Praatjesmaker bij ‘Mister Big Rivers’, Bas de Zwart

08 juli 2022 • 12:00 door Ferry Visser
Praatjesmaker bij ‘Mister Big Rivers’, Bas de Zwart

DORDRECHT - In deze terugkerende rubriek gaat onze praatjesmaker Ferry op bezoek bij Dordtenaren. Dit keer maakt hij een praatje met Bas de Zwart, voorzitter, organisator Big Rivers.

Eén ding wordt dadelijk heel duidelijk, Bas heet beslist geen 'Jantje’ en komt ook niet uit Leiden!

Anekdote vooraf
Jaren geleden ontmoette ik Bas op het Slikveld. ‘The place to be’ als het ging om Big Rivers. Ik kon op die plek mijn ‘Big Rivers pretpakket’ afhalen. Het pretpakket krijgt iedereen die Big Rivers steunt d.m.v. de actie ‘Een centje voor een bandje’.
Het was wat chaotisch en dat snapte ik donders goed. ‘Het muziekfeest ging beginnen!’ Een medewerker vroeg mijn naam en toen ik antwoord gaf draaide een leeftijdgenoot zich om. “Hoi, ik ben Bas de Zwart en jij bent dus die Ferry waar mijn vrouw het steeds over heeft!”

“Uhhhhhhh, hoe bedoelt u?” Ze vindt jouw ingezonden stukjes in het AD zo goed en vroeg zich af wie je was. Mag ik even een selfie met je maken?”

Ik voelde me best wel opgelaten, maar ik wist nu ook wie ‘die Bas van Big Rivers’ was. En dat vond ik eigenlijk net zo leuk.
Sinds die tijd hadden we af en toe contact en dat verwaterde ook na Corona niet.
Bas las mijn verslagen met foto’s over Big Rivers in ‘De Stem van Dordt’ en dit jaar bemerkte ik dat hij mijn laatste verslag uit 2019 wel erg goed had gelezen, want mijn wens, om Skeftum en Maarten Teekens op het hoofdpodium te programmeren, kwam uit. “Puur toeval Ferry! Ik had het ze in 2019 beloofd!”
Ik vroeg Bas of hij - net als eerder Maarten Teekens deed - zin had om na Big Rivers mee te doen met mijn rubriek ‘Praatjesmaker’.
Toen hij het interview met Maarten had gelezen, stuurde Bas een kort mailtje: ”Stuur maar op die vragen!” Niet na, maar voor Big Rivers wilde Bas wel tijd vrij maken om de vragen te beantwoorden. Ik kan u verzekeren: ‘Hij nam de tijd!

Het interview gaat onder de foto's verder!


Bas de Zwart en Big Rivers. Hoe is het gekomen?
In 2003 werd mij gevraagd of ik de organisatie wilde komen versterken. Ik had veel ervaring, in de jaren 70 tot 90, opgedaan met het organiseren van evenementjes en festivals hier in Dordrecht, dus toen mijn broer Leo, die al in de organisatie als programmeur betrokken was, dit aan mij vroeg begon het weer te kriebelen en ben ik er weer aan begonnen.

Hoe kom je aan al die connecties in de muziekwereld?
Die bouw je in de loop van de jaren op. Vroeger was het ingewikkeld en moest je heel veel optredens en festivals bezoeken. Tegenwoordig met internet en You Tube is het veel gemakkelijker. Afgelopen jaar hebben zich ook weer zo’n 400 bands zich aangemeld bij ons. Er is ook wel een samenwerking met verschillende boekingsbureaus die ons voorstellen doen met bands uit hun stal.

Ben je een echte Dordtenaar?
Ik ben een ‘Dordtenees’. Geboren in Alblasserdam opgegroeid in Zwijndrecht en via de liefde in Dordrecht terecht gekomen en nooit meer weggegaan. Ik ben trots op de stad waar ik woon en verwonder mij nog dagelijks over de schoonheid van het centrum. Maar ook in de Biesbosch geniet ik van het natuurschoon. Welke stad heeft dit nou? De energie van een stad en 10 minuten op de fiets de schoonheid van de natuur.

Ik welke wijk woon je?
Ik woon samen met mijn vrouw  in de Wijnstraat, dus in het centrum.

Wat zou je graag aangepast zien worden in jouw wijk?
De rotzooi die je dagelijks op straat ziet. Het is ongelofelijk hoeveel rommel er op straat ligt, waardoor een prachtige stad er soms heel slonzig uitziet. Ik pleit er daarom ook voor om te stoppen met de passen op de afvalcontainers. Dan kan iedereen zijn afval kwijt, nu wordt het er vaak voor geplaatst. Maar het laat ook wel zien wat de mentaliteit is van sommige binnenstad bewoners.

