Voorzitter Jerry van Rekom (61) zwaait na 38 jaar af als schaakbestuurder

02 september 2021 door de redactie

DRECHTSTREEK  - Jerry van Rekom (61) is op de jaarvergadering van schaakvereniging Sliedrecht van  donderdag 2 september - gestopt als voorzitter. Marcel Klein (52) nam de voorzittershamer van hem over en Jerry werd direct door de vergadering tot erevoorzitter benoemd.

Het tijdperk van Jerry van Rekom als bestuurslid van de club Sliedrecht is zo'n na 38 jaar afgesloten, al zal hij hij actief blijven in zowel de schaakwereld als daarbuiten.

Bijna veertig jaar schaakbestuurder is regionaal een unicum. Alleen Cor Paans in Dordrecht is al een vergelijkbare periode voorzitter van de schaakclub de Willige Dame.

Grootmeester en voorzitter van de landelijke schaakbond (KNSB), Bianca de Jong - Muhren reageert direct via Twitter op het nieuws. Ze dankt Jerry voor het goede werk en wenst zijn opvolger Marcel Klein succes. Klein overhandigde ook al de erespeld van de landelijke bond aan zijn voorganger. ''Gezien zijn betekenis krijgt hij de onderscheiding nu al", aldus het bestuur van de club.

Erevoorzitter Jerry van Rekom mocht daarna zijn eerste officiele daad doen. Met zijn opvolger Marcle Klein huldigde hij WOUT BOER Wout Boer. Ook hij hoort bij de schaakinventaris van Sliedrecht en is al ruim 50 jaar lid. Boer was ook een periode voorzitter en jarenlang een vaste steunpilaar van Sliedrecht 1.

Jerry

De schijnwerper stond overigens vooral op Jerry, de man uit Sliedrecht die meer is dan bestuurder:

Zijn naam is begin 2022 tevens een kwart eeuw verbonden als schrijver aan schaakboeken rond de opening De Leeuw. In het buitenland zijn er veel afnemers van zijn werk.

De Havik

Jerry blijft nog even voorzitter van de stichting de Havik, die eigenaar is van het verenigingsgebouw waarin naast de schakers ook andere activiteiten mogelijk zijn.

Jerry is in alles meer dan een voorzitter van een schaakclub, die knap twee teams in de landelijke competitie heeft spelen en meer dan honderd leden telt.

Mede door zijn (schaak) enthousiasme is de groei er zeker niet uit. ''Het eerste team begint als jongste ploeg ooit en op papier tevens het sterkste Sliedrecht 1 in de historie", zo kan de scheidend voorzitter al met trots opmerken.In zijn tijd werd Sliedrecht van een club, die in de onderbond speelde in de promotie of eerste klasse, een volwaardige KNSB-vereniging op landelijk niveau.

Prominente

Jerry wordt in het schaakdistrikt tot de prominente schaakbestuurders gerekend, alhoewel hij voor de toekomst  de visie heeft dat het schaakland het beste alleen door de landelijke bond (KNSB) kan worden geregeld. 

De landelijke bond heeft innmiddels de landelijke teamcompetitie al breder gemaakt, vanaf de hoofdklasse tot en met de zesde divisie zes promotie stappen. In het nabije verleden waren er maar twee of drie promotie stappen in de landelijke competitie. Hierdoor komt er steeds meer een provinciale indeling, die vroeger door de distrikten werd gedaan. De KNSB laat op zaterdag de teams spelen.

De regionale competities zouden ook de onderbond-wedstrijden kunnen vervangen. Teams bij elkaar in de buurt, zoals Sliedrecht, Papendrecht (Pascal), De Giessen, Ambacht, de Willige Dame/Dordrecht en schaakclub Dordrecht kunnen dan samen voor een competitie zorgen.

De bestuurlijke tussenlaag - die in 1931 als RSB werd geboren - is nauwelijks nog nodig, aldus de visie van voorzitter Jerry van Rekom.

Merwebolder

In het dagelijks leven is hij geheel verweven geraakt met de (werk) wereld die begon met de vestiging van de Merwebolder in Sliedrecht.

