Gezamenlijk programma werpt vruchten af: Samen tegen Armoede

DORDRECHT - Met het programma 'Samen tegen Armoede 2018-2022' heeft de gemeente Dordrecht samen met organisaties in de stad een goede basis gelegd voor armoedebestrijding. Dat blijkt uit een evaluatie van het programma door onderzoeksbureau Significant. Die goede basis is vooral te danken aan de verbeterde samenwerking tussen organisaties die zich bezig houden met armoedeproblematiek in Dordrecht. Die organisaties weten elkaar dankzij de Dordtse aanpak beter te vinden en zorgen er voor dat meer inwoners hulp ontvangen.
Volgens wethouder Peter Heijkoop is dat een belangrijke ontwikkeling: "Organisaties zoals de sociale dienst, de wijkteams en vrijwilligersorganisaties weten elkaar steeds beter te vinden. Hulp vindt sneller en beter plaats en dat verandert het leven van gezinnen in armoede.” Waar nodig voeren hulpverleners gezamenlijk een gesprek met een inwoner om te bekijken of er nog andere problemen opgelost moeten worden.
Snel erbij
In 2021 zijn veel inwoners met financiële problemen bereikt. Dit is vooral het gevolg van de verdere inzet op het vroeg signaleren van schulden. Daarbij maken wij afspraken met zorgverzekeraars, energieleveranciers en woningcorporaties om gegevens van mensen met een betalingsachterstand met ons te delen zodat we hulp kunnen aanbieden. Heijkoop: "Dordrecht doet het in vergelijking met andere gemeenten goed. Uit cijfers blijkt dat we twee keer zo veel inwoners bereiken dan gemiddeld en ook meer inwoners kiezen voor onze hulp. Daar zijn we trots op en is een groot compliment aan alle betrokken organisaties."
Beperkingen corona
Op een aantal onderdelen van het programma heeft de coronacrisis een flinke stempel gedrukt. Zo konden ontmoetingen en bijeenkomsten niet altijd doorgaan waardoor sommige projecten vertraging op hebben gelopen. Dit jaar willen we, als de coronabeperkingen het toelaten, op die onderdelen een inhaalslag maken.
Vertrouwen herstellen
Volgens wethouder Heijkoop heeft ook de landelijke toeslagenaffaire invloed gehad op het programma. "We merken dat het vertrouwen in de overheid is gedaald. Juist kwetsbare inwoners zijn daardoor meer op hun hoede bij het zoeken van contact of hulp. Dat merken we vooral bij inwoners die werken, maar desondanks moeilijk rond kunnen komen. Heijkoop: “Duizenden werkende Dordtenaren kampen met schulden, maar vinden het lastig om hulp te vragen. Schaamte, stress of onwetendheid spelen daarbij vaak een rol, daarom blijven we inzetten op laagdrempelige hulp. Onze mensen en de vrijwilligers willen graag helpen."
Toekomst
Komende tijd blijft de gemeente inzetten op verdere verbetering van de dienstverlening en het bereiken van nog meer inwoners. De vroegsignalering breiden we verder uit met particuliere verhuurders van woningen. Die schrijven we deze maand aan om hen te wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om huurders met schulden te helpen door hen in contact te brengen met hulpverleners. Ook is er extra aandacht voor de Dordtpas als middel om participatie van inwoners te vergroten. Door coronamaatregelen was in de afgelopen twee jaar minder mogelijk, maar we hopen dat dit jaar weer veel inwoners, ook met een smalle beurs, gebruik kunnen maken van de talloze mogelijkheden die de Dordtpas biedt.