KIJK IN DE WIJK: Stadswerven
DORDRECHT - Dit keer fiets ik naar de Stadswerven. Er is veel geschreven over de nieuwste bewoonde wijk van Dordrecht.
Ik rijd na de Hendrikbrug de verkeerslichten voorbij en sla dan meteen linksaf. Aan de rechterkant van de Papendrechtsestraat staan mooie woonwagens en helemaal aan het eind van de straat is men bezig met een ‘piramideachtig’ apparttementencomplex. Dit wijkje wordt ‘De Wervenkade’ genoemd. Op dit moment is er nog niet veel te zien en dat kan gelukkig wel van de echte Stadswerven gezegd worden.
Tussen de Papendrechtsestraat en de Stadswerven is men druk bezig om de bouwgrond te voorzien van schone grond. Dit gebeurt zo grappig! Heel lang geleden bouwde men vooral huizen van hout. Bij een brand hielp de hele bevolking mee om de brand te blussen. Alle emmers werden verzameld en iedereen gaf in een lange rij de emmers water door naar de vuurhaard. Blijkbaar werkt die manier van werken anno 2022 ook goed met bouwgrond. De emmertjes zijn alleen vervangen door bouwkranen. Het schip met goede grond ligt aan de kade. Kraan één haalt de grond uit het ruim, draait en laat de lading aan wal vallen. Kraan twee pakt de grond op, draait om en laat de grond een stuk verder vallen. Kraan drie heeft ‘langere armen’ en verspreidt de grond over een groter gebied.
Diversiteit
Het is echt een genot om door deze mini wijk rond te lopen. Er is volgens mij geen wijk in Dordrecht met zoveel verschillende bouwstijlen binnen een aantal vierkanten kilometer. De drijvende huizen zijn echt geen woonarken, het zijn stuk voor stuk pareltjes die aan het Wantij liggen. Aan de kade staan moderne huizen die qua gevel niets met elkaar gemeen hebben. Heel bijzonder. Binnenin de Stadswerven valt het leuke speelplein op en wordt omringd door wederom opvallende huizen. Het lijkt wel een hofje.
De straatnamen horen echt bij deze wijk, zoals: Werf van De Biesbosch, Werf van Montan, Werf van Schouten, Werf van Gips.
Uiteraard wil ik te voet het duurste paradepaardje van Dordrecht over. De brug van 11 miljoen die Stadswerven verbindt met de Merwekade. De Prins Clausbrug is prachtig, maar op dit moment schaam je je als je er van beide kanten naar toe wilt.
Je loopt min of meer door een soort niemandsland. Puin, gras en aan de waterkant een morsig wandelpad dat vooral door de hondenliefhebber wordt gebruikt. Hetzelfde kan gezegd worden bij de Merwekade. Ook hier wordt gewerkt om de op-en afrit naar de Prins Clausbrug mooier te maken.
Op de brug merk ik op dat de bouwer best veel details heeft aangebracht. Grappige waterdoorkijkjes naar beneden met gaas erover. Op de brug vallen me ook de merkwaardige ‘antislip spijkers’ op.
De meeste bewoners van deze wijk (Eigenlijk is Stadswerven een onderdeel van de wijk Noordflank) hebben een mooi uitzicht op het water. Waar je ook loopt, je ziet altijd wel een historisch herkenningspunt op ons mooie bewoonde eiland.
Met deze laatste woorden verklap ik ‘stiekem’ mijn volgende column. Die gaat namelijk over de reden waarom ik nu over Stadswerven schreef.
Het was AD Drechtsteden columnist-journalist Kees Thies die mij namelijk op weg hielp dankzij zijn podcast. Maar er hielp onbewust nog iemand mee. Zo grappig! Alles viel tezamen.
Foto's: Ferry visser.