Inmiddels is de naam ASVZ en vinden er vijfduizend mensen (!) in alle windstreken een baan. Jerry is zoals mensen hem kennen vol passie als hoofd automatisering. De raad van bestuur bestaat Hanneke Kooiman en de net vanaf de Hoop GGZ in Dordrecht overgekomen Alblasserdammer Jaap de Gruijter.

Schaken en automatisering noemde in het verleden prof. Jaap van den Herik al een logische combinatie. Het zit dus samen in de genen van Jerry uit Sliedrecht.

De aftredenbd voorzitter is en blijft de motor achter het clubblad Schakend Sliedrecht dat lezers heeft tot ver buiten de kring van de Sliedrechtse schaakclub.

De man, die de plaats Sliedrecht als middelpunt van de (schaak) wereld beschouwt, heeft ook een groot sociaal en betrokken hart voor de mens achter het schaken  of nabij een schaker..

Dat is een traditie die past in de genen van de in 1935 begonnen schaakclub in Sliedrecht, zo bleek ook op de jaarvergadering. Het is een tradiitie, met Jerry als aanjager, om elke vijf jaar bij een club lustrum groot uit te pakken. Door de corona beperkingen moest 85 jaar schaakclub Sliedrecht door hem worden doorgeschoven naar de toekomst.

Leo Jansen
Jerry was natuurlijk in de Drechtstreek (schaak) actief en zorgde met de toenmalige voorzitter van schaakclub Dordrecht, Leo Jansen, voor telkens weer een openingsboek over De Leeuw.

Vanuit alle windstreken was voor de boeken belangstelling en in februari 2022 is het een kwart eeuw geleden dat het eerste boek werd aangeboden aan de toenmalige schaakjournalist van dagblad De Telegraaf Lex Jongsma. Fans hebben Jerry al laten weten graag ook dit jubileum van De Leeuw te willen vieren.

De opening uit de Drechtstreek viel vanaf 1997  in landelijke schaakkringen op en schaakclub Sliedrecht mocht met Jerry van Rekom als vaandeldrager het eens presenteren op het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Die uitnodiging was buitengewoon eervol voor Jerry en zijn team want Tata Steel Chess (voorheen Corus en Hoogovens) is een toernooi met een grote naam in de schaakwereld.

Voorzitter
Als voorzitter van schaakclub Sliedrecht was Jerry was negen jaar het gezicht van de club. Daarvoor was hij al jarenlang bestuurslid van Sliedrecht, maar ook nadrukkelijk zichtbaar.

De nieuwe voorzitter van de vereniging, Marcel Klein, wees erop dat Jerry al vanaf 1983 zich inzette voor de schaaksport in Sliedrecht en daarbuiten als bestuurslid. ''Wie nu in Sliedrecht praat over schaken, koppelt daar vaak de naam van Jerry van Rekom aan."

Jerry van Rekom liet zich altijd kennen als een echte liefhebber met veel passie voor de schaaksport.

Marcel Klein
Klein benadrukte in zijn toespraak tot zijn voorganger dat de vereniging Jerry als echte schaakpromotor veel dank verschuldigd is. ''Voor Jerry was de schaaksport meer dan een denksport die een leven lang mee kan gaan. Hij wist als geen ander dat het ook een middel tot sociaal contact is. Dat paste ook geheel bij het DNA van schaakvereniging Sliedrecht, waarbij het sociale aspect van een vereniging ook altijd erg belangrijk was en zal zijn."

Schaakboeken
De echte Sliedrechter zette de schaaksport ook als schrijver van schaakboeken vanaf 1997 op de kaart. Hij was de auteur van boeken over de Leeuw als het witte of zwarte wapen. De Leeuw-promotie viel ook vaak heel slim samen met Sliedrecht-promotie en van de positieve opbrengst in geld  had de club nog meer profijt.

De inspiratie kreeg Jerry voor de opening De Leeuw  van zijn oud-leraar van de scholengemeenschap Lage Waard in Papendrecht, Leo Jansen. 

