Dordrechts Museum in oktober in voetsporen van schilder Albert Cuyp

31 maart 2009

DORDRECHT - De vereniging Dordrechts Museum de Dordtse schilder Albert Cuyp (1620-1691) weer in het volle licht. De vereniging gaat met de leden in het eerste weekeinde van oktober Cuyp kijken in Engeland. Dat wakkert de belangstelling aan voor de beroemste Dordtse schilder, die ook is opgenomen in de Dordtse historische kalender. In 2020 kan immers zijn vierhonderdste geboortedag luister worden bijgezet door een grote expositie.

De vereniging Oud-Dordrecht ging enkele jaren geleden met een excursie naar Parijs waarbij de voetsporen van Scheffer, die lange tijd in Parijs woonde en werkte, werden gevolgd. ,,Deze excursie was een succes en het logische gevolg is een even interessant thema te vinden voor een nieuwe meerdaagse excursie. Conservator Sander Paarlberg  bracht ons op het idee de schreden naar Londen te richten. In en om deze stad blijken zich zoveel schilderijen van onze beroemde stadgenoot Aelbert Cuyp te bevinden, dat dit wel heel erg uitnodigt naar Engeland te reizen om deze werken te gaan bekijken. Aelbert Cuyp is er zelf nooit geweest, maar zijn schilderijen hebben hun weg naar Engeland vanaf het midden van de 18de eeuw zeker weten te vinden. Nergens anders werden zijn zonovergoten landschappen met ruiters en koeien zo populair. Zij zijn in meerdere fraaie collecties in Londen te zien en wij zijn druk doende hieruit een aantrekkelijke selectie samen te stellen. Bovenaan het lijstje prijkt de National Gallery, dit museum in het hartje van Londen herbergt een grote collectie van zijn schilderijen. Wij zullen hier naast gezichten op Dordrecht die de bijnamen ‘The Large Dort’ en ‘The Small Dort’ dragen,  ook de befaamde ‘Bute Cuyp’ te zien krijgen, een van de grootste en meest indrukwekkende schilderijen van Cuyp. In 1764 werd het aangekocht door de 3rd Earl of Bute, waarmee de Cuyp-rage van start ging. Voor een recordbedrag van ₤ 8 miljoen werd het schilderij uiteindelijk in 1989 door de National Gallery aangekocht. Het voorlopige programma omvat  verder een bezoek aan de Wallace Collection in Hertford House en aan enkele landhuizen buiten Londen waar eveneens fraaie Cuyps te vinden zijn. Om goed beslagen ten ijs te komen zal Sander Paarlberg de excursie inleiden met een lezing. Ook heeft hij toegezegd de excursie te willen begeleiden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.