Proeven met energiezuinige verlichting op straat

18 maart 2009

PAPENDRECHT - De gemeente Dordrecht gaat een aantal proeven starten met LED– en dimverlichting langs doorgaande wegen en als sfeerverlichting van gebouwen. Wethouder D.A. van Steensel van Milieu: “Door te kiezen voor deze vorm van energiezuinige openbare verlichting spaart de gemeente het milieu, terwijl er niet tot nauwelijks wordt ingeboet aan comfort, sfeer en de verkeers- en sociale veiligheid. De investeringen betalen zich binnen vijftien jaar terug.”

Dimlicht
De aankomende twintig jaar kan de grootste winst gehaald worden bij het toepassen van dynamische verlichting. Het gaat om een energiebesparing van 10,5 procent door het dimmen van licht tijdens de nachtelijke uren langs hoofdwegen. Daarnaast kan ook nog eens twee procent - dit is 92.000 kiloWatt uur per jaar - extra bezuinigd worden op de verlichting langs doorgaande wegen in de wijken en langs hoofdwegen, door wit licht te gebruiken in plaats van de huidige goudgele verlichting.

LED-lampen
De LED-verlichting voor de openbare wegen is in ontwikkeling, in een aantal gevallen is er een energiebesparing te halen. Met de huidige verlichtingsmiddelen kan er naar verwachting een energiebesparing worden gehaald van 1,5 procent uit het overstappen naar LED-verlichting bij die verlichtingsarmaturen die aan vervanging toe zijn.
De genoemde getallen zijn percentages ten opzichte van het totale areaal van de openbare verlichting in de gemeente Dordrecht.

Sfeerverlichting
Een proef met boomverlichting aan de Johan de Wittstraat heeft uitgewezen dat er daadwerkelijk een energiebesparing van negentig procent te halen valt door het gebruik van LED-verlichting. In 2009 zal alle afgeschreven boomverlichting langs de Johan de Wittstraat en de Stationsweg om deze reden worden vervangen door LED-lampjes. Met de huidige energietarieven levert dit een besparing op van 7.700 euro per jaar.

Overige proeven
In de winter van 2009-2010 wordt er een proef met de seizoensverlichting in de Couleur Locale straten uitgevoerd met LED-verlichting. Dit is een proef waarbij getest wordt welke kleur en materiaalkeuze het beste is. Voor het toepassen van energiezuinig licht en / of het dimmen van de belangrijke hoofd- en ontsluitingswegen vindt in 2009 een proef plaats langs de Stadspolderring. Hierbij wordt bekeken of het witte licht en het dimmen lampen in de nachtelijke uren maatschappelijk verantwoord is en ook of de verkeers- en sociale veiligheid niet in het geding komt. Bij deze proef lijkt een energiebesparing haalbaar van 60 procent, wat een besparing van 4.300 euro zou opleveren.

Evaluatie proeven
Tot slot worden op dit moment kleine LED-proefprojecten voorbereid voor een of twee straten in nog nader te bepalen woonwijk. De proefopstellingen worden gebruikt om de verlichtingsarmaturen te testen op technische mogelijkheden en mogelijke toepassingen bij vervangingsprojecten. Medio 2010 zullen alle proefprojecten worden geëvalueerd wat kan leiden tot een aanscherping van het huidige beleid zoals beschreven in de Nota Openbare verlichting Dordrecht 2004-2013.

Groene energie
“De proeven met de straatverlichting passen binnen de traditie van de gemeente om te kiezen voor groene energie waar bovendien spaarzaam mee wordt omgegaan. Dordrecht maakt voor honderd procent gebruik van energie uit verbranding van afval door het afvalverwerkingsbedrijf HVC. Daarnaast liep de gemeente begin jaren negentig voorop door bij vervanging van oude armaturen consequent te kiezen voor energiezuinige verlichting. De laatste jaren zijn bovendien LED-lampen gebruikt bij signaalverlichting op bruggen, in verkeerslichten en voor het aanlichten van onder andere gebouwen. Uit een onlangs uitgekomen Energiescan Openbare Verlichting en energiebesparing op straatverlichting, blijkt dat de gemeente Dordrecht gunstig afsteekt bij andere gemeenten”, aldus wethouder Van Steensel.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.