Augustijnenkerk-gemeente herdenkt vrijdagavond 17 september ingrijpende restauratie van een kwart eeuw geleden
DORDRECHT - De (hervormde) Augustijnenkerk werd een kwart eeuw geleden ingrijpend gerestaureerd. Daarna konden er weer erediensten worden gehouden.
Op vrijdagavond 17 september staan betrokkenen bij dit bijzondere monument daarbij stil met een speciale avond in de kerk aan de Voorstraat, zo laat voorzitter Arij Boogerman van de stichting tot behoud van de Augustijnenkerk weten.
Het kerkelijke monument staat in een bijzondere en lange geschiedenis:
De Augustijnenkerk was in het verre verleden de kloosterkerk van de Augustijnen. Daar kwam in 1572 een einde aan door de (politieke) ontwikkeling in de stad. De kerk hoort bij het zogeheten Hofcomplex waarvan de historie terug gaat tot rond 1300.
Door vooral de inzet van het echtpaar De Boon kon na de restauratie het publiek ook op zaterdagen de kerk bezoeken.
De Augustijnenkerk is via een speciale route verbonden met de Berckepoort. Ook speelt het een rol bij grote openingen in het Dordrechts Museum. Daarom hebben leden van het Koninklijk Huis voor plechtigheden de kerk bezocht. De Koning was er nog in 2018 toen hij de activiteiten rond vierhonderd jaar Dordtse Synode opende.
Prinses Beatrix was in oktober 2019 in de Augustijnenkerk om daarna het standbeeld voor Willem van Oranje te kunnen onthullen.
De meest bekende Dordtenaar die in de kerk is begraven, is schilder Albert Cuyp.
Vooral de gereformeerde bond binnen de hervormde kerk, die behoort tot de Protestantse kerk Nederland (PKN), maakt van de kerk gebruik. Op 20 sweptember is er vanaf 20:00 uur ook ruimte voor het houden van de zogeheten troonbede vooraf gaande aan prinsjesdag.
Het programma wordt op de volgende manier door de stichting behoud Augustijnenkerk voorzitter Arij Boogerman gepresenteerd:
Aan de vrijwilligers van Stichting Behoud Augustijnenkerk de vrijwilligers en medewerkers van de Evangelisatiecommissie Ds A. J. van den Herik, de heer A. de Boon, leden en meelevenden van Hervormd Dordrecht, wijken 2 en 7, leden van de wijkkerkenraden en een ieder die belangstelling toont voor de Augustijnenkerk.
In februari van dit jaar was het 25 jaar geleden dat het kerkgebouw weer in gebruik is genomen voor de eredienst, na de restauratie en groot onderhoudsbeurt die is uitgevoerd in de periode 1994 -1996.
Dit hadden we in februari al willen herdenken en vieren met een bijeenkomst waar een ieder die onze Augustijnenkerk een goed hart toe draagt bij kan zijn, maar de maatregelen rond corona dan wel covid-19 lieten dit niet toe. Net zo min als we de jaarlijkse bijeenkomst van vrijwilligers aan het begin van het seizoen plaats konden laten vinden.
Daarom is besloten om dat nu alsnog te doen en wel op vrijdagavond 17 september, in de Augustijnenkerk. U wordt van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.
Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang programma 20.00 uur.
Het doet ons deugd dat voor invulling van het programma twee interessante sprekers zich bereid hebben verklaard aanwezig te willen zijn en van zich te laten horen.
Te weten: mevrouw Rina Molenaar, directeur van Woord en Daad. Haar lezing heeft de titel: Gods werk gaat wereldwijd door. Waarbij in het bijzonder aandacht zal worden
besteed aan de noodsitiuatie op Haïti.
En onze oud-predikant Ds J. Belder, met de lezing ‘Tussen Jorwerd en Dordt’. Uiteraard met een knipoog naar het boek dat is geschreven door Geert Mak.
Een van onze organisten zal worden gevraagd om met het Maarschalkerweerd-orgel een aantal te zingen liederen te begeleiden.
En naast water, koffie en thee, kunnen we na afloop nog genieten van een glaasje wijn in de koffiehoek. Nogmaals, van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. Noteer de datum in de agenda en zegt het voort. Iedereen is welkom.
Bestuur stichting Behoud Augustijnenkerk, Bestuur Evangelisatiecommissie.