Monumentenzorg en Archeologie kan verder met opgravingen

23 juni 2009

DORDRECHT - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de gemeente Dordrecht, namens het Ministerie van OC&W, op 10 juni 2009 opnieuw een opgravingsvergunning verleend. Hiermee kan Bureau Monumentenzorg en Archeologie (MZA) ook in de toekomst archeologisch onderzoek blijven doen op het grondgebied van Dordrecht. Dordrecht is de vijfde gemeente die een nieuwe opgravingsvergunning heeft aangevraagd en gekregen. De andere vier gemeenten zijn Amersfoort, Zutphen-Doesburg, Den Haag, Eindhoven-Helmond en Breda.

De gemeente had al sinds 1999 een opgravingsvergunning. Met de invoering van de nieuwe Wet op de Archeologische Monumentenzorg (1 september 2007), werd bepaald dat de lopende vergunning nog slechts geldig is tot 1 september 2009. Hierdoor moest Dordrecht een nieuwe vergunning aanvragen.
 
Nieuwe voorschriften
Aan de nieuwe vergunning zijn (wettelijke) voorschriften verbonden. Daarom heeft MZA het Ontwikkelplan Bureau Monumentenzorg en Archeologie 2009-2012 opgesteld. Hierin zijn de archeologische werkprocessen gestructureerd en vastgelegd. Nieuwe onderzoeken worden binnen twee jaar gerapporteerd, oude onderzoeken (vanaf 2001), die nog niet waren uitgewerkt, zijn alsnog gerapporteerd.
 
Opgravingen op het hele eiland
Er zijn talloze grote en kleine onderzoeken in Dordrecht uitgevoerd, zoals op de h oek van de Spuiweg/Spuiboulevard (2002), op de Grote Markt (2005), aan de Elfhuizen (2005) en op het Gezondheidspark (2006-heden).
Bij Bureau MZA is veel kennis aanwezig over ons verdronken verleden. De St. Elisabethsvloed van 1421 heeft van ons bodemarchief een grabbelton gemaakt. Onder dikke lagen klei liggen nog de resten van middeleeuwse dorpen. Maar waar precies is onbekend, want middeleeuwse landkaarten van het gebied buiten de stad Dordrecht ontbreken. Door veel veldervaring hebben de archeologen van Bureau MZA nu een aardige kijk op de kansrijke locaties. Zij herkennen in de modderige bodem de kleinste aanwijzingen voor menselijke bewoning in het verleden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.