Stel: Je mag zelf zeggen waar je het liefst zou willen wonen. Waar komt dan jouw huis te staan?
In Dordrecht centrum. Ik voel mij hier perfect gelukkig en zie niet wat een ander plekje mij kan brengen.


Door Corona ging Big Rivers twee jaar niet door. De voorbereidingen voor 2020 waren wellicht al gedaan en voor niets geweest. Wat deed je in de ‘Coronamaanden’?
We zijn veel naar onze stacaravan in Ouddorp geweest in die tijd. Dat was wel heel fijn. Dus ondanks alle narigheid hebben wij daar toch wel genoten. We hebben ook veel nagedacht over onze onderneming ‘hoe verder na Corona’ en hoe verder met Big Rivers.

Is de directeur / bestuurder van Stichting Big Rivers tegenwoordig ook iemand die kan delegeren?
Haha! Daar zeg je wat. Dat lukt steeds beter. We hebben een fijn team waarmee we het festival doen en als zij het werk goed doen wat moet ik dan nog! Ik hou mij nu vooral bezig met de financiën en programmeer de Grote Kerkstuin en ons nieuwe podium ‘New Orleans’ stage aan de Grote Markt.

Voor jou is Big Rivers waarschijnlijk het hoogtepunt van het jaar. Wat doe je de andere dagen?
Onze onderneming, Iventors, die ik samen met mijn vrouw Liselotte Gatzen heb, doet meer dan Big Rivers alleen. Na Big Rivers gaan we eerst op vakantie, dan beginnen we aan de uitvoering van de ‘Silver Talent Show’ en ‘aMeezing’ in de wijken. Direct daarna de entertainment van de ‘Dordtse december dagen’. In de tussentijd zijn we het klassiek festival ‘Dordt in Cello’ aan het voorbereiden.


Doe je aan sport?

Jazeker. Ik fiets en het liefst in de Franse Alpen. Maar ja, dat kan maar een paar weken per jaar. Dus hier in de polder, maar ook binnen op de 'Zwift'. Daarnaast ben ik sinds 2 jaar aan het golfen. Voor velen geen sport, maar je bent lekker bezig in de natuur en na 18 holes ben ik versleten, dus dan lijkt het best wel op sport.

Heb je thuis een mancave waar je vooral je eigen muziek beluistert?
Haha! Geen ‘mancave’ wel een kamer waar we een kleine bibliotheek in hebben gebouwd en waar we ook lekker naar muziek luisteren. Mijn voorkeuren in het populaire genre zijn best wel beperkt. Ik ben een groot Beatles fan, dus daar luister ik best nog wel naar, ik ben fan van Muse, dus dat draai ik regelmatig. Maar omdat ik voor mijn werk veel muziek beluister is de behoefte niet zo heel erg groot. Wel draai ik regelmatig hedendaagse klassieke muziek. Ik kan intens genieten van Frank Zappa, maar ook van Arvo Pärt.

Jullie ‘communicatiecentrum’ heb ik tot nog toe meegemaakt op het Slikveld, bij DOOR en nu bij de Munt. Word je niet gek van al dat verhuis?
Dat was wel wat de laatste jaren. Tot afgelopen jaar hebben we in antikraak locaties ons werk gedaan en inderdaad, dat is altijd eindig. Nu op de Munt 7 hebben wij voor het eerst een eigen kantoor waar we een normale huur betalen. Dat voelt wel heel comfortabel.

Wanneer begin je met de nieuwe voorbereidingen voor de volgende Big Rivers?
Het is een altijd doorgaand proces. Op dit moment zijn we Big Rivers 22 aan het afwerken maar zijn we op de achtergrond al bezig met Big Rivers 23.

Jullie werken uiteraard met een budget. Gaat dit grotendeels op aan de tributebands op het hoofdpodium?
Dit zou doen vermoeden dat we ons focussen op tributebands. Maar in tegendeel.
Wij zijn er in 2012 mee begonnen als een van de eerst festivals in Nederland, nadat we het in Liverpool voor het eerst hadden meegemaakt op het Matthew Street Festival.
Tributebands zijn wel heel belangrijk geweest in de opbouw van ons festival. Je ziet ook dat er steeds meer komen. Eerst waren het voornamelijk bands uit de jaren 60 en 70 die ‘getributet’ werden, inmiddels zien we ook best veel tributes van bands ook uit deze tijd. Zoals wij bijvoorbeeld dit jaar Musest hebben staan, een tribute van Muse.
Maar voor mij blijft staan dat we een breed programma moeten brengen. Uiteindelijk willen wij een feest zijn voor alle Dordtenaren, dus ook voor de liefhebber van Jazz, Soul, Hiphop etc. De doelgroepenpodia zullen dus ook blijven bestaan. Dit is een van de echte kenmerken van Big Rivers.


