Peter Dillingh' zoekt naar ontstaan van Sterrenburgkerk op heel aparte plek

21 maart 2009

DORDRECHT - De Dordtenaar Peter Dillingh'behoort tot de belangrijkste kerkelijke geschiedschrijvers van nu  in de stad. Hij doet regelmatig een beroep op mensen om hem te helpen. Zo onderzoekt Dillingh ' nu dat in de Dordtse wijk Sterrenburg de kerk wel op een heel bijzondere plaats begon: Zijn verhaal:
Er is een tijd geweest, dat Sterrenburg kerkelijk onder Dubbeldam ressorteerde en dat de Sterrenburgers kerkten in het 50KV-station, in de driehoek tussen Oudendijk, Kapteinweg en Galileïlaan.


De eerste kerkdiensten in het KV-station werden gehouden op zondag 6 september 1970. ’s Morgens preekte ds. W.F.M. Lindeboom, emeritus van Zwijndrecht, die hulpdiensten verrichte op Dubbeldam. ’s Middags behandelde ds. A. van Asselt Zondag 20 van de Heidelbergse Catechismus.


‘Sterrenburger’ filosofeerde in de kerkbode over de vraag: wat maakt een gebouw tot kerk? “Géén van de Sterrenburgers zal u aan een afdoend antwoord kunnen helpen waarschijnlijk en toch, ze gaan! Ze gaan naar hun kerk. Waar de dominees ontvangen worden in het voet-was-spoelhok, waar een dominee (Ton!) “buiten z’n boekje” mag gaan (liefst vaker) en in de gemeente preekt, zodat de mensen op de eerste rijen de dominee wel horen, maar niet zien, want ze mogen niet “gaan zitten draaien in de kerk” hebben ze geleerd; waar de ouderling de psalmen en gezangen op een schoolbord schrijft, waar een mevrouw nog gauw even wat rozen haalt thuis, “want de dominee zag de vorige keer geen bloemen en misschien zegt hij er nu weer wat van”. Zo gaat dat bij ons in het 50KV-Station – zo gaat dat bij ons in de kerk!”


De gemeente die samenkomt rondom het Woord, die maakt een gebouw tot kerk! Dat hadden de Sterrenburgse pioniers goed begrepen. Een jaar later kreeg het KV-station een kansel. De maker bleef anoniem. Ds. Tissink schreef: “Wel heb ik begrepen dat hij en zijn vrouw blij zijn dat ’t karwei geklaard is, want het was letterlijk “huiswerk”. En dat in de huiskamer: krullen, zaagsel etc. op de koop toegenomen als duidelijk, soms hinderlijk, bewijs van medewerking aan de kerk.” De kansel was gesierd met het Christus-monogram en een voorstelling naar Spreuken 25:11: “Het juiste woord op de juiste tijd is als een gouden appel op een zilveren schaal.”
Zouden de Sterrenburgse pioniers nog foto’s bewaard hebben van het KV-station en die fraaie kansel?

Peter Dillingh, tel. 631 15 49.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.