Burgerhulpverleners redden levens: Dordtenaren centraal in landelijke campagne Hartstichting
DORDRECHT - Elk jaar krijgen ruim 15.000 Nederlanders een hartstilstand. In Dordrecht worden jaarlijks gemiddeld meer dan 100 reanimaties verricht.
Als iemand een hartstilstand krijgt, telt elke seconde. AED's kunnen dan levensreddend zijn. Daarom zijn er in Dordrecht de afgelopen periode meerdere 'openbare' AED's geplaatst, zodat nagenoeg overal in Dordrecht binnen 500 meter een AED beschikbaar is.
Maar er zijn mensenhanden nodig om met een AED een leven te redden. Daar komen burgerhulpverleners in beeld. Wanneer er een ambulance wordt gebeld voor een hartstilstand, dan stuurt een softwaresysteem via de app van alarmeringssysteem HartslagNu direct een code door naar aangemelde en opgeleide vrijwilligers; de burgerhulpverleners. Met die code kunnen zij de AED in hun buurt openen en gebruiken tot de ambulancemedewerkers gearriveerd zijn. En dat redt levens.
Dat bleek eens te meer bij een reanimatie afgelopen jaar in Krispijn. Mede dankzij de snelle actie van een burgerhulpverlener overleefde een wijkbewoner een hartstilstand. Deze geweldige actie onderstreept het belang van beschikbare AED's én een netwerk van burgerhulpverleners. Daarom staan deze Dordtenaren centraal in een nieuwe landelijke campagne van de Hartstichting om hier aandacht voor te vragen. Zij zijn dan ook aanwezig bij de première van het promotiefilmpje op maandagavond 27 september om 19.30 uur in Wijkcentrum De Koloriet, Jacob Marisstraat 70.
Wethouder Rik van der Linden opent de bijeenkomst, waarna Robert Vreugdehil (ambulancemedewerker en oprichter van Reanimatie Drechtsteden) en Gillian Flohr (team spoed Hartstichting) een toelichting geven op de campagne.