Big Rivers: O moeder, wat was het heet en gezellig om elkaar weer te ontmoeten!

18 juli 2022 • 12:45 door Ferry Visser
Big Rivers: O moeder, wat was het heet en gezellig om elkaar weer te ontmoeten!

DORDRECHT -  Ga u er echt even voor zitten, want dit artikel is ‘wat’ lang. Maar natuurlijk niet voor niets! De organisatie en alle medewerkers verdienen dit!

In 2019 vierden ‘wij van Dordt’ (en omstreken) voor het laatst Big Rivers. Het driedaagse muziekfestival, waarbij je soms denkt dat we beter ‘in muziek’ zijn dan Carnaval kunnen vieren!
Twee jaar geen muziekfeest vroeg om een nog grotere uitdaging en het lukte! Ook het weer zat mee, want 22 graden voelt toch echt aangenamer dan de 38 graden die men voor a.s. dinsdag heeft voorspeld!

Voorgerecht
De week voorafgaand ging gepaard met een AMeeZing, de stadsopera Maria en de allereerste Dordt Proms.
Deze laatste show bestond uit vier verschillende klassieke onderdelen. Het was echt genieten geblazen van het Artex Saxofoonkwartet, de harpiste Lavinia Meijer, het pianoduo Jeroen en Maarten van Veen en het Engelse strijkkwartet Stringfever.
Nadat op donderdag de tribune werd ontmanteld kon de feitelijke opbouw beginnen voor het grote feest dat traditioneel op de vrijdag door wethouder Marc Merx werd geopend.

Drie dagen hoofdpodium
Dit jaar stond ik (op verzoek) met gyros van Gyros Boutique bij het Grotekerksplein en dat vond ik niet zo heel erg! Er waren BR-jaren bij dat ik op de Groenmarkt - en dus vlakbij het Stadhuisplein - me groen en geel ergerde aan de muziek die niet echt mijn muziek was. De komende drie dagen kon ik me echt helemaal verheugen op veel bands die nummers van mijn favorieten bands speelden.

Dordtse opening
De tekst gaat onder de foto's verder


De Dordtse groep Skeftum mocht met hun Golden Earringshow het ‘bal’ openen, gevolgd door The Wanderers play Elvis. Maarten Teekens en zijn band wisten het publiek met oude rocksongs tot het uiterste te vermaken. Zelfs de Grieken met wie ik werkte, zongen en swingden af en toe mee! Voor de meesten was het wellicht verrassend dat AD columnist Kees Thies een nummer meespeelde. Hij leende waarschijnlijk een te kek jasje van de strafrechtadvocaat Job Knoester - Vandaag Inside aanschuiver - en bedacht zich geen moment “It’s now of never”. Het werd dus ‘now’ en spelend op zijn ‘claves’ werd hij een volwaardig bandlid.
Vanaf september trekt Kees weer met ‘The Wanderers play Elvis’ door Nederland, waar hij de Elvisnummers met o.a. anekdotes aan elkaar praat.
 
Na ‘Elvis’ was het de beurt aan de groep ‘Nutbush’ voor de Tina Turner Tribute. Wat een geweldige show zette de band neer, en wat werd er meegezongen! Het klinkt misschien niet helemaal eerlijk, maar voor mij was het optreden ‘Simply the best!’
ABBA mocht het licht uitdoen. (Helaas was voor mij toen het licht al uit.)
Het enige wat ik op weg naar huis zag, was de horde Abba-fans die van alle kanten richting Grotekerksplein liepen en al bezig waren met hun ‘sing-a-long’ van Abbaliedjes.
Na een paar kleine gezellige opstoppingen (bij het Stadhuisplein en Visbrug) kon ik mijn weg naar Stadspolders vervolgen. Mijn eerste avond kon echt niet meer stuk!


Zaterdag

‘Boys named Sue’ trapte met de Tribute Johnny Cash’ de zaterdagmiddag af met gezellige muziek en werd daarna twee uur lang ‘opgevolgd’ door ‘Face 2 Face’ met de Elton John en de Billy Joel Tribute. ‘Billy’ was één van vier winnaars (2e) van het SBS-programma ‘The Battle of the Bands’ en mocht in mei van dit jaar - met de andere drie winnaars - het Ziggo Dome plat spelen. Al snel bleek dat de band niet voor niets in Ziggo stond. Uiteraard beëindigde de pianist het optreden met ‘Piano man’.


