Eerste vrije plakzuil geplaatst

14 mei 2009
Eerste vrije plakzuil geplaatst

DORDRECHT - Veel mensen storen zich aan affiches die illegaal zijn aangebracht op ongewenste locaties. Om organisaties de mogelijkheid te bieden hun mening vrij te uiten, plaatst de gemeente minimaal acht plakzuilen in de stad. De eerste vrije plakplaats, een plakzuil, aan de burg. De Raadtsingel is op 14 mei in gebruik genomen door wethouder F. J. van den Oever (Stadsbeheer).

De wethouder heeft samen met medewerkers van Bibelot affiches op de plakzuil aangebracht. Deze plakzuil vormt onderdeel van een proef. Als de proef met deze plakzuilen slaagt, plaatst de gemeente in het najaar een tweede serie zuilen.

Vrije plakplaatsen
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht besloot in 2008 de overlast door 'wildplakken' aan te pakken. Wildplakken is het zonder toestemming aanbrengen van affiches op andermans eigendom. Een van de maatregelen voor de aanpak is de realisatie van vrije plakplaatsen.

Op de vrije plakplaatsen mogen organisaties legaal affiches plakken met culturele of ideële doelen. Op commerciële doelen gerichte uitingen mogen niet op deze vrije plakplaatsen worden aangebracht.
De vrije plakplaatsen worden ook beheer d. De vrije plakplaatsen maken het juridisch mogelijk om te handhaven en de overlast veroorzaakt door wildplakken aan te pakken. Die handhaving is niet alleen gericht op de ‘plakker’, maar ook op de opdrachtgever. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maakt dat mogelijk. Ook richt de handhaving zich op de eigenaren van het onroerend goed waarop de affiches illegaal zijn aangebracht.  

Locaties
De eerste locatie voor een plakzuil is de hoek Kilwijkstraat - Burg. de Raadtsingel. In de loop van deze week en volgende week worden er nog vier ‘pilot’-zuilen geplaatst op de volgende locaties:

  • Parkeerterrein Energiehuis, vlakbij de loopbrug richting Villa Augustus.
  • Wilgenbos, zijde Skateplein op de middenberm tussen fietspad en rijweg.
  • Verblijfgebied tussen winkelcentrum Bieshof en parkeerterrein.  
  • Een plakbord (met toestemming van de eigenaar en huurder) aan de zijgevel van Voorstraat 262 in de Tolburgstraat.
  • Op de Spuiboulevard, hoek Hellingen aan de zijde van stadskantoor wordt na de kermis een plakzuil geplaatst.  
  • De aanpak van het wildplakken is ook onderdeel van de campagne  ‘Gewoon Doen’. Deze campagne pakt de zeven grootste ergernissen uit de stad aan.
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.