Steeds meer reacties op Dordtse dragers Militaire Willemsorde (MWO)

17 april 2009

DORDRECHT - Bij het museum 40-45 aan de Nieuwe Haven komen steeds meer reacties binnen van mensen die nog iets weten over de minstens tien dragens van de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willemsorde (MWO), die een band met de stad Dordrecht. hebben.

Op zaterdag 2 mei om 11 uur gaat er in het museum een expositie open over de MWO, zoals de belangrijkste onderscheiding voor militaire kortweg heet. Ook is er landelijk aandacht voor de inzet van het museum om de mannen van toen weer terug te brengen in de herinnering. Ook op de site www.grebbenberg.nl is veel aandacht voor het onderwerp. De manifestatie www.dordtopenstad.nl zal op 10 mei aandacht besteden aan de MWO dragers van Dordrecht. 
 Het museum gaf al eerder aan, waarom nu juist aandacht wordt besteed aan de Willemsorde:  ,,Eind mei wordt na 56 jaar wederom door de Koningin de militaire willemsorde uitgereikt. Daarom willen wij aandacht besteden in het museum aan de geschiedenis van deze militaire ridders. Dat is in Dordrecht nooit eerder gedaan en zal daarom een unieke gebeurtenis zijn" zo zegt museumvoorzitter Theo Berendsen.
De opzet is dat op zaterdag 2 mei een speciale tentoonstelling rond de Dordtse dragers van de militaire willemsorde wordt geopend in het museum aan de Nieuwe Haven. Dat past zeker in de tijd van het jaar met op 4 mei de nationale dodenherdenking en op 5 mei bevrijdingsdag. ,,Met het oog op een brede tentoonstelling verzamelen we informatie en willen we graag in contact komen de familie en bekenden van de mensen, die zijn onderscheiden. De eerste contacten zijn al gelegd en we hopen ook familie van gedecoreerden te kunnen begroeten," aldus Berendsen.
 
De speciale Dordtse MWO expositie omvat in elk geval tien gedecoreerden uit de tweede wereldoorlog. Het is markant dat de bijna jaargenoten mr. C. Brouwer van de inlichtingengroep Albrecht en geheimagent Aart Alblas de gereformeerde Dordtse Bavinckschool bezochten en ook met de Wilhelminakerk een band hadden. Samen met adjudant Koster, die in de jaren zestig met grote militaire eer op de Essenhof werd begraven, zijn zij de echte Dordtse MWO-dragers die in de stad woonden. Op de Staart is naar Koster een straat genoemd en naar Alblas een brug.
 
Het museum maakt na onderzoek de volgende voorlopige namenlijst bekend van gedecoreerden met een band met de stad Dordrecht: B. Swagerman geb.14-01-1917 te Amsterdam. ( Wapen der Militaire Luchtvaart). A. van Vlierden, geb.18-03-1894 te Amsterdam ( Wapen der Genie). J.B.Plasschaert, geb.10-08-1918 te Middelburg (Wapen der Genie). C.M.O.Oomen, geb.10-08-1918 te Raamsdonk ( Korps Pontonniers en Torpedisten)  H.P.Koster, geb: 11-04-1883 te Haarlem (Pontonniers en Torpedisten)  F.P.de Jager, geb: 18-03-1914 s’Gravenhage (Wapen der Artillerie) J.van der Houwen geb. 26-11-1909 te IJsselmonde, (Wapen der Genie) W.C.H.Dekker,geb.15-06-1917 te Amersfoort ( Wapen der Infanterie, 1e Regt.Wielrijders)  mr.C.Brouwer, geb.17-03-1919 te Dordrecht, (Leidinggevende bij spionage en inlichtingengroep Albrecht) A.Alblas, geb.20-091918 te Middelharnis (Koninklijke Marine).
Kijk eens wat je met deze info kunt doen voor een artikel.

De inzet van het museum om voor het eerst de Dordtse dragers van de hoge onderscheiding zichtbaar te maken, komen voort uit het platform Stedelijke herdenking en hebben ook de steun van het Centraal Oranjedag comité. Berendsen: ,,We vinden dat de stad meer met de historie kan doen. De komende expositie is zeer actueel gezien de unieke gebeurtenis eind mei, wanneer de Koningin persoonlijk majoor Kroon zal decoreren. Dat maakt nog eens duidelijk, dat we ook de tien mensen met banden met onze stad niet mogen vergeten en een plek in onze geschiedenis moeten geven. We zeggen immers in het platform stedelijke herdenking: iedereen telt mee. Dat geldt zeker voor zij die voor onze vrijheid in de tweede wereldoorlog bereid waren om met hun leven te betalen."

Reacties en informatie over de tien dragers zijn welkom bij de secretaris van het museum: museum4045@gmail.com of er kan op de openingstijden worden gebeld met het museum aan de Nieuwe Haven tel. 078-6130172.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.