Dordtse Dingetjes: Van klimop naar ‘klimaf’ en daarna heb je een kunstwerk in de tuin

DORDRECHT - Onverwachte dingen zijn meestal bijzonder. In deze nieuwe onregelmatige rubriek staan opvallende en onverwachte Dordtse dingetjes centraal. Kortom: “Een praatje bij een plaatje.”
Van klimop naar 'klimaat' en daarna heb je een kunstwerk in de tuin
Deze rubriek wordt niet alleen in Dordrecht gelezen en daarom dit keer een 'dingetje' voor heel Nederland.
Vooral voor de mensen die na vele jaren toch spijt hebben gekregen dat ze de ‘woekeraar onder de woekeraars’ in hun tuin wilden hebben omdat het zo lekker snel groeit. Bijkomstig voordeel: Je zit al heel snel uit het zicht. ‘Woekeraar’ klinkt als ‘onkruidig’. Het is beter om te spreken over een ‘wurger‘.
Klimop houdt alles in haar greep en als een wurgslang sluipt de plant overal doorheen en onderdoor. Aan de takken zitten kleine ‘pootjes’ die overal om zich heen grijpen om zich te hechten.
Een boom is voor de klimop ook een geliefd object om zo snel mogelijk naar het licht te groeien. Ook bakstenen zijn een geliefd ‘groeimiddel’ voor de wurger.
Mocht u de klimop tegen uw gevel hebben groeien en moet het verwijderd worden dan is de kans heel groot dat er heel weinig van het voegwerk over zal blijven.
De één vindt het mooi, een ander eng vanwege de spinnen die graag hun web erin vastmaken en weer anderen - zoals ondergetekende - heeft er spijt van dat hij ooit voor ‘snel groeiend’ ging.
Wil je snoeien? Geen enkel punt, de heggenschaar gaat er gemakkelijk doorheen, maar ……. doe een mondkapje op, want de plant heeft de ‘lol’ om een stof (een soort stuifmeel) los te laten dat ervoor zorgt dat je ademhaling stokt.
We hebben een oplossing gevonden om voorgoed van de klimop af te zijn. Het kostte wel een paar weken (iedere dag een stukje), maar dan heb je na die weken in ieder geval wat. (lees verder)
De klimop werd eerst van onder afgezaagd. Daarna werden alle takken met blaadjes met een snoeischaar weggeknipt. Wat overbleef en zich door het ijzer had ‘gevlochten’ lieten we zitten. ( je krijgt het er echt niet vanaf) Het gevlochten houtwerk in het betonijzer zorgt voor een uniek kunstwerk.
Ben je op een gegeven moment het kunstwerk zat of zit je toch te kijk dan raad ik aan om in ieder geval geen klimop te nemen ;) .
Tip: Zaai in het voorjaar Lathyrus bij de kapotte stronken van de klimop en geniet - en pluk - in de zomer de mooiste geurende bloemen.
