Dordrecht en Drechtsteden verheugd over uitspraak Raad van State

23 april 2009

DORDRECHT - De Raad van State heeft vandaag het Koninklijk Besluit over de IJslandse tegoeden vernietigd. Door dit Koninklijk Besluit moesten Dordrecht, de Drechtsteden en veertien andere overheden hun pogingen staken om via beslaglegging geld terug te halen dat zij bij de IJslandse bank Landsbanki op spaardeposito hadden staan. Hoewel de samenwerkende overheden verheugd zijn over de uitspraak, kunnen zij, door een moratorium van de IJslandse overheid, de beslagen nu niet meer te gelde maken.
Om meer inhoudelijk op de uitspraak van de Raad van State te kunnen reageren en mogelijke consequenties of vervolgstappen aan te kunnen geven, is zorgvuldige bestudering van de uitspraak vereist. De zaak bij de Raad van State draaide vooral om de principiële vraag of de Rijksoverheid een rechtsgang van een andere overheid mag verhinderen. ,,We zijn tevreden dat we in deze principiële kwestie gelijk hebben gekregen”, zegt de Dordtse wethouder van financiën D.A. van Steensel. ,,Maar daarmee hebben we ons geld nog niet terug.’’ Dordrecht heeft voor 8 miljoen euro aan deposito’s staan de Landsbanki, de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden 7 miljoen euro.

Met succes beslag leggen
De gang naar de rechter in oktober was nodig om een incassoprocedure te kunnen uitvoeren in Noorwegen en Luxemburg. Door snel te reageren na het bekend wor den van de problemen in IJsland wisten de samenwerkende overheden met succes beslag te leggen op bezittingen van Landsbanki.
Door het Koninklijk Besluit werd het voor de overheden onmogelijk om deze beslagen te gelde te maken. De gedupeerde overheden hebben voor in totaal circa 200 miljoen euro aan deposito’s staan bij het IJslandse Landsbanki.

Doorgaan met geld terug halen
De gedupeerde overheden zien het als hun plicht er alles aan te doen om dit geld voor hun inwoners terug te krijgen. Ze gaan daarom door met hun andere pogingen het uitgezette geld terug te halen.
Landsbanki is nog steeds niet failliet en bevindt zich met het door IJsland afgekondigde moratorium, momenteel in een situatie die vergelijkbaar is met wat we in Nederland ‘surseance van betaling’ noemen.
Op dit moment wordt in IJsland gekeken wat de bezittingen van Landsbanki waard zijn. Daarnaast is een crediteurencomité gevormd waarin gesproken wordt over de verdeelsleutel van de bezittingen over de schuldeisers van Landsbanki. De samenwerkende overheden hebben een afvaardiging in dit crediteurencomité en werken daarbij goed samen met het Rijk.

Samenwerkende overheden
De overheden die samenwerken in het terughalen van hun vorderingen op Landsbanki zijn: de gemeenten Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Asten, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere, Zundert en de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden (Dordrecht + vijf gemeenten), het Waterschap Roer en Overmaas, SaBeWa (Samenwerking Belasting en Waardebepaling; GR Goes + drie gemeenten) en de provincie Noord-Holland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.