Onderzoek toont gezondheidsachterstand Crabbehof aan

26 mei 2009

DORDRECHT - Zoals in het meerjarenbeleidsplan ‘gezondheid in Dordrecht’ staat, wil de gemeente Dordrecht de gezondheidsverschillen tussen wijken verminderen. In dit kader heeft de GGD ZHZ in opdracht van de gemeente een gezondheidsanalyse gemaakt van de wijk Crabbehof. Op dinsdag 26 mei 2009 overhandigt de directeur van de GGD, dhr. Spanbroek dit wijkprofiel aan wethouder Kamsteeg.

Bij het maken van de analyse zocht de GGD naar antwoord op vragen als ‘hoe staat het met de luchtkwaliteit?’, ‘Zijn de speelplaatsen voor kinderen aantrekkelijk en functioneel?’ en ‘Hoe zit het met het aantal verkeersongevallen in Crabbehof?’. Allemaal vragen die duidelijk moesten maken hoe het gesteld is met de fysieke omgeving van Crabbehof. Daarnaast is ook gekeken naar de sociale omgeving: ‘Hoe beleven mensen hun buurt? Ervaren zij bijvoorbeeld geluidsoverlast? Zijn de voorzieningen in de buurt voldoende? Ook zijn leefstijlfactoren en persoonskenmerken onderzocht die van invloed zijn op de gezondheidssituatie. Te denken valt hierbij aan overgewicht, het gebruik van alcohol of het eten van ontbijt door schoolgaande kinderen.

Het wijkprofiel geeft dus een gedetailleerd beeld van de gezondheidssituatie en alle factoren die deze situatie beïnvloeden.

Eén van de conclusies van deze analyse is dat Crabbehof over het algemeen op alle factoren, dus zowel fysieke omgeving als sociale omgeving en leefstijlfactoren een ongunstiger beeld geeft dan het gemiddelde van Dordrecht. Het is aannemelijk dat de cumulatie van factoren leidt tot deze gezondheidsachterstand.

Met het wijkprofiel kan de gemeente Dordrecht gericht inspelen op activiteiten die de gezondheidssituatie in de wijk zullen verbeteren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.