Henk Mesman: ,,Tekorten op woningmarkt vergroten ook in Dordrecht de kans op misstanden."
DORDRECHT - Historicus HENK MESMAN vindt dat de gemeenteraad van Dordrecht juist nu waakzaam moet worden en blijven door de tekorten op de woningmarkt. Particuliere investeerders - die vroeger huisjesmelkers werden genoemd - zijn actief op de woningmarkt.
Hij wijst op een toenmende kans van misstanden ook in Dordrecht. Het is van alle tijden.
Mesman kent voorbeelden uit de Dordtse historie. ,,Er is niets nieuws onder de zon ontdekte ik bij mijn onderzoek naar Hofjes. Een gezin van 18 kinderen woonde bijvoorbeeld in een huisje aan de Korenbloemhof. Het werd later onbewoonbaar verklaard", zo citeert Mesman Angenetha Balm.
Het gaat in de historie niet alleen om een tekort aan goede woningen, voor bijvoorbeeld de starters op de woningmarkt, maar ook om speculatie en huisjesmelkers.
Frans Luijkx
Oud-PvdA gemeenteraadslid Frans Luijkx (1923-2018) zocht in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw vaak de publiciteit als hij in de binnenstad panden ontdekte, waar veel buitenlanders in werden opgehokt. Dat kaarte Frans dan aan.
,,Teveel mensen in een te kleine ruimte in een pand dat slecht wordt onderhouden. Het gaat de eigenaar alleen maar om geld verdienen", zo zei Frans als hij een journalist mee nam op een excursie naar een misstand op huisvestingsgebied. Frans haalde overigens in 1962 bij zijn intrede in de gemeenteraad van Dordrecht, want hij was het eerste RK raadslid bij de PvdA.
Dordrecht staat niet op zichzelf.
Starters
In Zeeuw-Vlaardingen aan de kust komen starters niet meer aan bod, want Belgische beleggers hebben blijkbaar meer macht.
Henk Mesman noemt als voorbeeld dat in het Haagse stadsdeel Laak steeds meer huizen eigendom worden van particuliere investeerders. ,,Hierdoor is het de afgelopen jaren nog drukker geworden in de buurt, wat de leefbaarheid onder druk zet. Het Rijk en de gemeente hebben al maatregelen genomen, maar het is nog wachten op een effect.", zo signaleert hij.
Kadaster
Mesman vindt het de hoogste tijd dat er over de Dordtse situaties ook cijfers op tafel komen bijvoorbeeld op verzoek van de gemeenteraad. ,,In het laatste kwartaal van 2020 viel dertig procent van de Haagse huizen die door een bewoner werd verkocht in handen van een particuliere investeerder. Zo bleek afgelopen weekeinde uit een onderzoek van het Kadaster. In sommige buurten in Laak, loopt dit percentage zelfs op tot veertig procent, fors hoger dan het landelijke gemiddelde van 15 procent. Laak is, evenals het stadsdeel Escamp, zo populair onder beleggers vanwege de relatief lage huizenprijzen."
Historie
Volgens Mesman laat de historie ook zien, dat juist nu het evenwicht tussen vraag en aanbod zo is verstoord, de overheid ook locaal stappen moet nemen.
“Tijdens de industriële revolutie kochten veel huisjesmelkers grote panden op in steden zoals Amsterdam en Rotterdam. De kamers van het pand werd afzonderlijk verhuurd aan arme gezinnen die werk zochten in de grote stad. Sommige kamers hadden geen enkel venster zodat er de hele dag een olielampje stond te walmen. De kamers hadden natuurlijk verder geen voorzieningen. Er was in het hele pand maar één plee voor soms wel 100 mensen. Er was een overschot aan huishoudelijk afval dat vaak niet werd opgehaald. De panden werden niet onderhouden want dat kostte alleen maar geld voor de verhuurders. De wijken barstten uit hun voegen omdat ze niet op zoveel mensen berekend waren. Tegenwoordig heten deze huisjesmelkers 'particuliere' investeerders. "