Tachtigduizend bezoekers verwacht op Calvijnexpositie in Grote Kerk

01 maart 2009
Tachtigduizend bezoekers verwacht op Calvijnexpositie in Grote Kerk

DORDRECHT - De stad Dordrecht is in maart, april en mei regelmaat in het (landelijke) nieuws, dankzij de aandacht voor de (inter) nationale Calvijnherdenking, met op 30 mei premier Balkenende in de kerk. Dordrecht is de hoofdstad van de Calvijnherdenking, want de Dordtse Synode van 1618-1619 koos voor de gereformeerde leer van Calvijn.
 
De gemeente Dordrecht heeft het eerste persbericht uitgestuurd om de expositie in de Grote kerk aan te kondigen. Daarin wordt opgemerkt dat op tachtigduizend bezoekers wordt gerekend. Als dat alleen al het bezoek aan de  tentoonstelling is, dan gaat het monument van de stad een absoluut bezoekersrecord tegemoet: Ruim boven de honderdduizend mensen naar de kerk met een geschiedenis van achthonderd jaar. Daarmee wordt de Grote kerk met stip de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad, met de toren als op veel schilderijen onmisbaar accent om de Dordt mee identiteit te geven.
 
Overigens blijft de vraag: Hoeveel Dordtenaren grijpen de aandacht voor Calvijn in de stad aan om - wellicht voor de eerste keer - de kerk te gaan bezoeken? Uit eerder onderzoek van de gemeente blijkt immers, dat er nog steeds veel volwassenen stadsgenoten nog nooit de kerk van binnen hebben gezien.
 
De gemeente doet er alles aan om een aanleiding te presenteren. De overheid laat trots weten dat de expositie 'Calvijn & Wij' die in mei 2009 in Dordt opent, de eerste is in Nederland ooit over dit onderwerp. ,,Dordrecht pakt uit met de markante Grote Kerk als locatie voor de expositie en met een gevarieerd cultureel programma in de stad. Wereldwijd wordt dit jaar Calvijns 500ste geboortejaar herdacht. Dordrecht is met de tentoonstelling en het cultureel programma het centrum van de Calvijnherdenking in Nederland."

Aan de presentatie in de Grote Kerk is aan de nodige aandacht besteed. Juist omdat het belooft onconventioneel en multimediaal te worden, nog even alle informatie op een rij.

De bezoeker wordt eerst geconfronteerd met het begrip 'calvinisme', waarmee typisch Nederlandse karaktertrekjes worden getypeerd, en met zijn eigen ideeën en gevoelens hierover. Staat het voor soberheid, degelijkheid, ijver, 'zuunigheid', dat ene koekje bij de koffie? Is het typisch Nederlands? En wat is het verband met Calvijn en zijn ideeën; is dat er wel? Vervolgens bieden animaties een bijna persoonlijke ontmoeting met de mens Calvijn, en maakt de bezoeker kennis met zijn leven, zijn leer, zijn tijd en de betekenis van zijn werk voor het protestantisme in Nederland. De tentoonstelling zal aantrekkelijk zijn voor niet-gelovigen die zich in de cultuurhistorische betekenis willen verdiepen alsook voor mensen met een kerkelijke achtergrond.

Dordrecht en cultureel programma 
In de monumentale Grote Kerk is de gehele kooromgang gereserveerd voor 'Calvijn & Wij'. De kerk is een historisch passende locatie; Willem van Oranje nam hier in 1573 deel aan het heilig avondmaal en koos zo de zijde van de calvinisten. Ook werden er in 1619 de uitkomsten van de Dordtse Synode openbaar afgekondigd, geïnspireerd door Calvijns ideeën. En Dordrecht biedt meer 'Calvijn' in 2009. In Het Hof is de fototentoonstelling 'Calvijn & Ik' gepland, met foto's van wat Nederlanders als calvinistisch ervaren; het Dordrechts Museum aan de Haven en het Simon van Gijn-museum aan huis tonen elk een selectie kunstwerken rond Calvijn en de Reformatie; er zullen tal van culturele activiteiten worden georganiseerd, met film, theater, muziek en debat. Op 30 mei zal de Nationale Calvijnherdenking in Dordrecht plaatsvinden met bijdragen van premier Balkenende en James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis.

Partners en samenwerking
'Calvijn & Wij' is een coproductie van Erfgoedcentrum DiEP in Dordrecht en het Instituut voor Reformatieonderzoek van de Theologische Universiteit Apeldoorn. Opera Ontwerpers uit Amsterdam tekent voor de vormgeving. Er wordt samengewerkt met Musée International de la Réforme uit Genève, met het Dordrechts Museum en met Dordrecht Marketing.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.