Historie van Oude Postkantoor lijkt vergeten te zijn in het Dordrechts Museum
DORDRECHT - Voor veel Dordtenaren roept het oude postkantoor aan het Bagijnhof nog dierbare herinneringen op. Het werd in 1975 gesloopt en in Dordrecht wordt nog getreurd, maar in het Dordrechts Museum lijkt dat vergeten te zijn.
Een bewijs: In het Dordrechts museum hangt, in een zaal naast de expositie over bomen, een grote foto aan de wand. In het bijschrift wordt 800 jaar stad genoemd.
Op de grote foto is de sloop zichtbaar van woningen in hartje Dordrecht om zo plek te maken voor de eerste versie van het Statenplein.
Kijkers kunnen zo bijna 50 jaar terug gaan in de tijd. Het is ook een treffend tijdsbeeld.
Beeldbepalend
In de verte is een hoger, beeldbepalend pand zichtbaar.
Het wordt niet omschreven, maar is wel het oude Postkantoor. Dat pand staat ook aan de vooravond van de sloop.
Wellicht kwam de schrijver van de tekst van buiten de stad, zodat er geen historisch gevoel is aan de meest beeldbepalend sloop in de tweede helft van de twintigste eeuw, aldus veel Dordtenaren.
Het kan ook anders gaan...
In Dagblad De Dordenaar werd vaak geschreven over de sloop ook in een column zijdelings. Journalist Mark Benjamin - vanaf 2007 communicatiemedewerker gemeente Dordrecht - noemde in zijn tijd bij het dagblad De Dordtenaar de betreurde sloop het meest in de Zijdelings.
Dat was markant, want hij kwam pas rond 1992 uit Noord-Holland naar Dordrecht toe. Hijwist dus snel een pijnpunt te ontdekken.
Klok
De sloop van het oude postkantoor aan het Bagijnhof is de grootste stedebouwkundige misstap van de vorige eeuw.
Dichter en schrijver Kees (C.A.) Klok noemt het als argument om aan te geven dat de oudste stad van Holland daarom niet de mooiste stad is geworden. Hij schrijft met regelmaat een weblog.