Project Duizend en één kracht van start

23 maart 2009
Project Duizend en één kracht van start

DORDRECHT - In drie jaar tijd 450 Dordtse migrantenvrouwen bemiddelen naar een vorm van vrijwilligerswerk. Dat is het doel van het project Duizend en één kracht, dat op vrijdag 20 maart in Dordrecht is gestart. Verantwoordelijk wethouder A.T. Kamsteeg (Welzijn): “We willen dat iedereen in Dordrecht de kans krijgt om mee te doen in de samenleving, ook onze migrantenvrouwen. Vrijwilligerswerk is een stap. Ik roep vrouwen op van de kans gebruik te maken”.

Deelname aan vrijwilligerswerk in de buurt , op school, in een zorginstelling, gastouder zijn of actief lid zijn van een vereniging: het zijn allemaal manieren om mee te doen in de samenleving. Maatschappelijk meedoen, kan naast -of als opstap naar- betaald werk bijdragen aan emancipatie. Het kan ook een invulling zijn van burgerschap. Betaalde arbeid en economische zelfstandigheid zijn namelijk niet voor iedereen bereikbaar. Dit geldt vooral voor een relatief groot aantal autochtone en allochtone vrouwen met een laag opleiding- en taalniveau of weinig kennis van de Nederlandse samenleving. Zij lopen het risico langs de kant te komen staan en in een sociaal isolement te raken. Duizend en één kracht richt zich op vrouwen die iets willen doen voor een ander, willen werken aan persoonlijke ontwikkeling, het Nederlands w illen leren en oefenen of in contact willen komen met anderen. Maatschappelijke participatie geeft net als betaald werk de voldoening van meedoen in de samenleving.

Uit de integratiemonitor die in 2007 is verschenen, blijkt dat 40% van de autochtone Dordtenaren vrijwilligerswerk doet, tegenover 25% Surinaamse en 20% van de Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse Dordtenaren. Hierin ligt voor de gemeente Dordrecht een belangrijke motivatie om de maatschappelijke participatie en vrijwilligerswerk meer te stimuleren bij deze groepen.

50.000 vrouwen
Duizend en één kracht is opgezet door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Gesteund door VROM en SZW. In totaal wil het rijk in drie jaar tijd 50.000 vrouwen enthousiast maken voor vrijwilligerswerk. De gemeente Dordrecht doet mee, omdat de ambities van het rijk goed aansluiten bij de doelstellingen van de gemeente Dordrecht op gebied van integratie.

Kosten
In totaal is voor het project per jaar 100.000 euro gereserveerd. De gemeente Dordrecht betaalt daarvan de helft, het ministerie van OCW de andere helft. In het project werken gemeente, algemene instellingen, vrijwilligers- en migrantenorganisaties samen aan de werving en begeleiding van allochtone vrouwen in het vrijwilligerswerk. de organisaties 4All Advice en Compas zorgen voor de werving van de vrouwen. En PAD (Participatie en Activering Drechtsteden) voor de bemiddeling van de vrouwen naar vrijwilligerswerk.

Make A Difference Day
De aftrapdag is met opzet gekozen. Die valt samen met Make A Difference Day (MADD). MADD is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij naast tienduizenden Nederlanders ook vele bedrijven zich vrijwillig inzetten voor de samenleving.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.