Albert Cuyp vertegenwoordigt in Engeland de stijl van het Hollands licht dat zeker in het rivieren landschap rond Dordrecht zeer aantrekkelijk was. De komende expositie zal ook duidelijk maken dat hij een echte Dordtenaar is en geen Amsterdammer zoals mensen soms denken gezien de naam van een beroemde markt.

Verrassend
Dat er werk van Albert Cuyp uit Engeland komt, is niet verrassend. De schilder uit Dordrecht is daar wereldberoemd. Direct na de Franse tijd (1813) kwam als belangrijkste schilder uit Engeland, Turner, naar Dordrecht toe. Hij bezocht de stad vier keer om de sfeer van Dordrecht uit de tijd van Cuyp te ervaren. Albert werd in 1620 geboren en werd in 1691 in de Augustijnenkerk begraven.

De Koningin van Engeland heeft meer Cuyp schilderijen in bezit, maar het museum in Dordrecht is bijzonder ingenomen met haar medewerking om twee werken de reis te laten maken.

Grootste
De tentoonstelling rond Albert Cuyp geldt als de grootste in de geschiedenis van het museum. Vorig jaar moest de expositie rond vierhonderd jaar Albert Cuyp nog worden doorgeschoven.

Paarlberg
De website van de EO, Blauw Blsoed, geeft veel aandacht aan de reis die de Koninklijke schilderijen gaan maken. Blauw Bloed noteert onder andere :

Het museum is verguld met de bijdragen van de vorstin aan de expositie. Volgens conservator Sander Paarlberg was het zelfs wel een beetje een verrassing dat zijn museum niet een, maar twee doeken mocht lenen. "Bij de koninklijke collectie werden ze enthousiast over het idee dat de werken teruggingen naar de plek waar ze zijn gemaakt en ook over de viering van Cuyps 400e geboortedag."

De koningin bezit meerdere Cuyps, doordat haar verre familielid George IV er wel een dozijn wist te verzamelen.Volgens Paarlberg was er in de 18e eeuw en ook nog aan het begin van de 19e een ware Cuyp-rage onder de Britse aristocratie, die viel voor het 'gouden licht' van de Hollandse meester.