Lezing in Stadhuis over autovrij maken van meer straten en meer ruimte voor de fietsers

Up date
DORDRECHT Stichting De Stad en de gemeente Dordrecht houden donderdag 15 december vanaf 19.30 uur een debatavond in het stadhuis over het autovrij maken van straten en steden.
Wethouder Philip Broeksma van Groningen is de hoofdgast. Hij is ook de man, die onlangs in dagblad Trouw stond met een verhaal over meer ruimte voor de fietsers"
(eerder nieuws van Dordrecht.net)
DORDRECHT - Het lijkt er in Dordrecht nog steeds op, dat automobilisten verkeerslichten hebben en de fietsers stoplichten.Zo zijn er lichten waar fietsers drie keer voor rood moeten wachten, als zij zich aan de verkeersregels houden. Dat overkomt de automobilisten niet.
De Overkampweg/Laan der VN met op- en afritten van de Randweg/N3 is daar het voorbeeld van. Soms blijft het licht rood voor de fietser staan, terwijl het licht voor de auto ook rood heeft.
Hierdoor moet een fietser extra vaak afstappen, waardoor hij of zij weer energie nodig heeft om weer vaart te krijgen. De landelijke fietsbond heeft al meermalen aangegeven dat zo het fietsverkeer niet wordt bevorderd.
Eens, zoals de historische foto laat zien, bepaalde de fietser meer het stadsbeeld zoals toen richting Krispijn.
Twee
Nu is het de tijd in Dordrecht van de stoplichten. In Sterrenburg kunnen de fietsers twee keer voor rood moeten wachten, terwijl voor de auto's de kans daarop tot een keer beperkt blijft. Fietsers die vanaf de Galileilaan naar de Keplerweg rijden, krijgen daarmee vaak te maken.
Deze regeling lijkt in verkeersland - buiten Dordrecht - de langste tijd te hebben gehad. Onlangs publiceerde dagblad Trouw als verhaal: ,,Groningen start een revolutie in het verkeer. Fietsers krijgen er vaker groen, ten koste van automobilisten. Na jaren van papieren voorrang voor fietser en voetganger in de stad, volgt nu het echte groene licht. Andere steden volgen."
In Dordrecht toont de drukknop bij het stoplicht de hiërarchie in het verkeer: fietsers moeten afstappen, drukken en in de regen wachten tot de autostroom stopt. Een automobilist krijgt vanzelf en op veel locaties sneller groen. Momenteel wordt in steden gewerkt aan een nota verkeerslichten.
Een adviseur voor gemeentes verwoordde dat op de volgende manier: ,,Want ondanks allerlei beleid om fietsen en lopen te bevorderen, bepaalt in de praktijk het ouderwetse ‘autodenken’ nog de technische verkeersregels. En daarmee dominantie en plezier."
Trouw meldt dat Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda, Zoetermeer en Gouda hardop nadenken. Koploper met ambities voor korte wachttijden voor fietsers is verkeerswethouder Philip Broeksma in Groningen. Daar zijn de meeste van de omstreden drukknoppen allang weggehaald en krijgen fietsers op diverse kruispunten van alle rijrichtingen tegelijk groen.