Bushokje ook besproken in de Augustijnenkerk

23 april 2009

DORDRECHT - De commotie rond het bushokje in de vorm van een schedel aan de Dordtse Maria Montessilaan kwam ook aan de orde in het Calvijndebat in de Augustijnenkerk. Volgens de Dordtse professor dr. F. A. van Lieburg gaf alles precies de speelruimte aan van het calvinisme in het Calvijnjaar. Leerlingen waren er bang van, maar zij reageren volgens Van Lieburg heel oprecht tot zelfs in het NOS Jeugdjournaal toe.  Het betrof de leerlingen van de reformatorische ds. J. Bogermanschool.

In de stad zijn er ook calvinistische symbolen over dood en leven in Dordrecht, zoals de vorm van de Grote Kerk. Van Lieburg: „Als extravagante bushokjes een discussie kunnen uitlokken over existentiële thema’s waarover volstrekt tegenovergestelde overtuigingen bestaan, waarom dan ook niet de Grote Kerk die, vanuit de hemel gezien, als een immens kruis de dood van Christus predikt?”

De calvinisten hanteerden ook vroeger de symboliek van schedels, zoals de twee gelauwerde doodshoofden op het grafmonument voor burgemeester Meyndert van Segwaart in de Augustijnenkerk. Een slang is er ook te zien die in zijn eigen staart bijt. Een oud symbool voor de eeuwigheid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.