Fijnstof

18 mei 2009

DRECHTSTEDEN - Geachte dames en heren beleidsmakers,

Ik ga dagelijks vanuit Papendrecht op de fiets naar mijn werk in Dordrecht en rijd, via de Merwedebrug langs het fietspad van de N3 naar het industrieterrein Kil 3. Ik constateer dat het elk jaar drukker wordt met autoverkeer op deze weg.
Zo druk zelfs dat ik per fiets regelmatig sneller op het werk ben dan per auto. 

Ik ben gaan fietsen omdat ik dacht met 24 km per dag in de benen wat meer aan mijn conditie te kunnen doen. Inmiddels betwijfel ik wat gezonder is, een hoeveelheid uitlaatgassen (brom- en scootergassen nog daargelaten) of elke dag voldoende beweging.

Ik kom niet veel volwassenen tegen tijdens mijn dagelijkse fietstocht. Iedereen zit in de auto en hebben met al hun ioniserende filtertechnieken en luchtzuiverende airco's geen flauw idee in wat voor vieze lucht ze rijden, laat staan wat ze er zelf aan bijdragen.

Toch fiets ik er niet alleen. Honderden scholieren rijden hetzelfde traject terwijl de ouders op weg naar het werk de uitlaatgassen over ze uitwasemen.
Zouden ze beseffen in wat voor lucht ze hun eigen kinderen naar school laten rijden?

Ik heb een klein fietsdagboekje bijgehouden wat ik u niet wil onthouden:

Dinsdag 6 september.
08.00 uur: walgelijke stank op de Papendrechtse brug van afvalverwerker onderaan de brug (Dordtse kant).

17.00 uur: industrieterrein Kil II, Amstelwijckweg, zware minerale olielucht die me af en toe zelfs de adem ontnam tijdens het fietsen.

Woensdag 7 september.
17.00 uur: windstilte op de Papendrechtse brug en langs de N3, slechte luchtgesteldheid. De delen die ik direct langs de N3 rijd, stinken. Ik adem steeds een soort ammoniakgeur in.

Vrijdag 9 september.
08.00 uur: het hele stuk naar de Papendrechtse brug rijd ik in de kruidenmelange luchten van de Silvo kruidenfabriek. Een weeïge, zoetige geur die om de een of andere reden de hele morgen in mijn neus blijft hangen.

Maandag 13 september.
Walgelijke stank tijdens het rijden over de brug van de afvalverwerker onder aan de brug (Dordtse kant). Het lijkt wel een kadaverlucht die me de adem beneemt. Dat omwonenden hier niet over klagen?

Dinsdag en woensdag 14/15 september.
Het moet niet veel gekker worden. In het Weizigtpark ruik ik reeds de koffiebranderij, Vavoline oliën bv. en de autogassen van de A16. Lekker mixje. De wereld stinkt. Wat heb ik al niet in mijn longen zitten na twee jaar fietsen vraag ik me af.

Donderdag 16 september.
Op de dijk van Papendrecht stinkt het naar gasolie. Ik begrijp van een bewoner dat dit van het bunkerstation aan de Merwedesingel komt. Op de brug weer dat vreemde uitlaatgasluchtje.

Aldus een aantal dagen fietsen.

'De wereld trekt ten einde', schreef de geschiedschrijver Jacob van Mearlant reeds in 1480. Hij krijgt vooralsnog ongelijk maar, mijn heren, wat een stank.
Is er wel iemand die beseft wat voor een luchtkwaliteit we in de spits in onze leefomgeving hebben?

De plaatselijke kranten stonden er van de week weer vol mee. Onder veel protest moet een alternatieve route via de kleine Torenbrug het fijnstof probleem in Alblasserdam op gaan lossen. Een paar honderd meter verderop, aan de rivier de Noord, is een containerlosplaats gepland met zo'n 80.000 vrachtwagenbewegingen per jaar. Hoe krijg je dit nu weer recht geluld, beleidsmaker?
De Gemeente Dordrecht stemt over een plan om Stadswerven te bebouwen met 1500 woningen. De enige ontsluitingsweg, de Merwedestraat en de Oranjelaan, staan al regelmatig vol auto's. En de Papendrechtse brug, in het verlengde van de Merwedestraat is die niet al overbelast? Heeft u daar wel over nagedacht, beste beleidsmaker?

Veel mooie plannen voor schonere lucht sterven in schoonheid. Economische factoren krijgen bijna altijd voorrang.

Toch kan ik niet anders dan u hierop aanspreken, beste beleidsmaker. U bent immers, ongeacht uw partijkleur, gekozen om deze problemen voor mij op te lossen.
Maar waarom merk ik er dan zo weinig van? En hoe komt het toch dat u alles schijnbaar via een calculator waardeert, u zich laat leiden door korte termijn oplossingen en het beleid steeds baseert op financieel-economische waarden?
Waarom berekent u de intrinsieke waarden van schone lucht, een prettig milieu en een groene, leefbare leefomgeving niet mee in uw berekeningen.
Laat u zich niet teveel leiden door de waarden die u in concrete cijfers in de display van uw calculator ziet?

In de plannenmakerij tegen fijnstof in de Drechtsteden (weer volop in de media) wordt de burger aangesproken op het gebruik van open haarden, spaarlampjes en autogebruik. Ook het inmiddels tot op de draad versleten motto 'pak eens vaker de fiets' wordt maar weer eens gebezigd als oplossing voor het fijnstof probleem.
Ondertussen regelen de beleidsmakers 80.000 meer vrachtwagenbewegingen langs uw leefomgeving en overvolle ontsluitingswegen bij uw in de buurt.
Het doet me denken aan een minister die ooit zei, 'als we de lampen uitdoen in de kamers waar we niet aanwezig zijn komt het wel goed met het milieu'.

Rest nog de vraag; kan ik blijven fietsen? Ik raad u aan eens met de fiets boodschappen te gaan doen op zaterdagmorgen in Papendrecht. Ik doe er tegenwoordig tweemaal zo lang over omdat ik, bij elke keer oversteken moet wachten tot die eindeloze stroom auto's voorbij is.

U wordt bedankt voor uw calculerende beleid, beleidsmaker.

Henk van de Graaf

Deze brief is een bewerkte versie van een door mij in 2005 verstuurde brief aan alle raadsleden in Papendrecht en Dordrecht. Ik heb gemeend de strekking van deze brief nogmaals onder de aandacht te moeten brengen aangezien ik, ondanks alle mooie plannen, eerder een verslechtering, dan een verbetering in de luchtkwaliteit van mijn leefomgeving constateer.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.