Elias in Scratch - nieuw hoogtepunt voor Dordtissimo

02 maart 2009
Elias in Scratch - nieuw hoogtepunt voor Dordtissimo

PAPENDRECHT - Elias in Scratch - Op 7 maart is de Wilhelminakerk weer een hele dag de plek waar Dordtissimo gaat “scratchen”.

Vanaf 09.00 uur komen zo’n 230 zangers uit heel Nederland bijeen om in acht uur de Elias van Mendelssohn gezamenlijk in te studeren. Al deze zangers hebben één ding gemeen, de liefde voor massale samenzang en het gebrek aan tijd om lid te zijn van een gewoon koor. Anneke Korteweg, afkomstig uit Dordrecht maar nu woonachtig in Rotstergaast (Friesland) zingt nog steeds graag jaarlijks mee in het Dordtissimo-koor. “Het is gelijk ook weer een mooie gelegenheid om oude bekenden te zien en te genieten van die prachtige kerk en lieve mensen hier. Ik ben thuis al vele maanden aan het oefenen met een voorbeeld-CD en mijn bladmuziek. Het is een lastig stuk maar zo ontzettend mooi om naar te luisteren”.

 ’s Middags komen daar het begeleidingsorkest Continuo uit Rotterdam bij en vier solisten, samen met het Toonkunstkoor Dordrecht dat de kwartetten verzorgt. Deze combinatie is op zich al tamelijk uniek. Normaliter horen er acht solisten mee te werken aan deze ouverture, maar de kostenstructuur van de Stichting Dordtissimo kent haar grenzen. Mede dankzij een subsidie van de gemeente Dordrecht kunnen we deze muziek op fantastische wijze voor een groot publiek ten gehore brengen en toch de toegangsprijzen laag houden.

Ook dit jaar weer wordt het geheel gedirigeerd door de onvolprezen dirigent Ries van der Zouwen. In zijn eentje mag hij het massale koor, orkest (38 muzikanten) en solisten naar de toppen van hun kunnen leiden. Dat hij daar talent voor heeft is gebleken tijdens de vorige scratch-edities. Zijn uitvoeringen van de Messiah, de Johannes Passion en het Requiem galmen nog na. De bezieling voor muziek koestert hij al vanaf zijn jeugd. Van zijn ouders moest hij maar eerst een echt vak gaan leren. Na afronding van zijn leraren opleiding was daar de basisschool die overdag zijn tijd vroeg. In de avonduren en het weekend begon Ries al snel aan de opleiding Koor- en Orkestdirectie. Sinds die tijd heeft hij menig koor onder zijn hoede gehad, waar sinds kort Toonkunstkoor Dordrecht de vruchten van mag plukken. De keuze om dit koor de kwartetten te laten verzorgen is daarom geen vreemde oplossing.

’s Avonds begint de uitvoering van dit meesterwerk om 19.30 uur precies. De kerk is al vanaf 19.00 uur open voor de bezoekers. Aan de zaal zijn toegangskaarten te koop voor € 17,50 per stuk. In de voorverkoop zijn ze echter goedkoper: bij Spiering Muziek en Klassiek Dordrecht (beide aan de Voorstraat West) zijn ze verkrijgbaar voor € 15,00. Men kan ook geld overmaken op rekening 933955 ten gunst van Dordtissimo, onder vermelding van “Toegangskaart + naam”, waarna de kaarten bij de ingang klaar liggen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.