Fries/Dordtse veteraan voor het leven PIET VAN HUIZEN deze week op 92-jarige leeftijd overleden

12 augustus 2022 • 17:23 door de redactie
Fries/Dordtse veteraan voor het leven PIET VAN HUIZEN deze week op 92-jarige leeftijd overleden
Beeld voor de gevallenen bij de eregraven op Essenhof Dordrecht

DORDRECHT/FRIESLAND  De veteraan onder de veteranen in Dordrecht, Piet van Huizen, is dinsdag 9 augustus op 92-jarige leeftijd overleden.

Hij betrok vanaf 1998 elk jaar op de eerste zondag van mei bij het Indië-monument  op de Essenhof de erewacht., tot corona roet in het tradionele herdenken van de gevallenen gooide. 



Op 1 mei 2022 was Piet - begeleid door zijn dochters - voor de laatste keer aanwezig bij de plechtigheid op de Essenhof. Hij was op de plek, die hij vanaf 1998 in zijn hart mee droeg. Dat was voor het eerst niet staande maar noodgedwongen in een rolstoel. Zijn baret uit 1949 had hij wederom binnen handbereik, maar de jaren gingen steeds meer tellen..

Piet was een bekend gezicht in de veteranenwereld in Dordrecht en daarbuiten en bleef ook een Fries alhoewel hij vanaf 1964 in Dordrecht woonde. Zijn werk voor zuivelfabriek de Graafstroom in Bleskensgraaf bracht hem en zijn vrouw Sjoukje van de omgeving Holwerd naar het Westen.


Koning

Toen de Koning in 2015 op zijn eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht voor de Augustijnenkerk op de Voorstraat aan de erewacht van veteranen werd voorgesteld, drukte Koning Willem-Alexander veteraan Piet op aangeven van burgemeester Arno Brok als eerste de hand.  Piet was ook de aanjager van de regionale bijeenkomsten van de veteranen.


Veteraan voor het leven Piet van Huizen (92) drie maanden geleden op zijn laatste herdenking bij het Indië-monument op de Essenhof . Hij was er bijna een kwart eeuw bij. Burgemeester Wouter Kolff kwam Piet bij het monument de hand drukken om hem te bedanken.  (foto Wim vd Pol).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piet vond dat veteranen - die in opdracht van de regering zijn uitgezonden - alle aandacht en waardering blijven verdienen. Hij wilde vooral ook zijn gevallen kameraden in Indië - na 1945 - niet vergeten. Daarom was hij er eerst bij als  in de oude aula van de Essenhof de namen werden voorgelezen van zij die waren gevallen en niet terug keerden.

Teunis van der Leer

Hij benadrukte in 2017 dat er ook een bekende Dordtse jongen -  Teunis van der Leer - werd genoemd onder de negentien namen op het monument.  Teunis werd in 1927 geboren en overleed in 1949, zo valt op het monument te lezen.

Zijn broer en bekende kapper Jan van der Leer (91) en zijn vrouw Corrie kwamen ondanks  de stijgende leeftijd elk jaar naar de herdenking toe om ook de naam van Teunis  hardop te horen zodat duidelijk werd dat Teunis niet was vergeten. Hij was immers gevallen in Indie en niet meer teruggekeerd in Dordrecht.

Door de naam ook uit te spreken wilde Piet de emotionele waarde van blijven
gedenken en herdenken onder woorden brengen.




Leven

Voor Piet was herdenken een vast onderdeel van zijn leven om niet te vergeten. Hij was jaarlijks 33 keer tot en met 2019 aanwezig op de eerste zaterdag van september bij de herdenking bij het Nationaal
Indië Monument in het Herdenkingspark Hattem in Roermond. Zijn familie en vrienden kregen in de 33 jaar de kans om met hem dat naar Roermond de reis mee te maken.  Piet zal er de 34 ste keer niet zijn om stil te staan bij de 6200 miltairen, die niet levend terug keerden uit Nederlands - Indie. Zijn familie zal 3 september in zijn voetsporen treden naar Roermond.

RTV Dordrecht

Landelijk was hij velen jaren de voorzitter van een grote  reünie in de kazerne in Schaarsbergen (gemeente Atnhem). De mannen van het leger onderdeel de grenadiers.zagen elkaar daar in eigen sfeer en eigen kring.

Piet wees er daar en elders er telkens op: Wij waren  onder de wapenen geroepen om het vaderland te dienen door naar Indië te gaan als dienstplichtige. Dat was een plicht, die door de regering was opgelegd. Zo sprak Piet ook eens in het TV-programma In Gesprek Met van Ad van den Herik op RTV Dordrecht.




Waarde

Voor Piet had het delen van gevoelens tussen mensen, die samen in een dreigende oorlogssituatie hadden gezeten, emotioneel grote waarde. Het verhaal van wat je had meegemaakt en ervaren was
volgens hem  in Nederland haast niet uit te leggen geweest, toen de soldaten terug keerden.  Dat was voor Piet een andere vraag, dan of de oorlog wel of niet gerechtvaardigd , want het was immers een regeringsbesluit geweest te worden uitgezonden tot 1950. Hij was net als zovelen rond de twintig jaar toen hij vanuit Holwerd in Friesland vetrok naar het verre onbekende land.

Piet was gereformeerd van huis uit in Friesland kwam bij tyerugkeer uit de Oost met de veel gebruikte speelkaarten thuis, waarmee hij vaak had gespeeld met zijn kameraden. Daarvoor was in het gereformeerde thuisfront dan geen plek. De emotionele waarde werd niet begrepen, zoals toen ook de positie van teruggekeerde veteranen niet of nauwelijks aandacht kreeg in de samenleving.



