Meer onderzoek nodig naar rol van vrouwen in het verzet in Dordrecht en omgeving
DRECHTSTEDEN - De zoektocht naar vrouwen in met name het verzet in 1940-1945 in en rond Dordrecht kost veel meer dan tijd, dan het museum 40-45 had ingeschat. "We hebben inmiddels tegen de twintig namen van vrouwen ontdekt. Dat waren veel meer dan we dachten, toen we met ons onderzoek begonnen", aldus voorzitter Ed Vermeulen.
Het museum wil graag een mooie, goed gedocumenteerde expositie houden over vrouwen in het verzet. Daarom is nog meer onderzoek nodig. De opening van de tentoonstelling wordt nu pas rond mei 2023 verwacht. Uiteraard blijven mensen, die nog informatie hebben, van harte welkom in het museum aan de Nieuwe Haven.
Aandacht
De aandacht voor het aandeel van vrouwen in het verzet kwam goed los nadat er op allerlei manieren de laatste jaren werd stilgestaan bij de Dochters van Dordrecht. Inmiddels wordt dit initiatief gedragen door groep Dochters en Zonen van Dordrecht, die de toekomst verleden wil geven met verhalen van vrouwen en mannen.
Lenie
Lenie Dicke - bekend uit het gereformeerde verzet rond de Wilhelminakerk - was vanaf na de tweede wereldoorlog altijd de meest bekende vrouw in het verzet.
Dat kwam mede omdat zij in januari 1945 door het Dordtse verzet uit de gevangenis werd bevrijd aan de Doelstraat. Lenie werd koerierster genoemd, maar die naam blijkt al jaren de vlag die niet de lading dekt. Vrouwen werden in het verzet vaak koeriersters genoemd om de bezetters te misleiden.
Wilhelminakerk
Ad van Liempd deed bij zijn lezing in 2021 in de Wilhelminakerk ook al een oproep om meer te gaan kijken naar informatie over vrouwen in het verzet. Hij had ook een aandeel in een landelijke expositie over Vrouwen in het verzet, die in 2018 in het museum van Aalten in de Achterhoek werd gehouden.
De honderdste geboortedag van Lenie Dicke werd begin 2022 nog herdacht met een plechtigheid op de Essenhof, waar zij is begraven. Ook heeft het college van burgemeester en wethouders besloten, dat een pad op de Essenhof bij haar graf haar naam zal dragen. De officiële onthulling daarvoor zit nog in de pijplijn.