Pierre Smeets voor derde keer kampioen van schaaksoos Willige Dame

12 mei 2009
Pierre Smeets voor derde keer kampioen van schaaksoos Willige Dame

DORDRECHT - Pierre Smeets is voor de derde keer kampioen geworden van de schaaksoos de Willige Dame. Dat deed hij met een honderd procent score en dat is een kampioensrecord. Smeets speelt dinsdag 19 mei vanaf 20 uur de eresimultaan in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt. De kampioen behoort al vanaf 1980 bij de Dordtse schaakwereld. Hij was één van de toppers van schaakclub Groothoofd. Deze vereniging is al zeven jaar geintegreerd in schaakclub Dordrecht.
 
De Willige Dame beschouwt zich meer als een schaaksoos, een andere schaakvorm sinds de negentiende eeuw. De laatste seizoenen is de Willige Dame mede door de inzet van Pierre Smeets steeds sterker geworden. De vereniging beslist binnenkort over de mogelijke promotie van de hoogste provinciale klasse naar de landelijke (KNSB) competitie.
 
Tot pakweg vijf jaar geleden wist de eigenaar van poffertjessalon Visser, Jaap Mol, het vaakst het kampioenschap in zijn horecazaak te domineren: Tien keer werd Mol gekroond.  Hij eindigt nog met regelmaat in de top 10, maar in de strijd om het kampioenschap spelen andere spelers een rol. In het tijdperk na record-kampioen Jaap Mol heeft Pierre Smeets inmiddels het record geevenaard van Hans Berrevoets: drie titels. Daarnaast ging het kampioenschap nog naar Theunis den Rooijen, Arno Slagboom, Sander Vogelezang, Hans Nunnikhoven en Jaap Verhoef.
 
In de strijd om de ereplaatsen heeft de Zwijndrechtse jeugdspeler Teus Slotboom jr., die woont in Dordt, ook stevige vorderingen gemaakt. Hij eindigt bij de Willige Dame al vier competities in de top 10 en verdeelde nu met Berrevoets het zilver en brons achter de onstuitbare Pierre Smeets.  Kees van 't Hoff, die komend seizoen voor Zwijndrecht 1 uitkomt, had ook een sterk seizoen. Hans Nunnikhoven, de vorige kampioen, liet nog een goede eindsprint zien. Ook Jan Molema en Willem Weerdesteijn kwamen goed voor de dag.
 
Bij de Willige Dame in Visser zijn dit seizoen in totaal 34 schakers intern actief geweest van uiteenlopende schaakniveaus. Daaronder zijn ook drie schaaksters, die met veel plezier meedoen en waarvan Francijna van Wijnhoven het beste resultaat boekte en Henriëtte Kros de meeste progressie toonde en Arika van der Water net is begonnen.  Door het competitiesysteem komen volgens de Willige Dame schaakliefhebbers van alle speelniveaus goed tot hun recht.

Na de simultaan van kampioen Smeets, die ruim veertig jaar geleden (!) al een eerste grote succes boekte door als jeugdkampioen van Limburg mee te spelen in het Nederlands jeugdkampioenschap, begint het zomerreces.

Volgens traditie begint het nieuwe seizoen weer de tweede dinsdag van september (acht) en praat praeses Cor Paans graag schaakbelangstellenden bij via 078-6311090. Alle info ook op de door Tom van Bokhoven bijgehouden schaaksite: www.tomsschaakboeken.nl

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.