Zijn leraar, die ook lange tijd directeur was van deze school, was jarenlang tevens voorzitter van de andere landelijk spelende club in de regio, schaakclub Dordrecht.

Door de opmars van het Sliedrecht van Van Rekom en anderen is Dordrecht niet de enige vaste KNSB-vereniging gebleven tussen Rotterdam en Breda. Sliedrecht 2 speelt ook enkele klasse hoger in de landelijke competitie dan Dordrecht 2 en dat tekent ook de kracht van de club van Jerry in de breedte.

Duo

Van Rekom/Jansen bleek in het verkennen van de opening een inspirerend duo te zijn. Dat leverde verschillende boeken op, waarbij Jerry Leo de meester noemde en zelf het schrijfwerk en de samenstelling voor zijn rekening nam.

Jerry verstond en verstaat  de kunst om andere prominente leden van Sliedrecht uit te dagen om achter het schaaksport de opening te testen. Het resultaat was wederom schaakpromotie voor de opening. Uiteraard hoorde er een boekje bij, dat voor- en sportieve tegenstanders ,,levenslang"  verbond aan de opening De Leeuw.

Regio-actief
''Jerry was ook regionaal schaak-actief", zo weet Hans Berrevoets als geen ander. Hij was  jarenlang voorzitter van de in 2002 in Dordrecht geïntegreerde club Groothoofd en deed als voorzitter van een schaakcommissie ook aan schaakpromotie.

Berrevoets: ''Sliedrecht is een plaats met nog geen 25.000 inwoners en meestal zitten de sterke schaakclubs in de grote steden of vaak in de studentensteden. Jerry heeft in al zijn rollen gezorgd dat ook een gemeente als Sliedrecht, tegen wat heet alle normale schaakverhoudingen in, kan bogen op een sterke schaakvereniging". Hij weet nog dat burgemeesters van de stad aan de Merwede vaak lieten weten daarop trots te zijn en zij informeerden dan  naar de laatste uitslagen bij schakende ambtenaren.

Berrevoets vindt dat sociaal contact en de sport mede door Jerry vanuit Sliedrecht een mooi evenwicht heeft gevonden. ''Ondanks dat streven naar een goede club te zijn, die met twee teams in de landelijke derde klasse van de schaakbond KNSB speelt, bleef het karakter van de club behouden. Voor de schaaksport was het ook een gouden zet, dat het al een aantal jaren kan beschikken over een eigen clubgebouw. Dat deed de tijd van spelen in de bovenzaal van de Huifkar snel vergeten. In veel plaatsen is een denksportcentrum vaak een droom, die moeilijk te realiseren is, maar de vereniging met Jerry van Rekom jarenlang prominent gezicht maakte dat zeker waar." Het bestuur van het gebouw, waarin wordt geschaakt, wordt ook gedragen door leden van de schaakclub, die zo de exploitatie toekomst bestendig heeft gemaakt.

Schrijven
Berrevoets hoopt wel, dat Jerry blijft schrijven over schaken. ''Sliedrecht bestaat in 2035 een eeuw. Hij heeft nu dus tijd beschikbaar om een nog uitgebreide historisch boekwerk te maken, dan waarvoor hij zorgde toen Sliedrecht 75 jaar bestond. Wie schrijft, die blijft en zo blijft Jerry schaakactief." 

De Dordtenaar gelooft wel dat Jerry van Rekom zonder alle activiteiten een nog sterkere speler was geworden. ''Jerry kon je soms prikkelen door te zeggen dat hij wel zou verliezen van een op papier sterkere speler, die de favoriet was van het toernooi. Dat liet hij zich al in zijn tijd als jeugdspeler geen twee keer zeggen. Dat vuur is wel gebleven en mag best weer onder de korenmaat vandaan komen,"

De opvolger van voorzitter Jerry van Rekom, Marcel Klein tenslotte vroeg zich af of het neerleggen van alle bestuurlijke taken Jerry nu de energie geeft om eens schaakkampioen van Sliedrecht te worden. Tot nu toe wist Jerry van Rekom vier of zes keer kampioen te worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.