Vragen bands zelf ook of ze op Big Rivers mogen spelen?
Zoals ik al zei ook dit jaar hebben zich ca 400 bands zich aangemeld. We gaan hier heel serieus mee om. Een goede mail die een band ons stuurt bestaat uit een korte bio en een goede live You tube. Deze bekijken we ook. Als dit bevalt en we denken dat dit bij Big Rivers op een van de podia zou kunnen passen komt de band op de shortlist. We kijken met de programmeur van het betreffende podium of het past en dan gaat de onderhandeling tussen de programmeur en de band.

Big Rivers is o.a. afhankelijk van de gemeente Dordrecht, sponsoren, donateurs en vrijwilligers. Kun je bij benadering zeggen hoeveel vrijwilligers er tijdens het muziekfeest rondlopen?
Voor dit jaar hebben we 120 vrijwilligers kunnen activeren, we komen er her en der nog wat tekort maar ‘het komt goed’.

Stel: Bas de Zwart mag zelf het hoofdpodium indelen. Welke tributebands zouden er dan in ieder geval gaan spelen?
Dat is niet zo moeilijk. Ik programmeer het Grote Kerksplein en de bands die ik daar boek, daar ben ik zelf enthousiast over. Misschien is het niet de muziekstijl waar ik voor ga. Maar ik kan wel de kwaliteit beoordelen en toch enthousiast worden. Ik werd dit jaar gewezen op Stormbringer, een Deep Purple tribute. Nu ben ik niet zo gek op deze muziek, maar toen ik hun You Tube zag was ik verkocht. De zanger van deze band zingt zo ontzettend hoog en hun sound komt zo dicht  bij het origineel. Dan weet je dat je met deze band de juiste keuze maakt.

Ondanks de vele locaties waarop de bands spelen mis ik er toch eentje. Ik weet nog goed dat ik in 2009 op Big Rivers zondag op het Statenplein stond bij het slotoptreden met Spencer Davis. Is het echt niet mogelijk dat de weekmarkt één weekend ergens anders kan? (Tijdens de Kerstmarkt staat het Bagijnhof /Visstraat immers ook vol met kraampjes.)
Zucht. Hier zijn we al een aantal jaren mee bezig. Maar het mag blijkbaar niet lukken. De belangen van de marktkraamhouders zijn zo groot. Wij hebben er nu voor gekozen om dit jaar een groot podium op de Spuiboulevard te plaatsen, maar gezien de bouw aan de Spuiboulevard de komende jaren verwacht ik dat het dit jaar ook voor het laatst zal zijn. Maar het zou fijn zijn als de gemeente hier nu eens duidelijkheid over gaat geven. Nu wordt het plein eigenlijk, zoals wij het zien, gegijzeld door de markt, omdat zij zeggen ‘het is een marktplein’. Terwijl wij niet beter weten dan dat het een ‘evenementenplein’ is.

Het is zondagavond 17 juli 2022. Big Rivers is voorbij. Wat is het eerste wat je gaat doen?
Naar huis om te slapen. De volgende morgen moeten we er weer tegen aan als we einde van die week op vakantie willen.


Bonus:
Ik beloofde Bas, als hij geen ‘uitsmijter’ had, dat ik het interview zou afsluiten.
Best een eer, want voor mij  is hij toch echt ‘Mister Big Rivers’. 

‘Begin juli werd bekend gemaakt dat alle Big Rivers-projecten gratis zou zijn. Dit heeft volgens mij tot gevolg dat er minder inkomsten kunnen worden gegenereerd. Daarom wil ik iedereen vragen om voor, tijdens en na Big Rivers nog een donatie te doen.

Dit kan o.a. op de volgende manieren:
* Via de website van Big Rivers:
www.bigrivers.nl .
* Via https://www.geef.nl/nl/actie/big-rivers-2022/donateurs .
* Tijdens de muziekdagen kun je doneren via de vele vrijwilligers met hun collectebus.
* Koop zoveel mogelijk de Big Rivers kralen.
* Op de webshop (maar waarschijnlijk ook in een stand in de buurt van de Grote Kerk) kun je allerlei Big Rivers attributen kopen.

Onthoud in ieder geval één ding: “Dankzij uw centjes, zorgt de organisatie ook volgend jaar weer voor de leukste bandjes!”


Foto's: Ferry Visser

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.