Met de Spandau Ballet Tribute begon het avondprogramma en bleek de voorbode van een geweldige avond. Bekende hits als ‘True’ en ‘Gold’ werden meegezongen.
Voor mij begon toen de ‘ellende’. Om een mini-video te maken moest ik steeds meer ‘voordringen‘ om bij het podium te komen. Het was gewoon te druk! Ik probeerde van afstand iets te filmen, maar al snel bleek dat de kwaliteit van de beelden niet overeenkwam met wat er zich op het hoofdpodium afspeelde.
Brainstormer (Tribute ‘Deep Purple’) werd slachtoffer van Corona en werd vervangen door ‘Exile’ met hun Rolling Stones Tribute. De groep - die Ziggo Dome net niet haalde - , kwam, zag en overwon wel in Dordrecht.
Hit na hit werd meegezongen en op dat moment leek het wel of er in Dordrecht maar één ‘place to be’ was. Je kon echt over de hoofden lopen! Stiekem dacht ik terug aan de tijd van ‘op anderhalve meter’.
De avond werd met veel volume beëindigd met de Bon Jovi Tribute.
Ik weet zeker dat iedereen naar huis ging met de melodie van ‘Livin' On A Prayer’. Ja toch!


Zondag
Het zondagprogramma werd om twaalf uur geopend door Elijah Gospel & Soul Choir. Wat een opvallende spontane show leverden deze mensen af! Wat had ik ze graag ín de Grote Kerk willen horen! En waarachtig, het werd echt een ‘O Happy Day’ met heel veel belangstellenden.
Heel voorzichtig hoop ik dat deze groep ook volgend jaar de zondag mag openen en dan weet ik nu al dat het Grotekerksplein te klein zal zijn.
Daarna was het de beurt aan de ‘Tribute Crowded House’. De muziek was heel verfrissend. Ik had de Belgische groep Woodface meer publiek gegund. ”Dordt deed ze echt te kort!”
De George Michael Tribute van de band ‘Faith’ had aan belangstelling niets te klagen, het plein stond weer propvol en dit zou de rest van de dag zo blijven. Leuk dat ‘George’ zijn optreden beëindigde met het Queen nummer ‘Somebody to love’ dat uiteraard uit volle borst door iedereen werd meegezongen.

De kersen op de Big Rivers taart
De organisatie had voor het festival twee geweldige uitsmijters in petto. Als opwarmer voor de finale trad eerst The Funny Tunes op. Het was zo ‘funny’ dat de bandleden gekleed waren als Hippies, maar het was nog ‘funnier’ dat de muziek ook uit die jaren kwam. De Drentenaren speelden alleen maar covers uit de ‘Roaring 60’s ‘. Het publiek kon alle nummers heerlijk meezingen. De band begon met het Chicago nummer 25 or 6 to 4 en daarna heel toepasselijk  het Lovin Spoonful nummer ‘Summer in the city’ en meteen gevolgd door ‘Lazy Sunday’ van the Small Faces! Verder kwamen o.a. Janis Jop (dus niet die van dat jasje van Kees Thies) -lin, Brainbox, The Turtles, Jefferson Airplane en Steppenwolf. Voor de grap miste ik eigenlijk maar één ding, namelijk een enorme luie rookstoel op het podium met daarop de sigaar rokende ‘Snor uit Grollo’ (Voor outsiders: Johan Derksen) die met zijn geweldige muzikale kennis de nummers aan elkaar had kunnen praten.

Finale
Om halfnegen bracht de Sloveense groep ‘Help’ hun ode aan The Beatles. Dit optreden had meer weg van een bonus van ‘AMeeZing’. In een uur tijd en redelijk netjes in chronologische volgorde, vuurde de band de vele hits op het Grotekerksplein af. Het plein schoot terug door massaal met alle nummers mee te zingen. Het klinkt best sentimenteel maar ik kreeg bij sommige nummers echt kippenvel! Wat was dit een geweldig slotakkoord van Big Rivers 2022.


Elders
Het was fijn dat er tussen de optredens steeds een uur pauze was ingelast. Voldoende tijd voor een versnapering en een drankje en een verplaatsing naar één van de vele andere locaties, zoals o.a. de Korte Kalkhaven (Merz en het drijvende podium), Statenplaats, Grote Markt, Statenplaats, Aardappelmarkt en Spuiboulevard. Liefhebbers van vinyl konden zich vooral uitleven op de Houttuinen, waar de Rebel Vinyl Club (DJ-set) de ene hit na de andere draaide.
Kortom: alle muziekliefhebbers konden zich te goed doen aan alle muziekstromingen.
Maar voor de blues moest je toch echt drie dagen regelmatig naar de Statenplaats!

