
Wat zijn de leukste en naarste dingen die u tot nu meemaakte?
Naar zijn alle misdrijven of ongevallen waar menselijk leed bij komt kijken. Ik probeer er dan te zijn voor mensen als die behoefte er is. Ik vind dat heel belangrijk. Hiervan zijn meerdere voorbeelden te noemen uit de afgelopen jaren. De meest impactvolle gebeurtenissen waren het gezinsdrama op de Heimerstein in 2019 en de schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam afgelopen jaar, waarbij ook een Dordts meisje van 16 jaar jong het leven liet. Met de verschillende nabestaanden van deze heftige gebeurtenissen onderhoud ik blijvend contact.

Gelukkig zijn er ook vele mooie gebeurtenissen. Soms betreft het iets wat je voor een individuele inwoner kunt betekenen. Ik geniet daarnaast vooral van dingen die onze stad op de kaart zetten en waar Dordtenaren blij van worden. The Passion was natuurlijk heel bijzonder en ook de twee versies van Scrooge Live. Maar vooral ook al die mooie evenementen die door Dordtenaren worden georganiseerd. Dordrecht is echt een evenementenstad en daar mogen we enorm trots op zijn.
Vertel eens eerlijk. Een aantal jaar geleden (2018) ontmoette ik u tijdens Big Rivers. U had het festival geopend en even later liep u langs de kraam waar ik werkzaam was. Door uw lengte viel u ‘wat’ op en verliet ik mijn Griekse pitakraam om u spontaan welkom te heten. “Hoi burgemeester, wat leuk dat u met uw dochter het muziekfestival opende en nu met uw dochter door de stad loopt!” …………
En toen kwam uw antwoord: “Bedankt, maar zij is mijn vrouw.”
Heeft u er toen later om moeten lachen? Of kon u er niet door in slaap komen?
Hoe vond uw vrouw mijn ‘charme offensief’?
Tja, zolang je - als ik met mijn kinderen op stap ben - maar niet zegt dat opa met ze op stap is, vind ik het verder allemaal wel best. We hebben in elk geval smakelijk gelachen om dit voorval en mijn vrouw was enorm vereerd ;-).
Terug naar Big Rivers. In 2018 opende u Big Rivers met een opvallende muzikale act. In die tijd schreef ik voor ‘De Stem van Dordt’ het volgende:
’Om 18:30 uur verlaat ik even mijn pitakraam en ‘schiet’ burgemeester Kolff op het Grote Kerksplein Big Rivers af. Vorig jaar blies een interim-burgemeester een trompetje mee, maar onze ‘nieuwe baas’ kan er dus ook wat van! Het surprisemoment was toch echt wel een Kolffje naar ieders hand. Kortom: de burgemeester speelt behalve de eerste viool in de gemeente Dordrecht, ook verdienstelijk piano. Het was erg druk bij de Grote Kerk, want daarna zou Thijs van Leer met zijn Focus optreden. ……….’.
Werden de ‘pianovingers’ met de paplepel ingegoten? Weet u nog welk nummer u toen speelde?

Jazeker. The pianoman! Een geweldig nummer van Billy Joel. Ik heb vroeger gedurende meer dan tien jaar intensief pianoles gehad, maar speel nu helaas heel weinig door tijdgebrek. Tegenwoordig af en toe nog wel Sinterklaas- en Kerstliedjes met de kinderen of nummers uit mijn oude Jazz-repertoire.
Burgemeester doen veel meer dan lintjes knippen, maar moet U ook knopen doorhakken?
Zeker. Het is overigens een tijdje geleden dat ik een lintje heb doorgeknipt. Soms moet ik zelf als burgemeester besluiten nemen en ook doe ik dat - afhankelijk van het soort besluit - natuurlijk vaak samen met de collega's in het college. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Maar mijn baan bestaat toch vrijwel dagelijks uit het nemen van vele grotere en kleine beslissingen.
Wel grappig dat u de vijfde generatie Kolff bent die het burgemeesterschap ambieerde. Voel je zoiets aankomen of is het een ‘moetje’?
Het is zeker geen moetje. Zo werkt het ook niet. Je wordt burgemeester omdat je iets voor mensen wilt betekenen en het verschil wilt maken. De publieke zaak dienen, geeft je leven een extra dimensie. Je zou bijna zeggen dat het een roeping is. En vanwege de verwevenheid met je privéleven is het ook nog een "way of life" in plaats van een baan.
Op 18 april 2019 installeerde u de allereerste kinderburgemeester. Hoe kwam u op het idee? Zijn jullie nu ‘matties’? Waar gaan jullie gesprekken o.a. over en op welk tijdstip doen jullie dit?
We zijn in 2019 gestart met een kinderburgemeester. Marije kwam zelf met het idee en ik wilde dat enthousiasme graag belonen. Ze heeft het geweldig gedaan, net zoals haar opvolgers. Na Marije, Lucas en Jacob is het nu de beurt aan Lynn om kinderburgemeester te zijn van onze stad. Ik vind het belangrijk om jongeren te betrekken bij de politiek en wat er in de samenleving gebeurt. Het is leuk en leerzaam voor de kinderburgemeester, maar zeker ook voor mij en mijn naaste medewerkers. Kinderen kijken toch met andere ogen naar de wereld en dat inspireert. En het is leuk om de voormalige kinderburgemeesters nog steeds een beetje te volgen!