Ministerie

Toen het ministerie van Defensie een keer het plan had om de landelijke reünie van Piet weg te bezuinigen, wist Piet via zijn netwerk voor Kamervragen te zorgen. Een beleidsmedewerker van de CDA-kamerfractie, met Fries bloed, stelde de vragen op, die daarna werden ondertekend door een kamerlid.

Hierdoor kon de bijeenkomst nog worden voortgezet tot 2016. De groep mannen, die kwam, werd echter steeds kleiner.

Elk jaar werden ook steeds meer namen genoemd bij het begin van de samenkomst van  kameraden die waren overleden.


Brok

Uiteindelijk werd gestopt met herdenken en bijpraten in de kazerne. De toenmalige Dordtse burgemeester Arno Brok had in 2016 voor een speciale brief gezorgd voor de laatste herdenking om zijn waardering in de richting van de veteranen nog eens onder woorden te brengen.

Piet las deze brief van zijn burgemeester uit Dordrecht voor. tijdens de laatste samenkomst. Er waren geen mensen meer om de organisatie verder te dragen, dus Piet slot de traditie als voorzitter af.

Hart

Brok had Friesland, waar hij in 2017 commissaris van Koning werd. in zijn hart gesloten. Piet van Huizen en zijn begin 2022 overleden vrouw Sjoukje beschouwden Friesland als een prachtig buitenland met een eigen taal en cultuur, waarheen zij samen elk jaar zolang het kon langdurig op vakantie. Terug in het moederland komen, noemde de commissaris Brok dat dan. Dat schepte een bijzondere band.

De vertegenwoordiger van de Koning kwam ook speciaal - in zijn dienstauto - op bezoek in 2018 op de camping bij Holwerd waar de twee Dordtenaren zich tijdens een lange zomervakantie  helemaal Fries konden voelen. Via twitter maakte Brok dat toen wereldkundig.

Dat gevoel van Fries zijn en blijven werd in Dordrecht elke dag gevoed.

Omroep Friesland

Elke avond werd precies om zeven uur thuis in Dordrecht in Huize van Huizen naar het  nieuws op omroep Friesland gekeken, Fries bleef - zelfs na meer dan 65 jaar huwelijk - een levende taal in Huize Van Huizen. Arno Brok wist
dat als geen ander en bij plechtigheden, zoals de samenkomst van alle Dordtse gedecoreerden op Koningsdag  begon hij eerst met welkoms woorden in het Fries voor Sjoukje en Piet. 

Nadat het bericht over het overlijden van de Dordtse Fries  in Friesland bij de commissaris bekend was geworden, stak hij een kaars op.   ,,We hebben leuke contacten gehad. Een mooi mens is niet meer", aldus Brok.


Herdenken


Piet was meer dan de man van herdenken. Zo was hij tientallen jaren de voorzitter van de organisatie, die zorgde voor de zondagse kerkdiensten in de regionale ziekenhuizen. 

Piet vond de oecumenische samenwerking tussen kerken van groot belang. Hij kon zich er een kwart eeuw geleden nog wel aan ergeren dat er zoveel over vergaderd en vergaderd moest worden binnen de bestaande Dordtse kerkelijke structuren van Hervormd en Gereformeerd. Nog steeds zijn er twee Dordtse algemene kerkenraden op eiland van de landelijke Protestantsekerk Nederland (PKN)  in  gesprek en overleg op weg naar het finale besluit om te kiezen voor één algemeen PKN-bestuur op het eiland van Dordrecht.

Wilhelminakerk

Van Huizen maakte dat overleg vanuit de Wilhelminakerk mee waar hij twee periodes voorzitter van de kerkenraad was in de jaren negentig van de vorige eeuw.  Hij was overigens al betrokken bij de Wilhelminakerk vanaf 1964, dus bijna zestig jaar was hij met zijn vrouw in de kerk aan de Blekersdijk te vinden.

Zijn vrouw Sjoukje was tientalllen jaren de voorzitter van een oecumenische afdeling van de Nederlandse  Christen Vrouwen Bond (nu Passage) in Dordrecht, totdat ook in
deze kring de vergrijzing echt toe sloeg.

Ook dicht bij huis was Piet de voorzitter.  De bewoners van de flat, waarin hij lang met zijn Sjoukje aan de Johan de Wittstraat woonde,  hadden een vereniging.

Het was haast vanzelfsprekend dat Piet de voorzitter werd en met de huismeester plannen maakte om het onroerend goed in het belang van alle bewoners in topconditie te houden.  Hij deed ook zo lang mogelijk het huishouden en wilde zo tot het laatst van haar leven Sjoukje tot voet en steun blijven.

Namen

Piet kan nu niet meer, zoals hij honderden keren heeft gedaan, de namen noemen van mensen die worden herinnerd.

Zijn naam zal aanstaande dinsdag op de Essenhof in dankbaarheid door velen
anderen worden genoemd op een afscheid op uitnodiging.

Dan zal ook het veteranengedicht klinken, zoals Piet dat met zijn klein dochter Vera in 2008 in de
volle Wilhelminakerk op een stedelijke herdenking onder woorden bracht.

Piet was toen - als lid van het Platform Stedelijk herdenken -  duidelijk in zijn mening: ,,Veteraan en kameraad  ben je immers voor het leven want je hebt de samenleving, de vrijheid en vrede willen dienen.".




























Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.