,,Met het kerkelijk erfgoed wordt lang niet altijd zorgvuldig omgesprongen in Dordrecht".
DORDRECHT - Met kerkelijk erfgoed wordt in Dordrecht lang niet altijd zorgvuldig omgesprongen als we zouden willen. Columnist en algemeen redacteur van Kerk op Dordt , Ruud van der Klooster, schrijft dit deze week in het kerkblad.
Hij gelooft dat het mede komt omdat het aantal kerkleden blijft afnemen in de stad. Daarom zijn er dus ook minder kerkgebouwen in gebruik.
Het blad Kerk op Dordt heeft een oplage volgens Van der Klooster van circa drieduizend abonnees en is de uitgave van de Protestantse Kerk gemeentes op het eiland van Dordrecht, Daar behoren bijvoorbeeld de Grote Kerk, de Augustijnenkerk en de Wilhelminakerk in de binnenstad toe.
De mogelijk eerst gebouwde protestantse kerk van Nederland na de omwenteling in de stad van 1572, de Nieuwkerk in de Bleijenhoek, werd al bijna zestig jaar geleden buiten de eredienst en buiten kerkelijk gebruik gesteld. In 1974 volgde aan de Wijnstraat de Bonifatiuskerk (RK). Later werd de Morgensterkerk in Sterrenburg afgebroken, werd de Johanneskerk het centrum van de Buitenwacht, werd de Noorderkerk verkocht door de hervormde gemeente aan een evangelische gemeente. De Synagoge van Dordrecht aan de Varkenmarkt was overigens bij de uitvoering van het zogeheten saneringsplan al meer dan zestig jaar geleden gesloopt.
Van der Klooster schrijft over de kerkgebouwen en het historisch religieus erfgoed:
'Ook in deze stad neemt het aantal kerkleden af. Zelfs het aantal
kerkgebouwen neemt al af. Sinds de Nieuwkerk in de jaren
tachtig verwerd tot een keukenzaak, zijn er diverse kerken herbestemd, en met het kerkelijke erfgoed wordt daarbij lang niet altijd zo zorgvuldig omgesprongen als we zouden willen.
Tekenend daarbij is dat er wel maanden werd gediscussieerd over het te verplaatsen hek van het Dordrechts Museum, maar dat de voormalige oud-gereformeerde kerk daartegenover vrijwel ongemerkt zijn orgel blijkt te zijn verloren – hierover later meer in dit kerkblad. Door dit soort dingen ga je je beseffen dat de kerk niet meer zo vanzelfsprekend aanwezig is in Dordrecht.
Waar ik dat zelf vooral aan merk, is waarop ik word aangesproken op de straat. Als één van die ongeveer drieduizend abonnees van Kerk op Dordt, blijk ik opeens één van de weinigen in de stad die nog aangesproken kan worden op de zaken van leven en dood.'
Tot zover Ruud van der Klooster in het kerkblad.
De grootst mogelijke meerderheid heeft op aangeven van de fractie ChristenUnie/SGP wel ingestemd met de ontwikkeling van een zogeheten kerkenvisie. Fractievoorzitter Joost Veldman ziet dat als een weg om het kerkelijk en religieus erfgoed passend te behouden. De landelijke overheid stelt voor deze ontwikkeling van een visie ook geld beschikbaar.