Triest hoogtepunt
Zaterdagavond trad niemand minder dan Leo Schellinger en zijn vele ‘Friends’ - na 18 jaar Big Rivers - voor het laatst op. De Grote Markt was eigenlijk te klein voor een dergelijk afscheid. Aan de andere kant: ‘Dit was toch wel Leo’s stekkie!’
Het werd een optreden met vele traantjes, maar ook een mooie reünie. Ik weet zeker dat heel veel ‘Leofans’ stiekem hopen dat de entertainer/zanger volgend jaar toch een paar nummers zal komen meezingen als gastzanger. De toegift was dit keer van het publiek met de meezinger ‘Leo bedankt!”
Skeftum XXL had de eer om het feestje op de Grote Markt af te sluiten. Was het gisteren tijd voor de Earring, dit keer speelde de band vooral covers. Iets voor twaalf uur werd het weer stil op Grote Markt.

Kinderfeest en Salsa
Op zaterdag en zondag werden de kinderen vooral beziggehouden met leuke voorstellingen en acts. Maar ook de liefhebbers van Salsa-muziek kwamen niets te kort.

De humor op straat
Geen echt podium op het Scheffersplein, maar de sfeer was er niet minder om! De terrasbezoekers werden af en toe opgevrolijkt met de vrolijke klanken van ‘straatmuziek’.
In de binnenstad - zoals al jaren te doen gebruikelijk -, werden de ‘niet Big Rivers-gasten’ - of ze nu wel of niet wilden - toch even staande gehouden door de BRASSOciety. De swingende band die met hun humoristische performance ook gewoon voor een vrolijke verkeersopstopping kan zorgen!

Vrolijkheid troef
Natuurlijk zat het weer mee, waar je ook keek zag je vrolijke muziekliefhebbers en fraai uitgedoste Big Rivers-outfit. De Big Rivers kralen wisselden regelmatig van eigenaar. De vele collectanten (Centje voor een bandje) hadden het er maar druk mee!Duurzaamheidsbeleid
Het ‘Let’s Go Green-team’ heeft er in ieder geval alles aan gedaan op de bezoekers erop te wijzen dat we nog veel duurzamer moeten worden.

Dankwoord
De organisatie van Big Rivers kan goed gemutst terugkijken naar het geweldige muziekfeest. Een feest dat alleen mogelijk is dankzij Stichting Big Rivers, sponsoren, vrijwilligers, EHBO-ers, politie, handhavers en uiteraard de muzikanten.

Kleine toegift
Ik ken steden die ook jaarlijks grote festivals organiseren en het grappige is dat het 'hoofdplein' dan tijdelijk een andere naam krijgt. Ik stel het volgende voor:


Over het waarom weet iedereen. Deze enthousiaste man is in staat om de Grote kerk mee te laten zingen. Maar hij waarschuwt ook dat je je goed moet insmeren tegen de zon en vooral veel vocht moet innemen en dat de vuilnisbakken er niet voor niets staan. Een standbeeld gaat te ver, want deze man kan niet stil staan en hij kan vast geen keuze maken in welk Big Rivers outfit hij vereeuwigd wilt worden.

Nawoord:
Ik weet dat dit een eenzijdig verslag is, en dat ik bands en locaties te kort heb gedaan. Misschien zet dit artikel toch andere mensen aan om ook eens een verslag te maken met hun belevenissen op een bepaalde locatie.​
Helaas heb ik drie dagen voor Jan met de korte achternaam gefilmd. De gemonteerde filmpjes waren best aardig, maar toen het erop aankwam en opgeslagen moest worden zei het programma: "DOEG! Ga zelf maar zingen!"
Echt zo'n voorbeeld van 'De kater komt later!"
Gelukkig blijft de herinnering en maakte Wim de foto's.

Wel met één uitzondering, want ik ben aan iemand iets verplicht. Ik mocht van een jonge moeder een leuke foto maken met haar baby. Die foto zou ik als startfoto voor de video gaan gebruiken.
Zo lief en sfeervol! Nogmaals bedankt!


Ferry

Foto’s: Wim van de Pol

Lees ook:
* Interview met Voorzitter Stichting Big Rivers Bas de Zwart
* Interview met Maarten Teekens
* Column Big Rivers
* Column Tribute
* AMeeZing 2022

Allerlaatste nawoord :)
Na veel gehannes en getob met het gecrashte videoprogramma is het alsnog gelukt om bewegend beeld te tonen van zaterdag en zondag. De beelden van vrijdag waren helaas niet meer te achterhalen (waren al met de muziek mee.) 
Voelt u zich vooral niet verplicht om te kijken, want de foto´s van Wim zijn echt beter!

https://youtu.be/ohPC-HcUQ9w

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.