Sluiting van de Hoeksteen

28 januari 2009

DORDRECHT - RK de Hoeksteen sluit 8 februari 31 jaar historie af. De wijk Sterrenburg – met meer dan twintigduizend inwoners - houdt zichtbaar nog twee kerken over: De tot de Protestantse kerk Nederland behorende Ontmoetingskerk in Sterrenburg 3 en de Gereformeerde Gemeente Nederland (GGN) in Sterrenburg 1. De tot de RK Titus Brandsma parochie behorende de “Hoeksteen” sluit op zondag 8 februari (half twaalf) met een laatste eucharistieviering een tijdperk af. Belangstellenden zijn dan welkom.

Bert Koekenbier,  José Rientjes en Anneke Verbraak hebben de geschiedenis van de RK Hoeksteen op papier gezet. Ze schrijven over de sluiting: ,,Het is heel jammer, maar zoals overal in de kerk is ook hier een teruggang te zien in het aantal mensen dat de vieringen bezoekt. De huidige bezoekers zijn nog steeds erg verbonden met de Hoeksteen en zien de sluiting ook als een verlies voor hun contacten. Maar net als bij de start zullen zij de draad weer ergens anders oppakken en elkaar op een andere manier blijven ontmoeten.”

De RK Hoeksteen begin dynamisch met honderd mensen op de viering. ,,De kleinschaligheid, het komen wonen in een wijk in opbouw en de kinderen waren allemaal ingrediënten die het mogelijk maakten om een gemeenschap te laten ontstaan die dynamisch en ondernemend was.”

Na bijna twee jaar gekerkt te hebben in de school de “de Komeet” werd op 19 juni 1977 door bisschop Simonis de kerkgelegenheid “de Hoeksteen” aan de Schuilenburg 16 officieel in gebruik genomen. Het gebruik van de gymzaal van de school Beijenburg, nu de Satelliet, en de eigen ruimte van de Hoeksteen vormde een goede basis. Dit aantal werd met Kerstmis en andere bijzondere vieringen gemakkelijk gehaald. Pater Stegging en Pater de Lange werden de vertrouwde namen.

Door de tweeledige functie van de gymzaal wordt in het weekend de gymzaal omgebouwd tot kerkgelegenheid. Banken, hoepels en andere attributen worden weggehaald, stoelen en een tafel voor de dienst neergezet, kaarsen, een Maria beeld, planten etc. maken er een sfeervolle atmosfeer om een viering bij te wonen. De raamdecoraties zijn ontworpen en gemaakt door Nol Knapen. De horizontale ramen geven aan waarmee de mens van vandaag, van gisteren en van morgen te maken heeft. De verticale ramen roepen de bevrijdende aanwezigheid van God op. Uittocht en doortocht naar bevrijding, naar leven; het beloofde land.

De Hoeksteen gaat ook door, maar elders en anders. Het dames-herenkoor functioneert nog steeds en de leden van dit koor gaan elders in Dordrecht aansluiten bij andere koren en blijven zingen in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

De kerk draagt al enige in feite al in verband met de mogelijke zaligverklaring de Karmeliet Titus Brandsma ook deze naam. Door een Dordtse kunstenares, Monique Polak, werd de muursteen ontworpen en tijdens een plechtige viering onthuld.
Het is te hopen dat deze steen na de sluiting opnieuw een plek binnen de parochie zal krijgen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.