In welke wijk woont u?
In woon in de 19e eeuwse schil, niet ver van het stadskantoor.
U bent niet de kleinste op deze wereld. Als ik naar een schouwburg of popconcert ga dan is mijn grootste schrik een lang persoon voor me.
Meestal probeer ik dan van plek te wisselen. Vertel!
Ik heb die schrik niet ;-) maar kan best begrijpen dat het lastig is. Zelf heb ik voordelen, maar ook soms nadelen van mijn lengte en postuur. Meestal let ik wel op dat mensen die achter me zitten nog wat kunnen zien, maar het is niet altijd te voorkomen. Mijn kinderen hebben in elk geval profijt van mijn lengte als ik ze op de schouders neem.
Van welke muziek kunt u genieten?
Van heel veel soorten muziek: van Nederlandstalig tot Jazz, van Klassiek tot Electrohouse. Alles volledig afhankelijk van het tijdstip op de dag, de sfeer, de setting en mijn gemoedstoestand ;-). Mijn favoriete nummer is en blijft de Pianoman van Billy Joel!
Wat is het laatste (pop)concert dat u met uw vrouw bezocht?
Dat was een openluchtconcert van Tom Odell in de tuin van Paleis Soestdijk. Enorm muzikale artiest!

Hoe werkt u aan uw conditie?
Een spannende vraag, aangezien ik daar graag meer tijd aan zou besteden. Binnen korte afstand van het stadskantoor doe ik alles graag zoveel mogelijk op de fiets. Daarnaast heb ik thuis een professionele crosstrainer waar ik graag mee bezig ben. Helaas iets te weinig ;-).
Heeft een burgemeester ook weleens vrije tijd?
Jazeker, en die besteed ik eerst en vooral graag aan mijn geweldige gezin en warme familie. En daarnaast aan mijn beste vrienden, die ik ook absoluut niet zou kunnen missen. Alles bij elkaar is de vrije tijd best schaars, omdat je als burgemeester 24/7 beschikbaar bent en ook eigenlijk altijd "aan" staat.
In huize Kolff lopen twee jonge kinderen rond. Dadelijk moeten ze naar school. Zijn jullie als ouders er al uit naar welke school ze dadelijk gaan?
Jazeker, althans voor onze dochter die dit jaar 4 wordt, zijn we daaruit. We hebben drie scholen bezocht die verschillende onderwijsmethoden hebben. We hebben ons hier goed in verdiept en uiteindelijk een keuze gemaakt. Onze zoon is pas 15 maanden oud, dus voor hem speelt het voorlopig nog niet.
De laatste vraag in deze rubriek: Heeft u nog een uitsmijter voor dit interview?
We leven in vreemde, verwarrende en onzekere tijden. De crises en moeilijkheden stapelen zich op en twee grenzen verderop is het oorlog. Voor veel stad- en landgenoten levert al die onzekerheid veel stress en zorgen op. Natuurlijk kunnen onze overheid en ook de gemeente het nodige doen, maar we zullen met elkaar ook weerbaarder moeten worden voor al deze en nog onbekende onzekerheden. Daarbij is het erg belangrijk dat we goed letten op elkaar en bovenal ook wat aardiger zijn voor elkaar. Het is al lastig genoeg met zaken die we niet of niet volledig in de hand hebben. Aardig zijn, echter, daar ga je echt helemaal zelf over!
----------
Nawoord
Wat was dit verrassend! Alles verliep op rolletjes. Mede dankzij Chef kabinet en strategisch adviseur Marc van Wijnen en de burgemeester. De burgemeester leverde zelfs een aantal foto's en ik kreeg bovendien zijn toestemming om foto's te mogen 'plunderen' op zijn Facebookpagina.
Ik heb zelf geen Facebook, maar ik raad iedereen aan om de Facebookpagina van de heer Wouter Kolff te gaan bezoeken. Je mist daar o.a. geen enkel nieuwtje over onze stad en stadsgenoten, die b.v. iets te vieren hebben. Hulde!
Ferry
Foto's: Familie Kolff
Foto's en bewerkingen: Ferry Visser